jaroz pisze: ↑04 sie 2025, 13:34
Widzę, że fachowców nam nie brakuje. Zapewne Miki11 podzieli się swą wiedzą i wskaże części które zakupić trzeba, a w razie konieczności "poprowadzi za rękę " przy realizacji projektu czy napisaniu programu. Prawda?
Za rękę? Proporcjonalnie do sytuacji
Nigdzie nie napisałem, że zrobię coś za Ciebie. Natomiast faktem jest, że po etapie prototypowania następuje faza projektowania docelowej płytki zawierającej jedynie niezbędne elementy. Taka metoda racjonalizuje koszty oraz przyśpiesza pracę mikrokontrolera. Gdyby omawiany tu zegar był produktem rokującym sensowny wolumen sprzedaży, być może sam bym się za to zabrał. Jednak robienie prototypu od podstaw zabiera sporo czasu. Niezależnie od użytego osprzętu. Docelowy produkt musi jeszcze zapewniać kilka innych fjuczerów, jak niezawodność, powtarzalność i możliwość przyszłej rozbudowy.
zladygin pisze: ↑03 sie 2025, 17:57
Wykonałeś test na papierze?
Teraz właśnie wykonałem test na papierze. Pasek papieru Ilforda MG RC de luxe przysłonięty sześcioma monetami. Pierwszy z segmentów dostal 5 minut, a każdy następny kolejne 5. Czyli ostatni dostał 30 minut ekspozycji. Po wywołaniu poddając ocenie wizualnej papier Nie wykazał zmian w żadnym miejscu. Z racji, że taki czas jest zadowalający, nie podejmowałem prób zaswietlenia papieru tą lampą.
Parametry, diody led amber 605 nm, ustawienia PWM 1000 i 30 %. Innych ustawień nawet nie testowałem bo to jest zadowalające. Na czerwone światło, na te chwilę, nie mam materiału do testów.
Lampę użyto do świecenia światłem odbitym rozproszonym. Wg pomiaru światłomierzem w ciemni jest ok. 40 luxów. Powiem więcej; jest na tyle jasno, że światło powiększalnika jest prawie niewidoczne przy włączonej lampie.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2025, 11:08 przez jaroz, łącznie zmieniany 1 raz.
miki11 pisze: ↑03 sie 2025, 22:33
Pisząc, odbiegam od tematu lampy w kierunku marzeń - inteligentna ciemnia: jeden komputer starujący wszystkim: światłem, powiększalnikiem, zegarami ciemniowymi, suszarką, wentylacją... Co by tu jeszcze?