Hej!
Nabyłem ostatnio obiektyw Sigma 70-210 i podpiąłem go do 505si super. Nie działa ani AF ani regulacja przysłony. Dedykowany do tego korpusu Minoltowy 28-70 działa git. Podpięte do Minolty 7000 obydwa działają ok (jest AF i przysłona).
7000 ma 5 styków w korpusie, 505si super ma 8 styków. Obydwa obiektywy mają po 5 styczników, jednak są one różnie umieszczone względem siebie w każdym obiektywie. W Sigmie są równej wielkości i większe niż w 28-70.
Obawiam się, że większe zestyki w Sigmie po prostu zwierają styki w korpusie.
So, the question is: Jak uczynić Sigmę skorą do współpracy z 505?
Pierwsze co wymyśliłem to zdrapać cześć zestyków w obiektywie, ale to raczej brutalne i nie nieodwracalne rozwiązanie. Ktoś ma jakieś inne pomysły?
Pozdrawiam,
Kacper
[Minolta] 5 a 8 styków
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
[Minolta] 5 a 8 styków
Nie ma w tym kraju nakazu bycia durnym. Jeszcze. Korzystajmy z tego!!
--
Pozdrawiam,
Kacper
--
Pozdrawiam,
Kacper
Nic nie drap!!! Różnica między 5 a 8 styków wynika z obsługi funkcji ADI w systemie minolty - odsyłam po szczegóły do instrukcji aparatu. Proponuję zbadac jak pokrywaja sie piny z body z polami w obiektywie - w tym celu zakleiłbym styki w obiektywie paskiem cienkiej taśmy klejącej i delikatnie podepnij obiektyw do 505. Powinieneś uzyskac po chwili punkty na poszczególnych polach po pinach. Oceń jak to wygląda. Wydaje mi się, że będą się pokrywac i nic nie będzie zwierac. Sigmy tak mają (większe pola). Rada: spirytus i dokładnie umyc piny i pola - delikatnie żeby pinów nie pozaginac.
Daj znac jaki efekt...może dołącz jakieś fotki z próby.
Pzdr Łukasz
Daj znac jaki efekt...może dołącz jakieś fotki z próby.
Pzdr Łukasz
mam tokinę z pięcioma stykami, z D5 działa bez problemu. najlepiej gdybyś miał możliwość sprawdzenia z innym korpusem czy działa ta sigma. może gdzieś w obiektywie styki się odlutowały?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
lucat
To, że styki są różnych rozmiarów to ja już wiem. Nie wiem tylko co z tym zrobić, żeby były równych rozmiarów 
rbit9n
Obawiam się że obydwa korpusy jak i obiektywy są w pełni sprawne
. Każdy aparat z dedykowanym sobie obiektywem działa. Niestety nie ma kompatybilności między Sigmą a nowym 8 stykowym gniazdem Minolty (xi).
Nadal jestem w kropce
Jak coś wymyślę, to dam znać

rbit9n

Nadal jestem w kropce

Jak coś wymyślę, to dam znać

--
Pozdrawiam,
Kacper
--
Pozdrawiam,
Kacper
aha, przeoczyłem że próbowałeś z 7000. ciekawe jakby się ta sigma dogadała z np. D5.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Ech. Pan Paweł Pietrus rozwiązał mój problem za kwotę 110PLN. Okazuje się, że mechanicznie wszytsko pasuje, natomiast faktycznie Sigma obsłguje tylko stary protokół komunikacji z aparatem
. Po wymianie chipa wraz oprogramowaniem jest git. Działa z obydwoma aparatami.
Jeżeli ktoś będzie szukał kontaktu do Pana Pawła to podam via email/PW.

Jeżeli ktoś będzie szukał kontaktu do Pana Pawła to podam via email/PW.
--
Pozdrawiam,
Kacper
--
Pozdrawiam,
Kacper