Fenidon mi się kończy, macie jakieś dobre źródełko?

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

miki11
-#

Post autor: miki11 »

To, że przyblokowali sprzedaż mocnych kwasów, czy tzw. prekursorów to jeszcze jakoś można był (z trudem) znieść. Ale żeby ten cały nierząd zabraniał zakupu hydrochinonu, to już jest opresja. Za chwilę bez zezwolenia będzie można kupić chleb i sól. Bo np. zapałki też są zajeb..cie niebezpieczne... Ucisk, mości panowie, po prostu ucisk.

Post autor: PPaweł »

No nie wiem, sól jest zrobiona z sodu i chloru, to są bardzo reaktywne pierwiastki.
Tak naprawdę to to nie jest sprawa rządu (to znaczy, przepisy tak, ale przepisy to sam koniec), tylko nastawienia tej bardziej opiniotwórczej części społeczeństwa, że należy wszystkich zabezpieczyć przed zagrożeniami, bo zagrożenia są groźne. Już to sobie kiedyś przemyślałem: jak ktoś ma fach w ręku, to się ma czym zająć i robi swoje. A różniści publicyści i inni tacy po kulturoznawstwach, stosunkach międzynarodowych i dziennikarstwach umieją tylko gadać, więc gadają o tym, jak ich technika i działalność na świeżym powietrzu w ogóle przeraża, a społeczeństwo tego słucha i nabiera przekonania, że no tak, coś z tym trzeba zrobić.
aka
-#

Post autor: aka »

Wlodek pisze: 07 sty 2026, 10:11 Jestem po rozmowie z firmą H.... - w obecnej chwili np. hydrochinon tylko do kupna przez firmy, dostali prykaz, iż wiele odczynników jest rakotwórcze i zakaz sprzedarzy indywidualnym osobom. Dla fanów fotografii to tragedia.
Spokojnie. H... jest świętszy od papieża. Kup w Warchemie.
Wlodek
-#

Post autor: Wlodek »

Zobaczymy, jestem po powtórnej rozmowie, obiecał mnie, iż wszystko prześle, zobaczymy, ale gadać musiałem dość długo.
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Post autor: Tomasz. »

Wlodek pisze: 07 sty 2026, 08:56 Jeszcze jedno przyszło mnie na myśl, w składzie Xtol jest metanol w ilości 2,5cm3, ja wlałem 2,5ml , czy zrobiłem dobrze ?

Fenidon równie dobrze możesz rozpuścić w gorącej wodzie. Zawsze jeden odczynnik mniej do kupowania :lol:
Wlodek
-#

czy przeczytałeś zdanie które napisałem - o jakim odczynniku piszę ?
aka
-#

Wlodek, zrobiłeś test kropelkowy?
Wlodek
-#

Jeszcze nie, ale mam ten rozrobiony w strzykawce, więc może jutro zrobię tak jak podpowiadasz.
Wlodek
-#

To jestem po próbie kropelkowej, jako załącznik, pierwsze zdjęcie po poprawnym sposobie obróbki filmu w koreksie, cały film jat taki sam, bez najmniejszego zaczernienia, drugie zdjęcie z małym wycinku filmu HP5+ w "stocku" i w Xtol-u, oczywiście przy świetle dziennym. Jeszcze jedno, po procesie wołania filmu odcień był tylko trchę ciemniejszy w miejscu kroplowania.
Załączniki
IMG2026010810.jpg
IMG20260108.jpg
aka
-#

Wlodek pisze: 08 sty 2026, 10:46 To jestem po próbie kropelkowej,
Ja tu nie widzę efektu próby kropelkowej czyli kilku kolejnych plamek zaczernienia. Nie bardzo rozumiem co te zdjęcia przedstawiają.
Wlodek
-#

Zdjęcie pierwsze, próba kropelkowa, w strzykawce 2ml wlałem Xtol, jak pisałeś co minutę wstrzykiwałem na błonę kropelkę, trwało to 8.5 min, odbawienie po tej obróbce było tylko w miejscu kropel Xtol-u, był lekko ciemnieszy, następnie przerywacz jedną minutę, oraz dziesięć minut utrwalacz. Drugie zdjęcie przedstawia pełny proces w koreksie, cały film tak wygląda. Zdjęcia robiłem na białem tle.
aka
-#

Wlodek pisze: 08 sty 2026, 11:37 Zdjęcie pierwsze, próba kropelkowa, w strzykawce 2ml wlałem Xtol, jak pisałeś co minutę wstrzykiwałem na błonę kropelkę, trwało to 8.5 min, odbawienie po tej obróbce było tylko w miejscu kropel Xtol-u, był lekko ciemnieszy, następnie przerywacz jedną minutę, oraz dziesięć minut utrwalacz. Drugie zdjęcie przedstawia pełny proces w koreksie, cały film tak wygląda. Zdjęcia robiłem na białem tle.
Moja wina, moja wina, moja wielka wina ;-) Wygląda na to, że nie robiłeś tych kropli jedna po drugiej w kolejnym miejscu, a kropliłeś w tym samym, jednym miejscu. Idea jest taka, że po n kroplach i utrwaleniu masz efekt działania wywoływacza w kolejnych plamkach kolejno po n minutach, n-1 minucie, n-2 minucie itd. do ostatniej po jednej minucie. Czyli kolejna kropla w nowym miejscu!
Tu masz opis wariantu testu kropelkowego, idea ta sama: viewtopic.php?p=162058#p162058
Wlodek
-#

OK, ale i tak to nic nie zmieni, bo jeśli w jednym miejscu niema miejsca zaświelenia błony, to mój Xtol jest tylko wodą do rozmiękczenia błony.
aka
-#

Wlodek pisze: 08 sty 2026, 12:58 OK, ale i tak to nic nie zmieni, bo jeśli w jednym miejscu niema miejsca zaświelenia błony, to mój Xtol jest tylko wodą do rozmiękczenia błony.
Zestaw D-76 który nie ma fenidonu i będziesz miał jasność co do fenidonu i askorbinianu.
Wlodek
-#

zamówiłem już chemię, czekam na dostawę, więc dopiero po niej zrobię testy jeszcze raz z Xtol-em.
ODPOWIEDZ