Fotografia otworkowa

Fotografia alternatywna - Czyli coś innego niż wszyscy ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Yaro

Post autor: Yaro »

Dodam jeszcze że czasami w moich galeriach wyskakuje okienko z reklamą i wtedy za nic nie chce mi się wczytać . Daje wtedy refresh i jest gitara ;-)
hipeace
-#

Post autor: hipeace »

otatnio zrobilem taki z dwoch pudelek od zapałek (kąt widzenia 150') ale zle wyciemniłem kasetke odbierająca i sie przeswietlil caly film

ale niedlugo planuje powtorke =)
Awatar użytkownika
Maciej
-#

Post autor: Maciej »

"Mów mądrze do głupca, a nazwie cię idiotą."
Gadu-Gadu: 6128949
Sebastian
-#

Post autor: Sebastian »

Do swojego aparatu otworkowego użyłem "BROWNIE SIX-20 model E" ma mocowania do statywu, gniazdo na wężyk i format 6X9, ktoś może powiedzieć ze szkoda niszczyć ale w tym aparacie kodaka wystarczy wymontować szkiełko obiektywu i 2 wzierniki(je zaślepić grubą tekturką) w miejsce po obiektywie blaszka z otworkiem i gotowe, można próbować a jak się nie spodoba to zawsze można przywrócić go do wyjściowego stanu.
Załączniki
obraz 1.jpg
Sebastian
-#

Post autor: Sebastian »

A zapomniałem, pomiędzy szkiełkiem obiektywu i negatywem jest ścianka z filtrem i szkiełkiem do zbliżenia, no i mechanizm przesłony, ściankę należy usunąć bo inaczej powstaną zaciemnienia w narożnikach, no i do rzeczy pomiędzy przednią pokrywą i ścianką są umieszczone te wzierniki całość niezbyt szczelna dlatego po usunięciu ścianki grodzącej negatyw i mechanizm przesłony te nieszczelności naświetlały by nam negatyw, dlatego trzeba je zaślepić, albo walczyć z uszczelnieniem ja nie chciałem się bawić to je zaślepiłem ( ten aparat ma 2 czasy około 1/35 i B, a jak mocniej świeci słońce to przesuwasz ten żółty filierek zamontowany w środku, druga płytka to ten ala zum) zresztą przy optymalnych warunkach to foty z Brownie wyglądają jak z otworka, no chyba ze skorzystasz z lampy to będzie jak w Ameryce z lat 60tych
Załączniki
to te zaciemnienia
to te zaciemnienia
darius_Er
-#

Post autor: darius_Er »

Yaro, rzeczywiscie nie smiem pouczac Mistrza.

Świetna galeria.

ja wlasnie w naszej galeri zawiesilem swoj pierwszy dziurawcowy stwor... galeria / dzial ludzie.

Jerzy; istotnie; sam operuje pudelkiem po landrynakch owocowych, zatem nie wybiegalem myslami daleko poza niego, wiec istotnie jest mozliwosc operowanie otworkowcem z przesuwna blona. genialne. i jakze mobilne. chciabym miec takie cosik :)
Yaro

Post autor: Yaro »

" Mistrza" :lol: Jak kiedyś będe mistrzem to zacznę zadzierać nosa a na razie miłego oglądania ;-)

A co do winietki to ma ona swój urok.Troszkę jak fotka przez dziurkę od klucza :-)
jenny
-#

Post autor: jenny »

Witam
Nie znałam niku "Yaro" ale coś mi sie skojarzyło jak przeczytałam o nieotwierającej się stronie we flaszu, pozdrawiam...

Ja się wtrącę jeśli pozwolicie na temat naświetlania papieru...
słyszałam te historie o barycie i oliwie i włos mi się na głowie zjeżył (było świetnie bo mam włosy do pasa), mi się zdarzyło naświetlać polietylen w puszeczce po kawie. Bez problemu go potem kopiujemy pod powiększalnikiem przykładając emulsja do emulsji i przyciskając szybą, zupełnie tak jak robimy stykówki. Wychodzi super, tylko jedno ale papier który jest materiałem zdjęciowym nie może mieć firmowych napisów (innych bazgrołów też), bo będą widoczne na odbitce.

Słyszałam też że świetnie wychodzi taki naświetlony papier przenieść na papier kolorowy, ale do tego trza mieć kolorową ciemnię...

pozdrawiam
Awatar użytkownika
ku6i
VIP

Post autor: ku6i »

To sporą masz tą puszeczkę... ;-)
jenny
-#

Post autor: jenny »

puszeczka na pół kilo kawy
no i spoko się mieści papier 13x18

swoją drogą ze znajomymi mamy fioła na punkcie okrągłych pojemników z których tworzymy otworkowce...
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

A mi wyszło :P Ale szarpnąłem się na profi otworek 0,3 za 10 zł, czerniony itd. Porównywałem tabelkę z pinhole designera (dla Delty100) z innymi i wychodzą z niej najlepiej oświetlone klatki. Ostrość ok, ale nie mam skanu.
BTW moja Agfa Click nie daje pełnego kwadratu, więc coś trzeba przyciąć w sprzęcie :( I tak jest fajna zabawa!

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
gsb
-#
Kontakt:

Post autor: gsb »

przy za dokladnie zrobionym otworku tez nie ma zabawy juz... wszystko ostre piekne itp. ja tam robie w folii sniadaniowej - wychodzi nawet ok 0,2mm jak sie dokladnie zrobi, a przez to ze jest troche poszarpany jakoby przez mikroskop patrzec wychodza niezle schizy :)
lovelas
-#

Post autor: lovelas »

moglby mi ktoś opisac bardziej szczegułowo jak zorbic takiego otworkowca mam smiene na starcenie:)a jak bym chiał papier naświetlac a nie negatyw to jak to wykonac?? POzdRaWiAM =d
Awatar użytkownika
Maciej
-#

Post autor: Maciej »

Odrywasz obiektyw, w \ blaszce z mosiądzu na przykład, po obliczeniu robisz dziurkę w o jakiejś średnicy (która Ci wyjdzie z obliczeń). Blaszkę przyczepiasz w miejsce obiektywu, uszczelniasz wszystko i masz.
"Mów mądrze do głupca, a nazwie cię idiotą."
Gadu-Gadu: 6128949
Awatar użytkownika
kan_gory
-#
Kontakt:

Post autor: kan_gory »

mógłby się też ktoś podzielić efektami w postaci wrzucenia do Koreksowej Galerii w rubrykę fotografia otworkowa jakichś zdjęć ?
ODPOWIEDZ