Powiększalniki zmiennokontrastowe a kolorowe
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
- Kontakt:
To po kolei:
De Vere na pewno produkowal powiekszalniki analogowe. Sam mialem krotko jeden, ale poniewaz byl niekompletny przesiadlem sie na LPL'a. Do niego mam wklad MG i kolorowy. Do czarno-bialych uzywam MG, do zdjec kolorowych kolorowego. Niektorzy uwazaja, ze wklad kolorowy jest lepszy do czarno-bialych, ale sam nie sprawdzilem. Zaczalem od MG i nie widze powodu, dla ktorego musialbym znowu kalibrowac uzywane przeze mnie papiery.
Co do Beseler, to moj przyjaciel mial 45MXT. W pelni profesjonalna zabawka. Dla mnie LPL jest korzystniejszy bo nadal produkowany i mozna do niego w Niemczech (dystrybutorem jest JOBO) prawie wszystko dokupic.
De Vere na pewno produkowal powiekszalniki analogowe. Sam mialem krotko jeden, ale poniewaz byl niekompletny przesiadlem sie na LPL'a. Do niego mam wklad MG i kolorowy. Do czarno-bialych uzywam MG, do zdjec kolorowych kolorowego. Niektorzy uwazaja, ze wklad kolorowy jest lepszy do czarno-bialych, ale sam nie sprawdzilem. Zaczalem od MG i nie widze powodu, dla ktorego musialbym znowu kalibrowac uzywane przeze mnie papiery.
Co do Beseler, to moj przyjaciel mial 45MXT. W pelni profesjonalna zabawka. Dla mnie LPL jest korzystniejszy bo nadal produkowany i mozna do niego w Niemczech (dystrybutorem jest JOBO) prawie wszystko dokupic.
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego
Andrzej
Andrzej
Do DURSTA M70 można dokupić cyfrowy moduł "Micro" montowany na głowicy kolorowej i wtedy masz komputerowe sterowanie wszystkimi parametrami pracy powiększalnika (łącznie z uwzględnieniem zużycia żarówki halogenowej).
Możesz zaprogramować parametry pracy dla 99 rodzajów papierów i 99 rodzajów negatywów.
Możesz zaprogramować parametry pracy dla 99 rodzajów papierów i 99 rodzajów negatywów.
a jak teraz wygląda sprawa z wywoływaniem papierów kolorowych, itp? gdzie można kupić papiery, gdzie chemie itp?
Ja raczej wolałbym kupić nowy powiększalnik, a Durst przecież już nie produkuje, a poza tym gdzie można kupić takie Dursty? A słyszał ktoś coś o tym Beselerze?Do DURSTA M70 można dokupić cyfrowy moduł "Micro" montowany na głowicy kolorowej i wtedy masz komputerowe sterowanie wszystkimi parametrami pracy powiększalnika (łącznie z uwzględnieniem zużycia żarówki halogenowej).
-
- -#
- Kontakt:
maly obrazek i sredni format - M605, M70, Laborator 900
4x5 - Laborator 1200
>4x5 Laborator 138 i 184
pewnie jeszcze jakies, wymienilem te z ktorymi mam doswiadczenia
do dwoch ostatnich nie kupisz glowic o zmiennym kontrascie, jedynie kolorowe, kondensorowe lub z zimnym swiatlem bez mozliwosci regulacji kontrastu
do M605 i M70 zalozysz Vario od M70 o ile uda ci sie ja upolowac
do L900 i L1200 sa glowice MGD Ilforda, do L900 ciezko trafic i nie pasuje od 1200
4x5 - Laborator 1200
>4x5 Laborator 138 i 184
pewnie jeszcze jakies, wymienilem te z ktorymi mam doswiadczenia
do dwoch ostatnich nie kupisz glowic o zmiennym kontrascie, jedynie kolorowe, kondensorowe lub z zimnym swiatlem bez mozliwosci regulacji kontrastu
do M605 i M70 zalozysz Vario od M70 o ile uda ci sie ja upolowac
do L900 i L1200 sa glowice MGD Ilforda, do L900 ciezko trafic i nie pasuje od 1200
-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
- Kontakt: