O, dzięki za odpowiedź. Nie wiedziałem że cyfrą się da przez otworek cyknąć :). Można kupić zapasową osłonę bagnetu i spróbować :).
Przepraszam za nieprecyzyjne wyrażenie, nie mam doświadczenia w tej materii.
Pozdrawiam
pytanie na temat otworka....
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Film właściwości nie zmienia, ale z labu skany raczej oddają przekonwertowane na pozytyw. Co do formatu myślę, że już oddając byś się musiał dogadać. Ja skanowałam jakiś rok temu to, jeżeli dobrze pamiętam było 1 zł za klatkę plus 5 zł za płytkę. Drogo, ale jeżeli nie masz doświadczenia z filmem i to tylko jednorazowy wypad to wydaje się nie takie złe rozwiązanie.Jerzy pisze: 2. Najczęściej tak, jednak skanowanie filmu 120 (a na takim uzyskuje się 6x6) jest drogie. Stąd wiele osób na tym forum interesuje się skanerami. Film nie zmienia swoich właściwości.
Jerzy, patrz ja też bym nie pomyślała, żeby matrycę otworkiem naświetlać. Myślisz, że warto? Próbowałeś się w to bawić? Bo te zdjęcia w przykładach to jednak jakością odbiegają od tych co na filmie widziałam...Jerzy pisze: 3. A nie myślałeś o otworku do cyfry? Łatwo można go zrobić w dekielku od aparatu. Polecam http://www.fototv.pl/artykuly/fotografi ... rkowa.html