Dobra maskownica
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Dobra maskownica
Mało o tym znalazłem, a zastanawiałem się nad dobrą maskownicą, taką która trzyma kąty proste i pozwala na zrobienie szerokich ramek np. do portfolia, które maskownice powyżej 8x10 będą dobrym zakupem na lata?
Najlepsza jest taka maskownica z której uzyskuje się najlepsze zdjęcia 
Nie wiem nawet jak wyglądają te wypasione zagraniczne maskownice, ja dostałam kilka starych polskich PZO 30x40 cm i nie narzekam. Przy pomocy ekierki i taśmy klejącej oraz starych papierów dokładnie ustawiam do wybranego formatu, zaklejam taśmą i używam. Nie zabiera to aż tak dużo czasu, a efekty bez zarzutu.

Nie wiem nawet jak wyglądają te wypasione zagraniczne maskownice, ja dostałam kilka starych polskich PZO 30x40 cm i nie narzekam. Przy pomocy ekierki i taśmy klejącej oraz starych papierów dokładnie ustawiam do wybranego formatu, zaklejam taśmą i używam. Nie zabiera to aż tak dużo czasu, a efekty bez zarzutu.
tak jak Joan używam PZO 30x40, jest ok. tylko przed każdą sesją w ciemni należy sprawdzić czy trzyma kąty. wiadomo daleko jej choćby do meopty, ale za tę cenę u nas ciężko coś innego dostać.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Baryt?slawoj pisze:Wczoraj robiłem odbitki 40x50 - papier po prostu położyłem na blacie roboczym, gdzie wcześniej taśmą malarską zaznaczyłem krawędzie papieru.
Plastiki przyklejałem do stołu na wilgoć - trzymały się płasko - wtedy wystarczy zrobić ramki czarnym kartonem.
BTW: Na próbę przykleiłem odbitkę do lodówki używając pasków folii magnetycznej - trzyma się - tylko musiałbym wytrzasnąć kawał płaskiej blachy na podstawę

Nie, stare zapasy: TURA VC 12 PE (plastik).Henry pisze:Baryt?
Najlepszy numer, że wołam takie formaty w minimalnej ilości chemii.
Do kuwety 40x50 wlewam tylko 1 litr chemii, a po włożeniu papieru ręką rozprowadzam chemię po papierze - podobnie jak się masuje kobiece ciało.
Wywołuje się prawidłowo i oszczędnie.
Oglądałem dziś Beard RBB, 12x16 około 60£ za używaną wygląda bardzo solidnie, gwarancja prostych kątów, maskownica posiada sprężynę wspomagającą podnoszenie całej ramy, ciężka, miałem LPL 12x16 i Royal Easel 12x16 jedna i druga po długim czasie użytkowania nie trzyma kątów prostych ramiona rozjeżdżają się na boki-nie polecam strata kasy.
-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
- Kontakt: