Widze ze trafilem w czuly punkt ale ja was onanistami sprzetowymi nie nazwalem :P
sam mam zestaw szkiel 24-500mm ale osobiscie uwazam ze pieniadze wydane na materialy i ich obrobke przynosza wiecej radochy.
+
mnie to prawde mowiac troche wali ze obiektyw X firmy Y jest troszke lepszy od A firmy B. Na zdjeciach czesto gesto tego nie widac wiec testami sie nie podniecam.
++
sam napisalem ze lepsze sa fajniejsze wiec przestancie sie czepiac :)
Vivitar/Komine
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Chyba źle zinterpretowałeś wypowiedzi maqsza i vidmana, to tylko trochę praktyczności i zdowego rozsądku, nie żadna tam masturbacja. Z resztą, idąc Twoim tokiem myslenia to sam posiadając zakres ogniskowych 24-500mm już dawno powinieneś wylądować u specjalistyTomaszka pisze:Widze ze trafilem w czuly punkt ...

Ja podniecam się moją koleżanką, która akurat jest w Brytanii a co do szkieł to uwierz, że na zdjęciach bardzo widać różnicę w klasie obiektywów. Nawet w obrębie tej samej marki i tych samych ogniskowych - biorąc pod uwagę chociażby powwłoki SC i MC, W moich ZUIKO u tych z powłokami SC pod światło (nawet niewielkie boczne) spadek kontrastu jest na tyle duży, że od razu chce się dołożyć do wersji wielopowłokowych. Rany,czy to już onanizm, ma ktoś może papierosa ...?Tomaszka pisze:mnie to prawde mowiac troche wali ze obiektyw X firmy Y jest troszke lepszy od A firmy B. Na zdjeciach czesto gesto tego nie widac wiec testami sie nie podniecam.
Chyba gilotynkę do cygar? :PCoil pisze:ma ktoś może papierosa
Cóż, pisałem z własnej perspektywy. Kiedyś kupowałem "ciekawe" szkła, ale przestałem bo 1. i tak używam trzech, a rzadko czwartego 1,5. i tak mógłbym wszystko zrobić 50 ;) 2. nie stać mnie na prawdziwe wypasy 3. i choć mógłbym potem podłączyć się do cyfry na full manualu, to nie dla mnie zabawa.
Trudno jest jednak bezbłędnie znaleźć zestaw dla siebie i ciężko przewidzieć, że jakiegoś szkła będzie się używać b.sporadycznie (a potem żal sprzedać, bo to jakiś rzadki model...)
BTW ja akurat nie widzę spadków kontrastu, ale plastykę - już tak...
Pozdrawiam!
Nie widze nic zlego w kolekcji 16mm-1000m. Jak ktos chce/potrzebuje to niech nawet wlasna nerke sprzeda. Mowiac o onanistach sprzetowych mam na mysli w tym momencie ludzi ktorzy przesadnie wnikaja w testy sprzetu i koniecznie musza miec najlepsiejszy. Zawodowcow ktorzy zyja z fotografii zrozumiem - to ich praca. Ale amatorow pewnie nigdy. A moim amatorskim zdaniem roznice w optyce dostepnej dla przecietnego amatora sa niewielkie i do pominiecia.Coil pisze: Z resztą, idąc Twoim tokiem myslenia to sam posiadając zakres ogniskowych 24-500mm już dawno powinieneś wylądować u specjalisty![]()
Watpie zebym mial kiedys chec doplacac/handlowac obiektywami zeby kupic jakies lepsiejsze.
Mam je, sa przyzwoite i przydatne. Nie bede kombinowal. Naprawde musial bym chyba je od zlodzieja po flaszke za sztuke kupowac zeby zmieniac ;)
Roznice pomiedzy SC a MC znam :P
@Jerzy
A owszem. Zestaw 28,50,135 by niby wysratarczyl... ale nie zawsze :D
A jednak - roznice miedzy kitowym szklem od EOSa 1000 a starym Mirem 1B widac dosc wyraznie, ze o 50 mm Canonie FD nawet juz nie wspomne. A testow w kolorze jeszcze nie robilem :)Tomaszka pisze: A moim amatorskim zdaniem roznice w optyce dostepnej dla przecietnego amatora sa niewielkie i do pominiecia.
+
Henry pisze:
Lepiej wydać na większy format
Jak sie kiedys naucze robic zdjecia na malym obrazku, to kupie sobie cos w srednim formacie. Dopiero wtedy :)
Jesli oczywiscie ktos bedzie takie rzeczy nadal produkowal...
Ostatnio zmieniony 25 sty 2009, 01:58 przez maqsz, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Maciek
Maciek
- morotegari
- -#
Taka miał reklamę kiedyś :)
reklama
Nie wiem ile był kiedyś wart, ale za używany i podobno bez defektów zapłaciłem 30 zielonych
Jeśli się sprawdzi do kamery cyfrowej, to super, jak nie, będę go sprzedawał. Ale mam nadzieję, że będzie ok.
reklama
Nie wiem ile był kiedyś wart, ale za używany i podobno bez defektów zapłaciłem 30 zielonych
Jeśli się sprawdzi do kamery cyfrowej, to super, jak nie, będę go sprzedawał. Ale mam nadzieję, że będzie ok.
Mialem taki. Calkiem fajny, ale na pelnej dziurze nie jest ostry.bloob pisze:Jedzie do mnie właśnie FD Vivitar/Komine 35mm 1,9, podobno przyzwoite szkło wyprodukowane chyba w latach 70, mało jest informacji na jego temat w necie, może ktoś używał takiego? Vivitar wypuścił ten obiektyw także dla innych systemów.
Zorki 4 & FED 5B & Lubitel & cyfrowo Canon
Artscape
Artscape