(K) Pasek do Mamiji RB67

Szukam, Kupię, Sprzedam, Zamienię ...
UWAGA! Przeczytaj regulamin bazaru zanim dodasz post!

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

aka
-#

(K) Pasek do Mamiji RB67

Post autor: aka »

Kupię jak w temacie pasek do Mamiji RB67. Może ktoś ma zachomikowany?
Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

(K) Pasek do Mamiji RB67

Post autor: MinosKKM »

Zobacz mój wątek o pasku do Kieva 60, 88. Skorzystałem z rady kolegi mrek.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
aka
-#

(K) Pasek do Mamiji RB67

MinosKKM pisze: 16 gru 2025, 18:29 Zobacz mój wątek o pasku do Kieva 60, 88. Skorzystałem z rady kolegi mrek.
Nie, taki patent dla dla mnie. Mam ciężkie aparaty i oryginalne paski np. Bronica czy Pentax645N i zwykle owijam pasek wokół nadgarstka czy to niosąc (jak siatkę z zakupami) czy podczas fotografowania, nie wieszam na szyi, ewentualnie na ramieniu przyciskają aparat do boku żeby się nie dyndał. Z tego powodu chińskie zupełnie mi nie podchodzą również ze względu na te ciężkawe końcówki - końcówki powinny być miękkie. W ostateczności kupię lugi chińskie i zrobię samoróbkę z nylonowej taśmy.
Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

(K) Pasek do Mamiji RB67

Post autor: MinosKKM »

Ja też mam ciężką artylerię. Kiev 60 TTL z Sonarem 180/2,8 to prawie 3,5 kilograma. Podobnie Kiev 88 z Kalejnarem 150/2,8. No, ale jasna sprawa w Twoim przypadku.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
Awatar użytkownika
powalos
-#

(K) Pasek do Mamiji RB67

Post autor: powalos »

Może doradzę kolegom. Ja od dłuższego czasu używam pasków PeakDesign z ich uniwersalnymi mocowaniami, które na stałe są przy korpusach. Same paski można mieć np. dwa i tylko je przepinać do aktualnie wykorzystywanych korpusów. Są dosyć drogie ale warte są (nie tylko moim zdaniem) każdej wydanej złotówki. Same kotwice mocujące można dokupić oddzielnie. Samo noszenie a nawet podbieganie z korpusami to też fajna sprawa. Mam w korpusach po trzy kotwice (dwie po bokach i jedna w miejscu mocowania statywowego). W zależności od potrzeb korzystam z dwóch zapewniających największą wygodę i swobodę ruchu. Gwarancja dożywotnia. Naprawdę. Miałem okazję się przekonać. Należy tylko zarejestrować zakup. Jest oczywiście przedstawiciel w Polsce i to z nim załatwiałem reklamację po kilku latach a zakup miałem zarejestrowany w US.
Fan Pentax'a.
aka
-#

(K) Pasek do Mamiji RB67

powalos pisze: 16 gru 2025, 21:21PeakDesign
Znam. Nie pasuje mi taki patent zupełnie. Jak by co przejściowo mogę skorzystać z paska do P645N, podobno się da.
ODPOWIEDZ