Rollei Retro
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
OT. Roa mam pytanie. Ikonka przy awatarze mówi, że jesteś płeć piękna, ale wypowiadasz się jak 100% facet. Jeżeli to nie tajemnica powiedz jak się mamy do Ciebie zwracać?
Pozdrawiam
Ulv
Pozdrawiam
Ulv
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
Przeczytałem cały wątek i mało się dowiedziałem - mógłby ktoś podać przykładowe czasy dla forsowanego rr100 do 200 lub 400, wywoływacz to rodinal, lub ultrafin. Dobrze zrozumiałem, że wystarczy korekcja plus/minus dwóch minut do czasu dla iso 100? Dziękuję za info, dzisiaj nabyłem 5 sztuk tego filmu.
Moje czasy dla RR100:
Co prawda, wiele forsowania tutaj nie było, ale jakiś tam obraz sytuacji już masz. Więcej znajdziesz tutaj: http://www.digitaltruth.com/devchart.php albo samemu próbując :)
RR to dosyć ciekawy materiał, warto spróbować :)
Kod: Zaznacz cały
@<naświetlane jako> , <wywojka> <rozcieńczenie>: <czas>
@100, A49 1+2: 16-18 minut
@100, R09 1+100: 22-24 minut
@160, R09 1+100: 24-26 minut
@100, Ultrafin+ 1+4: 8 minut
@160, Ultrafin+ 1+4: 9 minut
@100, Ultrafin+ 1+9: 9-10 minut
RR to dosyć ciekawy materiał, warto spróbować :)
To o tym 160 to gdzieś znalazłem, agfe apx (nie twierdzę, że to to samo, po prostu nie wiem) też można tak forsować, niestety nie w każdym moim aparacie mam podziałkę tak szczegółową. Faktycznie jest na digitaltruth, wcześniej sprawdzałem pod kątem ultrafinu tylko. Dla rodinala są podane czasy na forsowanie i tego będę się trzymał. Na szczęście ostało się troche r. jeszcze w mojej ciemni. Już mogę powiedzieć, że pierwszy film naświetle jako 200 a następny jako 400, oczywiście podzielę się wrażeniami. Jeśli tylko przy 400 ziarno nie wyjdzie za wielkie to chyba zdradzę ilforda dla tej taniochy. :)
To ja dodam od siebie RR 100 forsowane na iso 400 w d-76 stock czas= 22,5 minuty, mieszane przez pierwsze 30 sekund, a potem po 10 sekund każdej minuty. Wyszło ładnie, kontrast w sam raz ( ewentualnie mogłoby być z minutę krócej dla jeszcze łagodniejszego kontrastu jak na forsowanie), ziarno porównywalne do Fomapan 400. Generalnie do codziennego użytku w sam raz.
Sens jest taki, że rolkę rr 100 zakupiłem za 5 zł, a rr 400 był po 9 zł.jaki jest sens ciągnięcia 100 na 400 skoro 400 są ogólnodostępne?
Dla mnie wystarczający:)
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez kret87, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest kilka przykładów na AT, np.:jaki jest sens ciągnięcia 100 na 400 skoro 400 są ogólnodostępne?a masz jakiś przykład?zieloo pisze:@100, A49 1+2: 16-18 minut
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez zieloo, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja dalej twierdzę, że jako oferta kryzysowa rr100@400 w d-76 jest całkiem znośny. Kontrast nie rośnie tak bardzo, cały czas do opanowania przez filtrację na 3.dalej bez sensu.w imię kilku zł tracisz w pip półtonów, kontrast rośnie stromo jak ściana i z powiększaniem gorzej.
Co do półtonów strata jest widoczna, ale cały czas do zaakceptowania - tragedii nie ma.
Nie twierdzę, że jest to moja stała i ulubiona kombinacja (jak jest kasa to jest t-max:)
Ale może komuś się przyda to info, chociażby w awaryjnych warunkach jak u mnie:)
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez kret87, łącznie zmieniany 1 raz.