Nieprawda, z pirokatechiny kupionej w Aktynie mam przejrzysty Pyrocat HD robiony na wodzie i glikolu.
Fenidon mi się kończy, macie jakieś dobre źródełko?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Może masz, ja nie mam. Ma kolor lekkiej herbaty. Ta dostępna pirokatechina ma kolor szarobury. Czysta pirokatechina ma lekko różowy kolor, postać przezroczystych kryształów i anyżkowy zapach - miałem taką ze sprawdzonego źródła i roztwór w glikolu był idealnie przezroczysty, bezbarwny.
Wstawiam zdjęcia, od góry krople przez 7.5 min, niżej też krople przez 7,5 min, niżej pierwsza kropla po po trzech minutach.
Jeszcze jedno, mam zamówiony fenidon 25gram, bo nie mają mniej, czy ktoś jest chętny na trochę odkupienia ?
Tak rozmawiałem i zamówiłem, piszę tylko, iż jakby ktoś potrzebował.
Paczka od Warchem dotarła
No dobra, ale wracając do fenidonu, to gdzie teraz fenidon kupować? Na allegro są trzy oferty, w warchemie brak... ktoś ma namiary na jakiś miejsce w którym fenidon dobrej jakości jest dostępny?
Raczej trochę zawłaszczona.
Od AI: "Marka narzędzi Milwaukee jest amerykańska (powstała w 1924 r. w Milwaukee, Wisconsin). Jest to amerykańska firma o globalnym zasięgu, obecnie należąca do hongkońskiego koncernu Techtronic Industries (TTI), ale produkcja odbywa się w wielu miejscach, w tym w USA, Europie i Azji."
Ich strona WWW: https://pl.milwaukeetool.eu/header/about-us/
Mierniki pH tej firmy są dystrybuowane przez oddział na Węgrzech, który jest odpowiedzialny za produkcję tych mierników w UE. Mają naprawdę bardzo dobre recenzje.
Mnie do tego miernika pH przekonały świetne opinie z forum Photrio.
- Złącze BNC
- Brak automatycznej kompensacji temperatury ATC (która potrafi nieźle namieszać)
- Możliwość bardzo dokładnej kalibracji w określonym zakresie pH.
Ja używam bufora pH 10.01 - czyli idealnego przy wywoływaczach kolorów.
(Korzystam z gotowego wywoływacza FUJI HUNT do C-41 ale kiedy zużyje, jeszcze nierozpakowany
zestaw Bellini ECN2 - wtedy zacznę składać chemię do tego procesu).
Nie ma wbudowanego termometru, ale używam rewelacyjnego i szybkiego DT11 i zaczynam kalibrację
kiedy roztwór kalibracyjny ma dokładnie temperaturę 25*C.
Standardowe elektrody / sondy niestety nie są bardzo trwałe przy pomiarach pH chemii fotograficznej.
Kiedy moja sonda dołączona do zestawu wysiądzie, zamierzam kupić elektrodę dedykowaną
do zastosowań fotograficznych czyli coś w stylu ERH-11S, ERH‑11X, ERH-11X1, ERH‑13X, EH-01
(https://www.hydromet.com.pl/zastosowani ... ktrody-ph/)
Ceny takich sond czasem przekraczają cenę samego miernika.