Dobra maskownica

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Sebastian
-#

Dobra maskownica

Post autor: Sebastian »

Mało o tym znalazłem, a zastanawiałem się nad dobrą maskownicą, taką która trzyma kąty proste i pozwala na zrobienie szerokich ramek np. do portfolia, które maskownice powyżej 8x10 będą dobrym zakupem na lata?
Awatar użytkownika
troniu
-#
Kontakt:

Post autor: troniu »

Używam czterolistkowej Saunders 16x20 cali, lepszej już nie znajdziesz. Polecam:)
rioj
-#

Post autor: rioj »

Saunders jest doskonały, używałem latami. Niezłe sa maskownice Dunco oraz godne polecenia Versamask ( kat prosty gwarantowany na 100%)
AJK
-#

Post autor: AJK »

Osobiscie uzywam maskownic produkcji angielskiej (Beard/RBB). Maja tylko dwie ruchome listwy (jak Meopta, ale duzo masywniejsze i dokladniejsze).
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego

Andrzej
Joan
-#

Post autor: Joan »

Najlepsza jest taka maskownica z której uzyskuje się najlepsze zdjęcia :-)

Nie wiem nawet jak wyglądają te wypasione zagraniczne maskownice, ja dostałam kilka starych polskich PZO 30x40 cm i nie narzekam. Przy pomocy ekierki i taśmy klejącej oraz starych papierów dokładnie ustawiam do wybranego formatu, zaklejam taśmą i używam. Nie zabiera to aż tak dużo czasu, a efekty bez zarzutu.
AJK
-#

Post autor: AJK »

Niewatpliwie masz racje, ale teraz sprzet ciemniowy jest taki tani (naturalnie uzywany), ze mozna pozwolic sobie na wszystko (prawie :lol: ).
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego

Andrzej
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Wczoraj robiłem odbitki 40x50 - papier po prostu położyłem na blacie roboczym, gdzie wcześniej taśmą malarską zaznaczyłem krawędzie papieru.
W ciemności wystarczy papier dosunąć "na czuja" do tych znaczników z taśmy.
Tak maświetlam formaty powyżej 30x40.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

tak jak Joan używam PZO 30x40, jest ok. tylko przed każdą sesją w ciemni należy sprawdzić czy trzyma kąty. wiadomo daleko jej choćby do meopty, ale za tę cenę u nas ciężko coś innego dostać.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Z PZO jest jeden problem: odpada gdy się chce mieć margines większy niż 1,5 cm, a przy 30x40 to dość niewiele :(
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

slawoj pisze:Wczoraj robiłem odbitki 40x50 - papier po prostu położyłem na blacie roboczym, gdzie wcześniej taśmą malarską zaznaczyłem krawędzie papieru.
Baryt?

Plastiki przyklejałem do stołu na wilgoć - trzymały się płasko - wtedy wystarczy zrobić ramki czarnym kartonem.

BTW: Na próbę przykleiłem odbitkę do lodówki używając pasków folii magnetycznej - trzyma się - tylko musiałbym wytrzasnąć kawał płaskiej blachy na podstawę ;-)
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Henry pisze:Baryt?
Nie, stare zapasy: TURA VC 12 PE (plastik).

Najlepszy numer, że wołam takie formaty w minimalnej ilości chemii.
Do kuwety 40x50 wlewam tylko 1 litr chemii, a po włożeniu papieru ręką rozprowadzam chemię po papierze - podobnie jak się masuje kobiece ciało.
Wywołuje się prawidłowo i oszczędnie.
Sebastian
-#

Post autor: Sebastian »

Oglądałem dziś Beard RBB, 12x16 około 60£ za używaną wygląda bardzo solidnie, gwarancja prostych kątów, maskownica posiada sprężynę wspomagającą podnoszenie całej ramy, ciężka, miałem LPL 12x16 i Royal Easel 12x16 jedna i druga po długim czasie użytkowania nie trzyma kątów prostych ramiona rozjeżdżają się na boki-nie polecam strata kasy.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

rowniez polecam RBB...jest bardzo solidna i ma swietnie regulowane ramki, patent z sprezyna tez jest madry :)
Awatar użytkownika
slawoj
-#

No fajnie.
A tak, coś na studencką kieszeń , że tak powiem?
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

poszukaj "zwyklej" - w sensie konstrukcji - ale jakiejs lepszej firmy, LPL na przyklad...
ODPOWIEDZ