Fakt nie do każdego aparatu fabryka (jakakolwiek) wyprodukowała takie ustrojstwo.
prawidłowe trzymanie aparatu
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Jak się pokombinuje to z pionowymi kadrami nie będzie problemu - doskonałym rozwiązaniam jest grip z przeniesieniem spustu migawki. Mam taki komplet (a nawet 2) Minolty 800si i ręce trzyma się tak samo tylko aparat się przekłada do pionu. Na początku była heca bo nie mogłem trafić okiem w wizjer
Fakt nie do każdego aparatu fabryka (jakakolwiek) wyprodukowała takie ustrojstwo.
I object to all this sex on the television. I mean! I keep falling off!
"the ribbon"
Copyright © 2007 Peter Robinson, http://www.monopix.co.uk/index.shtml
"the ribbon"
Copyright © 2007 Peter Robinson, http://www.monopix.co.uk/index.shtml
-
koziolek10
- -#

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
a to sa jakies zasady, prawidla tego jak nalezy trzymac aparat?
prawdopodobnie uzytkuje aparat maloobrazkowy zle, trzymam go niepoprawnie (wg tego watku).
w takim razie nasuwaja sie pytania: jak poprawnie trzymac aparat typu tlr? lub jak mam poprawnie trzymac mamiye rb 67 nie posiadajac gripa? sa jakies techniki? literatura?
prawdopodobnie uzytkuje aparat maloobrazkowy zle, trzymam go niepoprawnie (wg tego watku).
w takim razie nasuwaja sie pytania: jak poprawnie trzymac aparat typu tlr? lub jak mam poprawnie trzymac mamiye rb 67 nie posiadajac gripa? sa jakies techniki? literatura?
ha! w instrukcji do broniki ec, był taki rysunek

wszystko jest jak na dłoni, na podłodze i drabinie zarazem.
a tu rysunek z instrukcji yashiki D

wszystko jest jak na dłoni, na podłodze i drabinie zarazem.
a tu rysunek z instrukcji yashiki D

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
ja te rysunki traktuje jako "fantazje artysty".Guldan pisze:i inaczej nie wolno trzymac? ;)
a ja w kominek też patrzę lewym, a jak biorę do ręki coś z wizjerem to patrzę prawym! Czyżby mój mózg już sobie taki odruch zaprogramował?Rob pisze:suchar pisze:Rob, to zależy tylko i wyłącznie od tego, które oko masz wiodące. Ja mam lewe...
witam wszystkich - jestem nowym forumowiczem
dla mnie wybór oka które patrzy w wizjer nie jest bez sensu...
często robię obiekty w ruchu <kolarstwo np. torowe> i w momencie gdy robię serie i lustereczko się zamknię to drugim okiem<lewym>obserwuję ruch obiektu. i dzięki temu nie muszę śledzić na oko i mam pewność ,że za każdym razem wcelowałem nawet przy dużym zoomie. pozdrawiam
Re: prawidłowe trzymanie aparatu
Na początek dzień dobry wszystkim, bo to chyba mój pierwszy post tutaj.
O kruca bomba.A ja już miałem nadzieję, że poznałem fotografowanie (czy też robienie zdjęć) tak choćby na pół złamanego paznokcia. A tutaj się dowiaduję, że nawet trzymać aparatu nie potrafię
No chyba się jakiejś terapii poddam czy co??
Wygląda amatorsko? - i bardzo dobrze - na życie zarabiam w inny sposób.
A tak na "poważnie" - już bardzo dawno tak serdecznie się nie ubawiłem ja przy lekturze tego tematu - i za to wielka chwała autorowi wątku
O kruca bomba.A ja już miałem nadzieję, że poznałem fotografowanie (czy też robienie zdjęć) tak choćby na pół złamanego paznokcia. A tutaj się dowiaduję, że nawet trzymać aparatu nie potrafię
Co do tego "zoom'a" to sam nie wiem, gdzie bym szukał, bo nie używam i nie tęsknię (z lampą zresztą podobnie).msierak pisze:gorzej, jak szuka zooma na body.
to wygląda (palce do góry, nie szukanie zooma) cholernie amatorsko i jest cholernie niewygodne
Wygląda amatorsko? - i bardzo dobrze - na życie zarabiam w inny sposób.
A tak na "poważnie" - już bardzo dawno tak serdecznie się nie ubawiłem ja przy lekturze tego tematu - i za to wielka chwała autorowi wątku
polecam lekturę:
http://fotoblogia.pl/2009/03/26/dla-poc ... ac-aparat/
a oto sposób trzymania dla hardcoreowców

http://fotoblogia.pl/2009/03/26/dla-poc ... ac-aparat/
a oto sposób trzymania dla hardcoreowców