Trochę przemyśleń
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
A owszem da sie. Skoro i papierowy daje rade :)piotr pisze:Nawet telefonem można robić piękne zdjęcia. Zdjęcia, które oddają kawałek duszy fotografującego.
A tego Kreysera nawet przerobilem w praktyce. W latach 90tych mozna bylo kupic ukrainskie slajdy i tanio je wywolac na Polnej

powered by

http://www.lisawiseman.com/slawoj pisze:A ja znam takich co robią odbitki, z aparatu cyfrowego w telefonie komórkowym.kux pisze:baa... ja znam ludzi którzy mają już drugie, trzecie, lustro cyfrowe i ZERO..!! odbitek na papierze...!![]()
images > the new polaroid
Właśnie.Nie dzielmy ludzi przez pryzmat analogowców i cyfraków czy telefonowców
ja tam lubie literature. sensacyjna i kryminalna :] W roku przeczytam kilkanascie ksiazek wiecej niz statystyczny Polak :]Tomaszka pisze:Ni cholery nie kapuje dlaczego ludzie tak podchodza do starej literatury.
I mimo to wole czytac te tanie kryminaly niz podreczniki fotograficzne, hmm. A zdjecia robić. No ja tak mam :]
A o informacje w necie chodzilo mi o skondensowana wiedze; tzw esensje, a nie tomiska ksiazek zapisane przez ludzi znajacych fotografie teoretycznie 30 lat temu (nikogo nie obrazajac). Ale to moj pkt widzenia, i rozumiem, ze ktos ma inny.
A czy nie wiecej mozna sie dowiedziec z netu, od prawdziwych znawcow fotografi - prosto od praktyków?
Np.na takim forum jak to. Chodzi mi glownie o wolanie, nie robienie odbitek.
Sadzisz ze starzy autorzy nie fotografowali i byli tylko teoretykami?
Mysle ze gdyby opublikowano by teraz np. "100 sztuczek przy wywolywaniu negatywow" Kreysera to aktywnosc na forum by spadla
Spora czesc userow by byla zajeta lektura.
Owszem czesc rzeczy ulegla zmianie na wskutek postepu technicznego ale prawa fizyki i chemii nie. Podstawy estetyki sprzed kilkudziesiesieciu lat tez trzymaja sie mocno
Mysle ze gdyby opublikowano by teraz np. "100 sztuczek przy wywolywaniu negatywow" Kreysera to aktywnosc na forum by spadla

Owszem czesc rzeczy ulegla zmianie na wskutek postepu technicznego ale prawa fizyki i chemii nie. Podstawy estetyki sprzed kilkudziesiesieciu lat tez trzymaja sie mocno