Z koloru do czerni-bieli (dla tych co cyfrą)

Fotografia alternatywna - Czyli coś innego niż wszyscy ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
slawoj
-#

Z koloru do czerni-bieli (dla tych co cyfrą)

Post autor: slawoj »

Strona dla tych, którzy chcą uzupełnić swoje umiejętności, w ramach zamiany fotografii kolorowej na czarno-białą z wykorzystaniem komputera:
(tu znajdował się link do strony, która została zmieniona/usunięta przez autora)
Wrócił?LINK :)

Jeśli macie jakieś przydatne informacje/linki to prosiłbym o wklejanie.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2009, 07:05 przez slawoj, łącznie zmieniany 7 razy.
renes
-#

Post autor: renes »

Na pewno ten link?

Miało być o fotografii czarno-białej.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

e tam renes nie bądź takim purystą, bo jeszcze pomyślę, że ta cała dyskusja o skanowaniu na CB to tylko podpucha albo co gorsza prowokacja.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
renes
-#

rbit9n pisze:e tam renes nie bądź takim purystą, bo jeszcze pomyślę, że ta cała dyskusja o skanowaniu na CB to tylko podpucha albo co gorsza prowokacja.
Pytanie było całkiem serio, tytuł mówi o czymś co mnie interesuje (edycja fotografii kolorowej na czarno-białą) a niczego tam na ten temat nie znalazłem. Stąd pytanie o link.

Nie rozumiem jak na podstawie mojego pytania i bycia na CB można wyciągnąć wniosek o prowokację i podpuchę? Na CB jestem bo mam system Canona, tam także poruszane są podobne tematy, i co z tego ma wynikać że biorę w nich udział? Naprawdę nie rozumiem.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
vidman
-#
Kontakt:

Post autor: vidman »

Ło masz... link wziął i znikł. Nawet nie ma jak się pod dyskusję podczepić...
I object to all this sex on the television. I mean! I keep falling off!

"the ribbon"
Copyright © 2007 Peter Robinson, http://www.monopix.co.uk/index.shtml
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Tam był link do artykułu, który opisywał jak kolorowe zdjęcie cyfrowe można przerobić na czarno białe i jednocześnie zachować pełnię przejść tonalnych.
Takie zdjęcie, w ostateczności, wyglądało jak skan tradycyjnej odbitki srebrowej (taki czarno biały HDR).

Ale ktoś w miejsce tego artykułu wstawił mało istotną dla nas stronę (nie związaną z fotografią cz-b)
renes
-#

slawoj pisze:Tam był link do artykułu, który opisywał jak kolorowe zdjęcie cyfrowe można przerobić na czarno białe i jednocześnie zachować pełnię przejść tonalnych.
Szkoda że zniknął.
mateo
-#

Post autor: mateo »

http://www.fototv.pl/artykuly/cyfrowa-c ... biala.html
witam wszystkich nie zaglądam tu zbyt często bo nie mam a raczej nie miałem neta teraz mam i komputer neta link do strony o obróbce zdjęć kolorowych na czarno białe kilka fajnych opcji polecam sam się ucze ale widze różnice więc coś w tym musi być
Nauzykaa
-#
Kontakt:

Post autor: Nauzykaa »

Link wrócił... ciekawy tekst.
rabijki
-#
Kontakt:

Post autor: rabijki »

probowalem roznych opcji konwersji. czasem to konieczne. zawsze byl to koszmarek niby czarno bialy. w koncu wpadl mi w rece nik silver effects pro. myslalem ze znow mnie ktos laduje w.... ale okazalo sie ze to dziala. mozliwosc dowolnego sterowania ziarnem i jak mowi producent nie nakladanie ziarna na warstwe ale przebudowa obrazka tak by sie z niego skladal. sporo wstepnych ustawien, rodzaje filmow sprawiaja ze to doskonale narzedzie.
oczywiscie wciaz nie jest to zdjecie od razu cz-b, ale mozliwosci sa kolosalne.
polecam
olo
ODPOWIEDZ