Wołanie slajdów.

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

Wołanie slajdów.

Post autor: MinosKKM »

Gdzie w Polsce można jeszcze wywołać kolorowy slajd? W mojej wsi to nie woła już nikt albo ja kiepsko szukam. Ostatnio wywołali mi w pewnej pracowni w Warszawie. Wynik przeszedł moje oczekiwania. Tak skopanego efektu to jeszcze nie widziałem. Materiał to Fujichrome Velvia 100/36. Zdjęcia do kosza. Nadmieniam, że dokładnie wiem jak świecić taki materiał. Polecacie kogoś.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

Wołanie slajdów.

Post autor: MinosKKM »

Już wiem :-)
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
PPaweł
-#

Wołanie slajdów.

Post autor: PPaweł »

Jakby co, to u nas w Foto Pod Dachem.
Z_photo
-#

Wołanie slajdów.

Post autor: Z_photo »

MinosKKM pisze: 12 sty 2026, 11:57 Tak skopanego efektu to jeszcze nie widziałem.
Bo nie widziałeś filmu wywołanego w latach 90-tych w zakładzie należącym do Lecha Grobelnego (tego Grobelnego), mieszczącym się w Warszawie, chyba przy Ogińskiego. Film nie dość że purpurowo-fioletowy, to jeszcze porysowany tak, jakby go przeciągnął pomiędzy dwoma arkuszami papieru ściernego.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
aka
-#

Wołanie slajdów.

Post autor: aka »

Z_photo pisze: 12 sty 2026, 18:05
MinosKKM pisze: 12 sty 2026, 11:57 Tak skopanego efektu to jeszcze nie widziałem.
Bo nie widziałeś filmu wywołanego w latach 90-tych w zakładzie należącym do Lecha Grobelnego (tego Grobelnego), mieszczącym się w Warszawie, chyba przy Ogińskiego. Film nie dość że purpurowo-fioletowy, to jeszcze porysowany tak, jakby go przeciągnął pomiędzy dwoma arkuszami papieru ściernego.
He, he... Z kasą też mu nie poszło zbyt dobrze ;-) Swoja drogą w Zakładzie Grobelnego zdobywał wiedzę znany głównie na AT autorytet w dziedzinie... Niektórzy pewnie wiedzą o kim mowa.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Wołanie slajdów.

Post autor: J.A. »

aka, "przypadkiem mam do sprzedania"? Jeżeli o niego chodzi, to nie u Grobelnego.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

Wołanie slajdów.

Post autor: aka »

J.A. pisze: 12 sty 2026, 21:39 aka, "przypadkiem mam do sprzedania"? Jeżeli o niego chodzi, to nie u Grobelnego.
Wspomniany u Grobelnego. Jeszcze w sieci jest notka w jakiejś galerii. Ale książki mistrza Dederki są ok...
ODPOWIEDZ