Prasa termotransferowa do suszenia barytu?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Krzy
-#

Post autor: Krzy »

Czy ma ktoś z Szanownych doświadczenie z używaniem prasy termotransferowe do suszenia barytu na płasko?

Obecnie bawię się w przyklejanie do szyby, co zajmuje sporo czasu aby to przygotować a następnie szybę wyczyścić..

Wyobrażam sobie to tak, że wstępnie wysuszoną odbitkę (na szybie?) bez nadmiaru wody umieściłbym na chwile w takiej prasie z papierem pergaminowym.

Takie prasy można kupić w niezłej cenie używane, problem tylko może sprawić znalezienie na nią miejsca..

dziękuje z góry za komentarze.
aka
-#

Post autor: aka »

Krzy pisze: 18 gru 2025, 00:11 Wyobrażam sobie to tak, że wstępnie wysuszoną odbitkę (na szybie?) bez nadmiaru wody umieściłbym na chwile w takiej prasie z papierem pergaminowym.
Chcesz przetransferować obraz z barytu na pergamin? Na OLX jest sporo ogłoszeń o sprzedaży suszarek do zdjęć, są nawet z nieużywanymi płytami. Tu jest np. 40x50 i jest opcja nieużywanych płyt których stan jest kluczowy dla powodzenia w suszeniu: https://www.olx.pl/d/oferta/suszarka-do ... TmdqO.html Jest w czym wybierać.
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Post autor: Imperitus »

aka pisze: 18 gru 2025, 10:13 Chcesz przetransferować obraz z barytu na pergamin?
Zakładam że miał na myśli papier do pieczenia, taki transfer byłby wówczas niemożliwy. No, chyba że mówimy np o papierze do kanapek, tego zdecydowanie lepiej nie używać :-D
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

Krzy pisze: 18 gru 2025, 00:11 Czy ma ktoś z Szanownych doświadczenie z używaniem prasy termotransferowe do suszenia barytu na płasko?
Sam nie mam takich doświadczeń ale czytałem i widziałem jakiś materiał na youtube, że bardzo dobrze do tego celu nadają się płaskie prasowalnice.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
aka
-#

Imperitus pisze: 18 gru 2025, 11:02 miał na myśli papier do pieczenia
Baryt do piekarnika? Nowatorski pomysł ;-)
Z_photo pisze: 18 gru 2025, 11:40 płaskie prasowalnice
Pytanie czy chcemy wysuszyć czy wysuszyć z połyskiem. Zakładam, że autor chce połysku bo suszy na szybie. Tak czy inaczej klasyczna suszarka foto daje obie możliwości.
Z_photo
-#

Nie chciało mi się czytać tłumaczenia, ale chyba o to chodzi wątkodawcy: https://www.youtube.com/watch?v=MWQNk9b-99U&t=218s
_________________________________________________________________________________
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

aka pisze: 18 gru 2025, 11:49 że autor chce połysku bo suszy na szybie
Większość na szybie suszy podłożem do szkła. I tak w większości pokazują na ytubce. Ja bym obstawiał, że chodzi o prasę, która da efekt naciągnięcia papieru
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

Z_photo pisze: 18 gru 2025, 12:32 Nie chciało mi się czytać tłumaczenia, ale chyba o to chodzi wątkodawcy: https://www.youtube.com/watch?v=MWQNk9b-99U&t=218s
Finch prostuje suche, pozwijane zdjęcie na barycie. Autor wątku pisze o suszeniu barytu na płasko, wstępnie osuszonego z nadmiaru wody itd. Co miałoby zapewnić gładką i ewentualnie błyszczącą powierzchnię zdjęcia i gdzie miałaby się podziać woda? Jeśli suszenie z połyskiem to szyba lub suszarka, jeśli prostowanie zdeformowanego suszeniem zdjęcia na barycie to prasowanie czym tam mamy, może być prasa. Finch wspomina o "wypłaszczaniu" po ciężarem książek - myślę, że wątpię. On potrafi czasami zasunąć coś luzackiego.
aka
-#

J.A. pisze: 18 gru 2025, 12:33 chodzi o prasę, która da efekt naciągnięcia papieru
Ok, ale nie mokrego choć trochę zdjęcia. Przyklei się do czegoś tam. No chyba że pergamin do pieczenia choć pewności nie ma ;-)
Z_photo
-#

aka pisze: 18 gru 2025, 12:50 Ok, ale nie mokrego choć trochę zdjęcia. Przyklei się do czegoś tam. No chyba że pergamin do pieczenia choć pewności nie ma ;-)
Mokre zdjęcia na papierze barytowym suszone na tradycyjnej suszarce ale obrazem do góry przywierają do płótna tylko do czasu, kiedy są jeszcze nieco wilgotne. Po całkowitym wysuszeniu odpadają od płótna. Na papierach błyszczących uzyskuje się w ten sposób połysk, ale taki "perlisty", który mnie osobiście podoba się o wiele bardziej niż ten lustrzany.
aka
-#

Z_photo pisze: 18 gru 2025, 13:01 Mokre zdjęcia na papierze barytowym suszone na tradycyjnej suszarce ale obrazem do góry
No oczywiście, wiele razy tak suszyłem. Rzecz w tym, że są przykryte płótnem i woda odparowuje bez problemu. W prasie to raczej nie odparuje. Jako ciekawostkę powiem, że eksperymentowałem z płótnem o różnej fakturze, od gładkiej bawełny po tzw. szare płótno o fakturze prawie jak worek na kartofle. Było widać efekty na wysuszonym zdjęciu na gładkim papierze - odbita faktura. Finch w swoim filmie wkłada zdjęcie między arkusze pianki montażowej (do oprawy zdjęć), prawdopodobnie dla ochrony powierzchni od strony emulsji - płyty prasy nie muszą być idealnie gładkie.
LD
-#

Post autor: LD »

Krzy pisze: 18 gru 2025, 00:11 Czy ma ktoś z Szanownych doświadczenie z używaniem prasy termotransferowe do suszenia barytu na płasko?

Obecnie bawię się w przyklejanie do szyby, co zajmuje sporo czasu aby to przygotować a następnie szybę wyczyścić..

Wyobrażam sobie to tak, że wstępnie wysuszoną odbitkę (na szybie?) bez nadmiaru wody umieściłbym na chwile w takiej prasie z papierem pergaminowym.

Takie prasy można kupić w niezłej cenie używane, problem tylko może sprawić znalezienie na nią miejsca..

dziękuje z góry za komentarze.
Swego czasu suszyłem baryt emulsją do góry. Technologia bardzo upierdliwa. Znalazłem w internecie suszenie na pleksie. Trochę musiałem poeksperymentować ale opłacało się wdrożyć to do realizacji. Zero mycia płyt, odklejania zaschniętej taśmy. Ból tylko taki że pod daną formatkę musi być pleksa.
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Post autor: Tomasz. »

LD pisze: 18 gru 2025, 14:06 Znalazłem w internecie suszenie na pleksie. Trochę musiałem poeksperymentować ale opłacało się wdrożyć to do realizacji. Zero mycia płyt, odklejania zaschniętej taśmy. Ból tylko taki że pod daną formatkę musi być pleksa.
Możesz opisać tę metodę? ;-)
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Post autor: Imperitus »

aka pisze: 18 gru 2025, 13:32 W prasie to raczej nie odparuje.
Po to się daje jakaś tekturę chłonną, jak beermat na przykład. A papier do pieczenia jest zaskakująco dobrym budżetowym rozwiązaniem jak kogoś nie stać na włókniny poliestrowe czy viledon.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

Post autor: MinosKKM »

Ale jestem zacofany!. Dawno temu suszyłem na szybie, ale bardzo krótko. Jakoś szybko wszedłem w posiadanie suszarki. Takiej, wiecie przecież. Szmata i blacha. I teraz problem z barytem? Dobra, stary jestem.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
ODPOWIEDZ