Co to za kondensor i co to za ramki?

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
jac123
-#

Co to za kondensor i co to za ramki?

Post autor: jac123 »

Witam,
czy ktoś wie do jakiego powiększalnika jest ten kondensor (wymiary po zewnętrznej stronie prostokąta to ok. 13x13 cm, od wypukłej strony szkła posiada 4 bolce, no i nr 3)???
I również ramki (wymiary 10x8 cm)???
Jeśli ktoś wie to thx!
Załączniki
DSCF3197.jpg
DSCF3198.jpg
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

straszne to pierwsze zdjęcie, prawie nic na nim nie widać ale może jakaś bezszybkowa ramka do Opemusa?
Awatar użytkownika
vidman
-#
Kontakt:

Post autor: vidman »

To pierwsze to ramka bezszybkowa - pamiętam że kiedyś przerobiłem takie do Krokusa 4N.
I object to all this sex on the television. I mean! I keep falling off!

"the ribbon"
Copyright © 2007 Peter Robinson, http://www.monopix.co.uk/index.shtml
Jasiek Matacz
-#

przepraszam ja nowy, i widziałem to zdjęcie ze zmienionymi kolorami i zamazane do puki nie kliknąłem by je powiększyć. Nie wiedziałem o tym i się męczyłem co to. Ale widzę że się nie pomyliłem i faktycznie to ramki bezszybkowe i może nawet do Opemusa(Jak Meopta to tylko Opemus lub Magnifax). Ale chyba nie bo widziałem kiedyś bezszybkowe do Opemusa 3,4,5 i były inne a do 6 też są inne chyba chodź może pasują różne.
Awatar użytkownika
jac123
-#

Że ramki bezszybkowe to wiem, ale do którego ??? Opemus, Magnifax i jeszcze Axomat, wszystkie Meopty.....
A kondensor???
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Ramki są do Opemusa 4, a kondensor do Magnifaxa 3a, do obiektywów 50mm i mniejszych i formatów od 4x4 w dół. Tak piszą w katalogach Meopty, polecam: http://www.meopta.com/index.php?id=166 :)

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Jasiek Matacz
-#

Jeśli tak to powinny pasować do Opemusów 3.4.5 więc z chęcią bym je odkupił od Ciebie po rozsądnej cenie :-D Chodź szczerze mówiąc nigdy nie używałem ramek bez szybowych ale chyba przy wywoływaniu małego formatu ich zalety są niezaprzeczalne.
Awatar użytkownika
jac123
-#

Dzięki za konkretne odp.
Jasiek jak chcesz to pisz na pw.
Awatar użytkownika
georgio
-#

Post autor: georgio »

Jasiek Matacz pisze:Chodź szczerze mówiąc nigdy nie używałem ramek bez szybowych ale chyba przy wywoływaniu małego formatu ich zalety są niezaprzeczalne.
Uważam że całkiem odwrotnie, chyba że brak równej ostrosci na odbitce jest zaletą.
Awatar użytkownika
vidman
-#
Kontakt:

Post autor: vidman »

georgio pisze:
Jasiek Matacz pisze:Chodź szczerze mówiąc nigdy nie używałem ramek bez szybowych ale chyba przy wywoływaniu małego formatu ich zalety są niezaprzeczalne.
Uważam że całkiem odwrotnie, chyba że brak równej ostrosci na odbitce jest zaletą.
Osobiście polecam rozwiązanie pośrednie - ramka bezszybkowa sziedzi tylko u dołu i dociska negatyw do szybki antynewtonowskiej na górze. Zarówno mały obrazej jak i 6x7 sprawdz się bardzo dobrze.
I object to all this sex on the television. I mean! I keep falling off!

"the ribbon"
Copyright © 2007 Peter Robinson, http://www.monopix.co.uk/index.shtml
Awatar użytkownika
jac123
-#

georgio pisze:
Zaletą ramek jest to, że pozbywamy się szybek (na których mogą osiadać różne śmieci). Wadą że pozbywamy się szybki antyniutonowskiej.
Brak ostrości przy małym obrazku jest raczej mniej prawdopodobny (jesli dbamy o film), niż przy większych formatach filmów.
Zatem rozwiązanie pośrednie jest jak najbardziej OK.
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

vidman pisze:Osobiście polecam rozwiązanie pośrednie - ramka bezszybkowa sziedzi tylko u dołu i dociska negatyw do szybki antynewtonowskiej na górze.
+1

Wprawdzie trzeba każdą klatkę odmuchać gruchą ale jest dużo lepiej niż
w dwóch szybkach - spróbowałem raz przy obecnym powiększalniku i w chwilę później już wycinałem ramkę tymczasową z kartonu do passe-partout.
ODPOWIEDZ