Hydrofen - receptura?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Hydrofen - receptura?
Ma ktoś recepturę hydrofenu?
Hydrofen - receptura?
Ze strony "Szaro Cienie"
woda demineralizowana 800 ml
siarczyn sodowy bezwodny – 50 g
hydrochinon – 3,5 g
cytrynian sodowy 10 g
tetraboran sodowy – 6 g
fenidon 0,1 g
bromek potasowy 0,4 g
calgon – 0,12 g
woda demineralizowana dopełnić do 1000 ml
woda demineralizowana 800 ml
siarczyn sodowy bezwodny – 50 g
hydrochinon – 3,5 g
cytrynian sodowy 10 g
tetraboran sodowy – 6 g
fenidon 0,1 g
bromek potasowy 0,4 g
calgon – 0,12 g
woda demineralizowana dopełnić do 1000 ml
Fan Pentax'a.
Hydrofen - receptura?
aka, ponoś fabryczne oznaczenie Fotonu to było N10 (handlowe - W17). Skład dokładnie taki sam, tylko w N10 brak Calgonu. Mam starą ulotkę. Mam też wycinek ze starego FOTO i skład jest taki sam i też bez calgonu.
Fan Pentax'a.
Hydrofen - receptura?
O, to dobra wiadomość, załatwia sprawę. Dzięki raz jeszcze.
Hydrofen - receptura?
Ciekawe, ze rowniez zniknal z asortymentu Fomy 
Hydrofen - receptura?
Hydrofen - receptura?
Ktory to dokladnie z cytrynianow sodowych jest skladnikiem?
- technik219
- -#

Hydrofen - receptura?
Hydrofen... Też myślałem, że nie ma nic lepszego aż nie spróbowałem ID-68PQ.
Lux mea lex
Hydrofen - receptura?
shredderr,
Dzieki!
Dzieki!
Hydrofen - receptura?
szukając informacji, czy ktoś z forowiczów, składał N10, znany też jako W17 Hydrofen, trafiłem na ten wątek i właśnie, składał ktoś?. używał? czy to warto? czy lepiej zostać przy ID-68?
dorzucam zdjęcie z fragmentem tabeli ze strony 211 książki "Materiały i procesy fotograficzne" Mikołaja Ilińskiego, Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe, Warszawa 1989 r., wyd.I, ISBN 83-221-0304-2.

dorzucam zdjęcie z fragmentem tabeli ze strony 211 książki "Materiały i procesy fotograficzne" Mikołaja Ilińskiego, Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe, Warszawa 1989 r., wyd.I, ISBN 83-221-0304-2.

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Hydrofen - receptura?
Wieki temu wiele filmów w nim moczyłem. Mam sentyment do tego płynutechnik219 pisze: ↑08 wrz 2022, 12:43 Hydrofen... Też myślałem, że nie ma nic lepszego aż nie spróbowałem ID-68PQ.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
Hydrofen - receptura?
a i owszem - i to wg receptury chyba z tej samej książki (ale bez calgonu). A moje wnioski z porównania do id68?
- ziarno jakby mniejsze (i chyba mniej ostre)
- działa dość miękko (co jest sprzeczne ze stereotypem z lat 80, że pierwsze filmy w świeżym wywoływaczu były zbyt kontrastowe)
- czasy wywoływania nieco krótsze niż z microphenu (nie podaję porównania czasu do ID68 gdyż nieco kombinowałem z proporcją boraksu i kwasu borowego - co wydłużyło czas wywoływania)
- ziarno jakby mniejsze (i chyba mniej ostre)
- działa dość miękko (co jest sprzeczne ze stereotypem z lat 80, że pierwsze filmy w świeżym wywoływaczu były zbyt kontrastowe)
- czasy wywoływania nieco krótsze niż z microphenu (nie podaję porównania czasu do ID68 gdyż nieco kombinowałem z proporcją boraksu i kwasu borowego - co wydłużyło czas wywoływania)
Hydrofen - receptura?
- Załączniki
-
- Norma_Hydrofen.pdf
- (2.47 MiB) Pobrany 6 razy