Zorki 4 migawka
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
-
rysiek1996
- -#

Zorki 4 migawka
W Zorki 4 migawka nie otwiera się do końca I nie wraca do zamknięcia. W zależności od ustawionego czasu otwiera się bardziej lub mniej. Przy 1 sekundzie otwiera się całkowicie a przy1/1000 na kilka minimetrów i tak ,,proporcjonalnie" do ustawionego czasu. Chętnie bym sam się ,,pobawił" ale..... . Opinia doświadczonych kolegów bardzo by mi pomogła.
Zorki 4 migawka
Pod spodem migawki powinny być takie dwie nakrętki w kształcie krzyżyków, zablokowane śrubką między ramionami. Jak je dociągnąć, to zwiększy się napięcie sprężyn i kurtyny będą się lepiej dociągać. Da się to zrobić na czuja, chociaż tutejsi perfekcjoniści raczej by wymagali stosownej aparatury. Zdaje się, że sporo takich instrukcji da się znaleźć po internetach, w tym na YT. Pewnie pod hasłem "Zorki/Fed/Zenit shutter spring tension adjustment".
Aczkolwiek oczywiście to może być kwestia oporu, który się z jakiegoś powodu pojawił na rolce z drugą kurtyną i może raczej trzeba to rozebrać i przeczyścić.
Aczkolwiek oczywiście to może być kwestia oporu, który się z jakiegoś powodu pojawił na rolce z drugą kurtyną i może raczej trzeba to rozebrać i przeczyścić.
Zorki 4 migawka
W leciwych Zorkach to częsty problem, ktorego przyczyną są zgęstniałe smary. Sama regulacja napięcia spręzyn poszczególnych kurtyn jest zasadna, jeśli błędy pracy migawki są niewielkie. W przypadku takim jak opisywany to raczej nie wystarczy - nad aparatem winien pochylić się fachowiec.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Zorki 4 migawka
Tylko gdzie takiego znaleść? To gatunek na wymarciu niestety.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
Zorki 4 migawka
Np. tutaj:
Naprawa Sprzętu Fotograficznego
al. Jerozolimskie 113/115
02-017 Warszawa
tel. 22 629-99-59
Gość serwiował mi Zenita a w zasadzie Revueflexa jakiś rok temu i z rozmowy wynikalo, że za starych czasów zajmował się tylko sowieckim sprzętem. Spisał sie na medal
Naprawa Sprzętu Fotograficznego
al. Jerozolimskie 113/115
02-017 Warszawa
tel. 22 629-99-59
Gość serwiował mi Zenita a w zasadzie Revueflexa jakiś rok temu i z rozmowy wynikalo, że za starych czasów zajmował się tylko sowieckim sprzętem. Spisał sie na medal
Zorki 4 migawka
Jeżeli ma się odpowiednio sprawny kręgosłup to się można i samemu pochylić. Zorki 4 co prawda nie rozbierałem, ale tam jest chyba ciągle ta sama, prosta migawka.
Zorki 4 migawka
Sam sprawny kręgosłup to za mało. 
_________________________________________________________________________________
Zorki 4 migawka
Już miałem napisać, że kręgosłup to i ja mam sprawny 
No właśnie. Szukaj po całej Polsce, ponoś koszty wysyłek a może się okazać, że nie zrobi jak trzeba. W mojej dość sporej przecież wsi nie ma już ani jednego, który zrobi coś z klasycznym aparatem.
St. fotograf, basista.
Zorki 4 migawka
Jeszcze w tym roku w marcu, przeglądu, regulacji i przesmarowania, mojego Zorki 4, podjął się p. Andrzej z Krakowskiej (w Krakowie). Niestety w sierpniu zamknął zakład po 50 latach.
Zorki 4 migawka
Przybywać tych fachowców nie będzie, zatem jak macie jakieś sprzęty do naprawy to korzystajcie z ich usług, póki jeszcze są aktywni.
-
rysiek1996
- -#

Zorki 4 migawka
Fachowców ubywa.
Możecie kogoś polecić godnego zaufania, kto wykona robotę profesjonalnie?
Możecie kogoś polecić godnego zaufania, kto wykona robotę profesjonalnie?
Zorki 4 migawka
Był ostatni w naszej wsi.
St. fotograf, basista.
Zorki 4 migawka
Czytasz wątek?rysiek1996 pisze: ↑14 gru 2025, 10:44 Możecie kogoś polecić godnego zaufania, kto wykona robotę profesjonalnie?
Zorki 4 migawka
Jeszcze jest p. Błażej Kadeja w Krakowie na Klinach. Opinie w Google bardzo dobre. Robi też analogi. Sprawdzony - bo koleżance naprawił Aparat Canon AE-1 PROGRAM - jeszcze doradził, pogadał. Prawdziwy zapaleniec. On teraz robi serwis w swoim mieszkaniu więc się trzeba umawiać telefonicznie. Pewnie tez można wysłać mu sprzęt do naprawy. Trzeba się dogadać po prostu.
https://serwisfoto.net.pl/