Wielki Format

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Guldan
-#
Kontakt:

Post autor: Guldan »

na poprzedniej stronie kolega pisal o konstruowaniu otworkowca wielkoformatowego. ja wlasnie takiego buduje. poki co kaset niet, chocbym bardzo chcial ale nie mam nawet konceptu jakby takie cos zrobic. moze jakos moze kiedys, nigdy nic nie wiadomo. moja skrzynka wyglada tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dobudowalem po prostu skrzynie do drewnianej walizeczki. dziurke zrobilem w blaszce alu 0,1 mm grubosci (puszka po piwie po prostu). jakis magiczny kalkulator internetowy wyliczyl mi dziurke 0,67 mm, w warunkach domowych udalo mi sie zrobil 0,65 wiec nie jest zle. odleglosc dziury od powierzchni naswietlanej to 263 mm tak wiec mam raczej dlugie czasy (60-70 sekund w pelnym sloncu). format docelowy to 18x24 cm.

diabel poki co w trakcie produkcji ale zeby zaoszczedzic sobie niespodziewajek w przyszlosci uszczelnilem go prowizorycznie tasma montazowa i zrobilem dwa zdjecia: pierwsze na malym zeby sprawdzic szczelnosc i ustalic czas (60 sekund, lekko niedoswietlone) i drugie na pelnym zeby zobaczyc czy nie zwinietuje (kalkulator wyliczyl ze nie powinien; dodatkowo ustawilem 70 sekund naswietlania). no i wyszlo jak wyszlo:

1. mniejszy format:

Obrazek

2. pelen format:

Obrazek

3. kadr mniej wiecej podobny jak w 2. zrobiony canonem 5d:

Obrazek

brak kaset nie nalezy do zalety, nie mniej z obrazu jaki mi wyszedl jestem zadowolony. w photoshopie odwrocilem negatyw w pozytyw i zrobilem lustrzane odbicie zeby odwzorowalo rzeczywistosc: to jedyna ingerencja, zero grzebania przy swiatlach, cieniach i kontrastach. w planie do wykonczenia mam zamiar dobrze go uszczelnic, zamontowac klapke "migawki", umiescic wewnatrz prowadnice zeby mozna bylo ladnie wsunac material swiatloczuly, zamontowac gwint do statywu i przeszlifowac zewnetrzne powierzchnie i zabejcowac zeby jakos estetyczniej wygladal.

docelowo chcialbym uzywac blon (choc nie mam jeszcze koncepcji jak to sie wywoluje, tzn jak umiescic bezpiecznie w koreksie) celem pozniejszego wykorzystania ich do technik szlachetnych (ktorych nie umiem, zaopatruje sie w wiedze teoretyczna i odczynniki i chyba kumam o co chodzi, mam wiec nadzieje ze sie uda) a takze w celu robienia zdjec na blasze (cynk, miedz, stal) pokrytej emulsja swiatloczula, wytrawiania ich i odbijania jak akwaforte (ehh, trza bedzie z flaszka na akademie pojsc coby jakis dostep do prasy zalatwic).

:-)
when we have each other we have everything

http://jacekolszewski.viewbook.com/
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Bardzo mi się ten aparat podoba :) Pewnie z jakimś miechem byłby poręczniejszy, ale waga pewnie jest ok do otworkowca.

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Guldan
-#
Kontakt:

do jakis wybitnie ciezkich to to nie nalezy, ot sama sklejka, fakt ze zajmuje duzo przestrzeni swoim gabarytem. tym nie mniej ilosc funduszy jaka w niego wlozylem (de facto jedno piwo w puszce) a przeniesienie na efekt to jestem naprawde bardzo zadowolony.

Awatar użytkownika
tomfish
-#
Kontakt:

Post autor: tomfish »

Nabyłem kasetę do Graflexa na film w formacie 6X9 mam pytanie, czy troś próbował "wydłużyć " otwór aby móc fotografować panoramę? Wydaje się to możliwe, nie wnikałem jednak w szczegóły, może ktoś ma jakieś doświadczenia?
storm
-#
Kontakt:

Post autor: storm »

A jakie oznaczenie tej kasety?
Wydłużenie pewnie raczej niemożliwe, bo naciąg klatki przewija o odległość jednej klatki 6x9.
Awatar użytkownika
tomfish
-#
Kontakt:

Post autor: tomfish »

Oznaczenia nie sprawdziłem, nie mam w domu tej kasety, jednak nie da się chyba przerobić. Ona nie ma naciągu tylko takie pokrętło i jakąś blokadę , zrobię foty jak wygląda, to pokarzę :)

Jutro mam wolne, właśnie załadowałem do kaset pierwsze w życiu klisze, spróbuję zrobić pierwsze zdjęcia.
Mam taki ruski światłomierz selenowy, sprawdzałem pomiar z cyfrówką i nawet nieźle pokazuje – podobnie, mam pytanie , Ilforfd FP4+ 125 lepiej ekspozycję dać nieco na plus czy minus względem wskazań światłomierza czy zaufać wskazaniom?
marcin.l
-#

Post autor: marcin.l »

Może wiecie koledzy co może być powodem powstawania takich zaświetleń? To zdjęcia z jednej kasety - czy to możliwe żeby w kasecie tak się zaświetlało dziwnie?

Obrazek

Obrazek
storm
-#
Kontakt:

wow, aż takich nie miałem ale podejrzewam ze podczas wyciągania szyberka, powtórz na tej kasecie zdjęcia z zasłanianiem jakimś materiałem otwór slotu przy wyciąganiu i wkładaniu. Od momentu gdy tak robię to wszystkie problemy z zaświetlaniem znikły. Po wykonaniu ekspozycji na obu stronach wkładam kasetę do czarnej torebki po papierze foto.

A szyberek jest stalowy czy drewniany lub plastikowy?
marcin.l
-#

Post autor: marcin.l »

Też podejrzewam szyberek, a w zasadzie szczelinę, tylko to rozłożenie takie wzdłuż mnie zastanawia. Bo bardziej bym się spodziewał takiego po jednej stronie, od strony tego slotu. Szyberek plastikowy.

Zastanawiam się jeszcze nad jedna możliwością - nieszczelna paczka w której był zapakowany film. Może to sreberko było naruszone na łączeniu - akurat tak pośrodku wypada, i np. dwie pierwsze fiszki się naświetliły a reszta już nie bo maska dość ciemna jest?
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Czy formaty 4x5 cali (choć popularne) są "najlepsze"?
Otóż nie, lepsze od nich są formaty 5x7 cali (13x18 cm).

Do takich aparatów 13x18 cm LF, przystępnych cenowo, zaliczają się:
- Mentor (Studio, Panorama) z migawką szczelinową
- Meopta Magnola z migawką centralną w obiektywie Belar 4,5/210
produkowana w latach 1949/1953r.

Meopta Magnola wygląda tak: http://www.flickr.com/photos/39342599@N ... t-1649653/
www.flickr.com/photos/39342599@N00/tags/magnola/
Tomaszek
-#
Kontakt:

Post autor: Tomaszek »

Witm! Myślę, że 11x14 cali są jeszcze lepsze :-)
ito
-#
Kontakt:

Post autor: ito »

Kurując się w domu,z nudów takie coś zmajstrowałem
http://www.ito.netidea.pl/index.php?a=t&id=114&el=xd
Tomaszek
-#
Kontakt:

Post autor: Tomaszek »

Witam!

No bardzo mi się podoba. Chętnie bym go kiedyś dotkną. Wygląda na stabilną konstrukcję. Ciekawe jak zdjęcia z niego wychodzą, jak równoległość standardów. Jakie ma przesuwy.

Pozdrawiam.

Tomasz
storm
-#
Kontakt:

A może jakiś plenerem wielkoformatowy?
Zaczyna się zielenić etc :>
Guldan
-#
Kontakt:

Obrazek

ja ostatnio plenerowalem ;) (ja to ten z broda)

szkoda ze tak malo w sumie... ale nic tam, pierwszy kontakt z wielkim formatem zaliczylem, zrobilem wprawdzie jedno zdjecie ale moglem sie pobawic "na sucho" i zobaczyc co i jak, a i jeden z kolegow na zdjeciu opowiedzial nam co nieco o technice pracy takim urzadzeniem.

w kazdym razie: must have! :roll: 8-)

ODPOWIEDZ