Żarówka halogenowa do głowicy
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Żarówka halogenowa do głowicy
Mam w swojej głowicy żarówkę halogenową 250W 24V. Kiedy włączam powiększalnik ciepło wytwarzane przez żarówkę powoduje wzrost temperatury w miejscu szufladki na negatywy o 3-4 stopnie Celsjusza w przeciągu 1 minuty. To powoduje pewne ruchy negatywu w szufladzie i przesunięcie ostrości.
Zastanawiam się czy żarówka tego typu ale tzw zimnym lustrem wytwarza mniejszą emisję ciepła? Ktoś z Was już może się tym interesował?
Zastanawiam się czy żarówka tego typu ale tzw zimnym lustrem wytwarza mniejszą emisję ciepła? Ktoś z Was już może się tym interesował?
-
- -#
- Kontakt:
Durst Laborator i jest wiartaczek ale on chlodzi tylną cześć żarówki, która stosunkowo mało się grzeje w porównaniu z przednią częścią. Większość część ciepła żarówka emituje razem z kierunkiem świecenia dlatego wydaje mi się, że te z zimnym lustrem powinny pomoc. Wg dokumentacji tych żarówek do 65% ciepła powinno się wydostawać przez "tylną" część żarówki - to powinno zdecydowanie pomóc.
Powiększalniki kondensorowe z np. głowica (np. Magnifax z Meochrom 2) blokuje emisję ciepła kondensorami i ustwieniem żarówki. Tutaj żarówki "wali" prosto w negatyw.
Powiększalniki kondensorowe z np. głowica (np. Magnifax z Meochrom 2) blokuje emisję ciepła kondensorami i ustwieniem żarówki. Tutaj żarówki "wali" prosto w negatyw.
-
- -#
- Kontakt:
no ladnie...ja tez mam L1200 i zaczne go uzywac za jakis miesiac-dwa, teraz sie przeprowadzam. a jaka masz glowice? ja mam BWL 450, malo popularna, do papierow czarno-bialych. mam tez drugiego z glowica Ilford MGD, tam chlodzenie jest fajnie rozwiazane bo na oba halogeny idzie powietrze rurkami, bezposrednio na sam halogen, na dodatek sterownik sam reguluje chlodzenie w zaleznosci od temperatury, oryginalna dursta chlodzi tylko w momencie gdy swieci halogen. w tej BWL jest jeszcze mieszacz swiatla po drodze, mialem nadzieje, ze on ograniczy troche temperature. moze szybka AN na gore by pomogla?
-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
- Kontakt:
glowica Ilforda pracuje jak marzenie :) raz, ze zakres kontrastu jest najwiekszy z mozliwych, dwa, ze sama praca na tym jest spoko - wszystko w panelu lezacym na blacie, szybciutko, dokladnie, mozna kalibrowac materialy, ma chyba 3 pamieci, jak juz mowilem sam chlodzi tyle ile trzeba i pare mniej waznych funkcji ma. tak w ogole to bede prawdopodobnie sprzedawal oba Laboratory bo zanosi sie, ze kupie Omege ProfiLab II - kondensorowa. a ja wole kondensor. mam staroswieckie poglady :) mam glowice kondensorowa do LAboratora ale za nic w swiecie nie moge kupic kondensora 4x5 do niego
takze chyba to sprzedam...wracajac do glowicy Ilforda to omijaj starsze modele - 400 - psuja sie i nie trzymaja parametrow, plywaja im czasy i kontrast tez potrafi sie delikatnie zmieniac, seriaa 500 jest juz bez tych przypadlosci, wszystko chodzi jak w zegarku i nic sie nie psuje

Wiatraczek powoduje drgania.dadan_mafak pisze:wiatraczki do chlodzenia
Są specjalne filtry (do szufladek) z grubego szkła, przeciwko ciepłu.dejnekas pisze:Kiedy włączam powiększalnik ciepło wytwarzane przez żarówkę powoduje wzrost temperatury w miejscu szufladki na negatywy o 3-4 stopnie Celsjusza
-
- -#
- Kontakt: