Skaner
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Skaner
Witam , pierwszy post na forum wiec prosze nie bic ;] , zwlaszcza jak nie ten dzial ;]
Mam pytanie odnosnie zakupu skaner , do 120 , generalnie na oku mam dwa :
Canon 8800F i Epson V700. Czemu sie wacham , a no cena , Epson 2 krotnie drozszy.
Zakladajac robienie odbitek gora 20x30 cm , czasem moze wieksza , raczej mniejsze beda , wystarczyl by Canon ? Jest sens wykladac dwa razy tyle ? Moze ktos uzywal ktorego/obu i cos skrobnie ;]
pzdr
Mam pytanie odnosnie zakupu skaner , do 120 , generalnie na oku mam dwa :
Canon 8800F i Epson V700. Czemu sie wacham , a no cena , Epson 2 krotnie drozszy.
Zakladajac robienie odbitek gora 20x30 cm , czasem moze wieksza , raczej mniejsze beda , wystarczyl by Canon ? Jest sens wykladac dwa razy tyle ? Moze ktos uzywal ktorego/obu i cos skrobnie ;]
pzdr
kurna pogubilem sie :D
czyli 8800F/V500 i odpowiednio V700/4990 to odpowiedniki klasowo mozna rzec ?
generalnie nie chce placic 2k jesli nie potrzeba , ale wole tez wydac raz a dobrze poprostu , z tego co sie zorientowalem w zasadzie na moje potrzeby spokojnie starczy 8800F/V500 wiec mysle zeby cos z tego kupic
czyli 8800F/V500 i odpowiednio V700/4990 to odpowiedniki klasowo mozna rzec ?
generalnie nie chce placic 2k jesli nie potrzeba , ale wole tez wydac raz a dobrze poprostu , z tego co sie zorientowalem w zasadzie na moje potrzeby spokojnie starczy 8800F/V500 wiec mysle zeby cos z tego kupic
epson v500 to następca epsona 4490, a v700 - 4990. nowe modele z (V) mają oświetlenie diodami, a nie czymś-tam co się rozgrzewa długo w modelach 4490 i 4990.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
eeee... z tego co widać na AT, to nie widać różnicy. zresztą filmy cz-b zasadniczo do powiększania zaleca się stosować, a nie do skanowania, chyba że do wglądówek, a wtedy to wszystko jedno.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Dzień Dobry, witam na forum :)
Mam w domu aktualnie coolskana 8000ED (kolegi , ale używam do woli i bez ograniczeń ) i epsona V500 -wiadomo coolscan lepszy, ale to co wychodzi z płaszczaka naprawdę dużo nie odstaje, przynajmniej jeżeli chodzi o średni format bo tylko taki skanuje, dokładnie 6x6 i 6x 9
Naprawdę ciężko coś zarzucić V500 .Ja osobiście serdecznie polecam.
wrzucam przykłady -trochę inaczej kolorystyka ustawiona - z tego co pamiętam foty robione bronią z z PS80 i na reali.
coolscan 8000ED

Epson V500

Mam w domu aktualnie coolskana 8000ED (kolegi , ale używam do woli i bez ograniczeń ) i epsona V500 -wiadomo coolscan lepszy, ale to co wychodzi z płaszczaka naprawdę dużo nie odstaje, przynajmniej jeżeli chodzi o średni format bo tylko taki skanuje, dokładnie 6x6 i 6x 9
Naprawdę ciężko coś zarzucić V500 .Ja osobiście serdecznie polecam.
wrzucam przykłady -trochę inaczej kolorystyka ustawiona - z tego co pamiętam foty robione bronią z z PS80 i na reali.
coolscan 8000ED

Epson V500