Wlodek pisze: ↑15 sty 2026, 20:10
To ja jeszcze doleję do pieca - czy jest jakaś kontrola nad wielkością ziarna, chodzi mnie o to czy można stosować rozcieńczenie ?
Można stosować wywoływacz bardziej rozcieńczony - prowadzący kanał Pictorial Planet bardzo zachwala ten wariant obróbki: https://www.youtube.com/watch?v=DrpvFQ4GScQ https://www.youtube.com/watch?v=392seZ6tNAk
Jeśli zależy Ci na redukcji wielkości ziarna (zminimalizowanego nawet przy standardowej obróbce w tym wywoływaczu), to sposobem na to jest użycie FX-55 jako pierwszej kąpieli w dwukąpielowym wariancie obróbki. Drugi etap to kąpiel w 1% roztworze metaboranu sodu - bez płukania między tymi etapami. Roztwór metaboranu można używać wielokrotnie, w odróżnieniu od jednorazowego FX-55.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
https://www.digitaltruth.com/devchart.p ... meUnits=D
W kolumnie "rozcieńczenie" pojawia się stock i 1+9 i zastanawiam się jak to rozumieć? W tym wywoływaczu dajemy część A z wodą w 1+9, ale nie chce mi się wierzyć, że ktoś wywołuje filmy w tym wywoływaczu nie rozcieńczając części A wodą...
Tak wiem, ale mimo to potrzebuję punktu wyjścia, bo chciałbym forsować w fx55 kentmere 400 na 1600... a nie bardzo chce mi się robić testy i chciałem trochę sobie sprawę skrócić
Tomasz. pisze: ↑16 sty 2026, 08:11
W kolumnie "rozcieńczenie" pojawia się stock i 1+9 i zastanawiam się jak to rozumieć? W tym wywoływaczu dajemy część A z wodą w 1+9, ale nie chce mi się wierzyć, że ktoś wywołuje filmy w tym wywoływaczu nie rozcieńczając części A wodą...
Tomasz. - jaki stock? W buty mogą sobie wsadzić te dane. Norma to 1+9 (tak wywołuję, bo jestem leniwy), ciekawa jest też wersja dwukąpielowa.
Tomasz. pisze: ↑16 sty 2026, 09:47
(...) potrzebuję punktu wyjścia, bo chciałbym forsować w fx55 kentmere 400 na 1600...
Sensownym punktem wyjścia może być to:
Using FX55 for pushing
FX55 is a good push developer. It already enhances film speed by up to 2/3 of a stop and so, being an active developer, it pushes easily.
HP5 Plus pushed to EI 1600 is developed in around 17 minutes with Ilford agitation. FP4 pushed to EI 500 is around 10 minutes.
Czas normalnego wywoływania Ilforda HP5 to 13,5 minuty - z tego wynika, że przy naświetlaniu wg 1600 ASA należy wydłużyć czas wywoływania o około 25%.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Tomasz. pisze: ↑16 sty 2026, 08:11
Tomasz. - jaki stock? W buty mogą sobie wsadzić te dane. Norma to 1+9 (tak wywołuję, bo jestem leniwy), ciekawa jest też wersja dwukąpielowa.
No więc właśnie, jaki stock
Wd. tej średnio wiarygodnej stronki kentmere 400 w fx55 1+9 w 20⁰ wywołuję się 13 minut.
Tomasz. pisze: ↑16 sty 2026, 17:10
bo chciałbym forsować w fx55 kentmere 400 na 1600
Nie żebym chciał zniechęcać, ale jaki jest sens forsowania materiału na 1.600, który nawet nie osiąga nominalnej czułości z opakowania? Chcesz się trochę pobawić a nie masz czym?