Wymiana matówki Kiev 60.

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

Wymiana matówki Kiev 60.

Post autor: MinosKKM »

Jako, że zachciało mi się wymienić matówkę na tę z klinem skośnym, zrobił się mały, albo duży problem. Zakupiłem w Araxie takową i poprosiłem kumpla, który ma zdolności do grzebania aby ją wymienił. No i wymienił tylko, że potem okazało się, iż została jednak na stole jedna, kwadratowa, chyba silikonowa, prawie bezbarwna, podkładka wymiarami odpowiadająca matówce. Była jeszcze jedna, taka sama, którą zainstalował. Nie zauważył jednak tej drugie, która wypadła. Kiedy? Nie wie. Gdzie ma być też nie bardzo wiemy. Napisałem do Araxa z prośbą o pomoc, rysunek, schemat itp. Zero odpowiedzi. Szukałem w sieci rysunków, ale nie znalazłem. Być może nie wiem jak szukać. Czy ktoś z koleżeństwa zna temat?
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
aka
-#

Wymiana matówki Kiev 60.

Post autor: aka »

MinosKKM pisze: 25 sty 2026, 13:52 Jako, że zachciało mi się wymienić matówkę na tę z klinem skośnym, zrobił się mały, albo duży problem. Zakupiłem w Araxie takową i poprosiłem kumpla, który ma zdolności do grzebania aby ją wymienił. No i wymienił tylko, że potem okazało się, iż została jednak na stole jedna, kwadratowa, chyba silikonowa, prawie bezbarwna, podkładka wymiarami odpowiadająca matówce. Była jeszcze jedna, taka sama, którą zainstalował. Nie zauważył jednak tej drugie, która wypadła. Kiedy? Nie wie. Gdzie ma być też nie bardzo wiemy. Napisałem do Araxa z prośbą o pomoc, rysunek, schemat itp. Zero odpowiedzi. Szukałem w sieci rysunków, ale nie znalazłem. Być może nie wiem jak szukać. Czy ktoś z koleżeństwa zna temat?
A dlaczego zinstalował tą podkładkę? Sądząc po info na stronie Araksa można wnioskować, że te podkładki są potrzebne do Bronici S2A. Jeśli chodzi o Kieva to stosuje się tą uwagę, jak sądzę:
"Installation is simple and requires no technical skills. Just remove your old screen and drop in this high-quality upgrade — no adjustments needed in most cases."
Swoją drogą to kolega chyba ma takie średnie zdolności do tego typu prac. Tak trochę jak po naprawie budzika - nadal nie "chodzi", ale za to mamy parę kółek zębatych i sprężynę ;-)
Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

Wymiana matówki Kiev 60.

"Installation is simple and requires no technical skills. Just remove your old screen and drop in this high-quality upgrade — no adjustments needed in most cases." Nie do końca. Próbowałeś? Z tym budzikiem to masz trochę racji. Nie mniej jednak te podkładki były w aparacie. Zakupiona matówka jest goła i wesoła. Proszę jednak o radę osoby, które znają temat.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
aka
-#

Wymiana matówki Kiev 60.

MinosKKM pisze: 25 sty 2026, 14:58 "Installation is simple and requires no technical skills. Just remove your old screen and drop in this high-quality upgrade — no adjustments needed in most cases." Nie do końca. Próbowałeś? Z tym budzikiem to masz trochę racji. Nie mniej jednak te podkładki były w aparacie. Zakupiona matówka jest goła i wesoła. Proszę jednak o radę osoby, które znają temat.
No to się zgadza z opisem - załóż tak jak było. Weź starą matówkę, zamocuj w komorze filmu tak aby strona matowa była w płaszczyźnie filmu, porównaj wyostrzony obraz w wizjerze z obrazem na starej matówce. Jeśli się ostrość zgadza to ok, jak nie to metoda prób i błędów pozostaje. Na poprawne ostrzenie ma wpływ odległość matówki od lustra tzn. grubość ewentualnych podkładek pod matówką.
Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

Wymiana matówki Kiev 60.

Dziękuję. Tyle to ja wiem. Wybacz, ale nie do końca wiesz jak to wygląda w tej puszce. Ja tylko proszę o pomoc osobę, która zna temat. Rysunek.
St. fotograf, basista.
aka
-#

Wymiana matówki Kiev 60.

MinosKKM pisze: 25 sty 2026, 15:18 Wybacz, ale nie do końca wiesz jak to wygląda w tej puszce.
Nie wiem, ale nie spodziewam się by tam były cuda na kiju. Dwie uszczelki to liczba kombinacji skończona. Dało się zamontować z jedną to i z dwoma, nawet w wariantach chyba kolega da radę...
aka
-#

Wymiana matówki Kiev 60.

Z_photo
-#

Wymiana matówki Kiev 60.

Post autor: Z_photo »

MinosKKM pisze: 25 sty 2026, 14:58 Nie mniej jednak te podkładki były w aparacie. Zakupiona matówka jest goła i wesoła. Proszę jednak o radę osoby, które znają temat.
Hmmm..., demontowałem i po umyciu zakładałem matówkę do Kieva 60, ale nie pamiętam by była tam jakaś silikonowa podkładka.
O takim elemencie nie ma też mowy w instrukcji serwisowej ani w załączonym dokumencie.

Tak czy inaczej, warto skontrolować zgodność ostrości obrazu wyświetlanego na matówce z obrazem w płaszczyźnie błony.
Załączniki
Kiev 60 Kalibration.pdf
(1.43 MiB) Pobrany 10 razy
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
aka
-#

Wymiana matówki Kiev 60.

Z_photo pisze: 25 sty 2026, 18:05 nie pamiętam by była tam jakaś silikonowa podkładka
Podobno był wariant z podkładkami zamiast tych czarnych śrub. Ewentualnie możliwe, że była wcześniejsza ingerencja i z jakiegoś powodu regulacja śrubami nie wystarczała lub nie była możliwa. Trzeba by spojrzeć na zdjęcie delikwenta.
Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

Wymiana matówki Kiev 60.

Tak wygląda ta podkładka. One nie są z silikonu jak napisałem początkowo. To jakieś tworzywo, coś jak celuloid?
Załączniki
Podkładka.jpg
St. fotograf, basista.
Z_photo
-#

Wymiana matówki Kiev 60.

Post autor: Z_photo »

Ta podkładka może służyć do regulacji położenia matówki, bądź jako jej uszczelnienie (zabezpieczenie przed wnikaniem kurzu).
Sprawdź czy aktualnie obraz na matówce odpowiada ostrości obrazu w płaszczyźnie filmu - jeśli tak jest, to montaż tej podkładki nie jest bezwzględnie konieczny.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
ODPOWIEDZ