Pozdrawiam
Ulv
P.S.
Rusholme ja pisałem tylko o masce, ani słowa o kwasie octowym, ani żadnym innym

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
ratunkurbit9n pisze:maskę wypłukuje utrwalacz.
Wstępne płukanie (2 do 3 x 30sek) ma na celu:ulv pisze:To jak jest z tym płukaniem wstępnym?
źle to ująłem, semantyka, skrót myślowy znaczy.rbit9n pisze:maskę wypłukuje utrwalacz.
policja?rusholme pisze:ratunku
cytujesz fomę, która ma niebieski PE, ale czy wołałeś acrosa/neopana? tri-x'a/t-max'a? podejrzewam, że tak, więc wiesz że one powinny być bezbarwne, a otwórz po przerywaczu (sic!) koreks, zobacz jakiego są koloru. a zobacz jaki kolor ma utrwalacz przez ca. 20 sekund po wylaniu z koreksu po utrwalaniu wspomnianego neopana choćby. oczywiście wylaniu do przezroczystej zlewki, a nie od razu do butelki.rusholme pisze:np fomapan 100 - 120 rollfilm - a bluish polyester base 0.1 mm thick, furnished with a matted colour backing which will decolourize during processing
tak tu się zgadzamy, o ile mowa o fomie, przy neopanach i kodakach, nie miałbym takiej pewności. ostatni zmiękczacz od zmiękczania fuji jest różowy permanentnie i jakoś nie chce blednąć.rusholme pisze:czyli np. po minucie płukania zwykła wodą wypłuczemy fioletową lub żółtą powłokę antyhalacyjną, można ją też wypłukac wywoływaczem, nie ma to żadnego znaczenia
to czy zamoczymy potem ten film w przerywaczu, wywoływaczu czy w wodzie święconej z lourdes, nie zmieni faktu że każdy kolejny płyn będzie mial ten sam kolor przed i po kontakcie z filmem
A dokładniej? Czy taki film potrafi wyskakiwać z prowadnic jakie sa w płaskich skanerach? Czy tez chodzi o to, ze nie zachowuje płaszczyzny na powierzchni klatki?dzik pisze:W temacie rollei, PAN 25 po dwoch dniach siedzenia filmu w szpuli odwrotnie malo sie zmienilo, nadal sie zwija koszmarnie :(
do skanowania koszmar
zwija sie wzdluz rolki, skanuje nikonem 8000 ktory ma takie mocowanie ze przy zwijajacym sie filmie rak brakuje, jak wrzucam na beben to trzeba bardziej uwazac na montaz, film bardzo lubi odstawac przy srodku paskamrek pisze: A dokładniej? Czy taki film potrafi wyskakiwać z prowadnic jakie sa w płaskich skanerach? Czy tez chodzi o to, ze nie zachowuje płaszczyzny na powierzchni klatki?