Fomapan 100 w FX55
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
- 
				krzychu128
- -# 

Fomapan 100 w FX55
O, jest pierwszy śnieg w tym roku

Fomapan 100 w FX55
Nie wiem, czy odkopywanie wątku po prawie roku jest rzeczą właściwą ale jako, że dopadł mnie "bakcyl FX-55" pozwolę sobie zaryzykować. 
FX-55 w wersji "Gainer Mod" z bloga Pictorial Planet, tj. z fenidonem i kwasem askorbinowym w glikolu.
Rozcieńczenie "stockowe" (dla powyższego) czyli: 30+6+woda do 300. Fomapan 100 @100 - równo 7 minut w 20 stopniach.

FX-55 w wersji "Gainer Mod" z bloga Pictorial Planet, tj. z fenidonem i kwasem askorbinowym w glikolu.
Rozcieńczenie "stockowe" (dla powyższego) czyli: 30+6+woda do 300. Fomapan 100 @100 - równo 7 minut w 20 stopniach.
Fomapan 100 w FX55
Wyczekałeś światełko  Ładne. FX-55 u mnie też ostatnio stoi w pierwszym rzędzie butelek.
 Ładne. FX-55 u mnie też ostatnio stoi w pierwszym rzędzie butelek.

Ładne. FX-55 u mnie też ostatnio stoi w pierwszym rzędzie butelek.
 Ładne. FX-55 u mnie też ostatnio stoi w pierwszym rzędzie butelek._________________
Łatwe nie cieszy

Łatwe nie cieszy
Fomapan 100 w FX55
Dzięki za potwierdzenie
 I, skoro tak to zapewne będę miał okazję podrzucić jeszcze to i owo w tym wątku bo jestem obecnie na etapie testowania i szukania właściwych parametrów dla Fomapanów w FX-55. Foma 100 na początek i w "stocku", plan jest taki, żeby następnie wytestować rozcieńczenie 1+1 - które ponoć ma dawać jeszcze lepsze rezultaty a potem zabrać się za próby z pushowaniem. Fomapany 200 i 400, jak 100 skończę męczyć...
 I, skoro tak to zapewne będę miał okazję podrzucić jeszcze to i owo w tym wątku bo jestem obecnie na etapie testowania i szukania właściwych parametrów dla Fomapanów w FX-55. Foma 100 na początek i w "stocku", plan jest taki, żeby następnie wytestować rozcieńczenie 1+1 - które ponoć ma dawać jeszcze lepsze rezultaty a potem zabrać się za próby z pushowaniem. Fomapany 200 i 400, jak 100 skończę męczyć...  
Fomapan 100 w FX55
Gdybyś tego nie napisał, to wziąłbym przedstawione zdjęcia za zrobione na średnim formacie.
Takich efektów na Fomapanie możesz sobie pogratulować.

_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.

Fomapan 100 w FX55
To prawda. Kusicie tu tym FX-55... Foma 100 ma potencjał, tylko te hocki klocki z jakością. Jak nie kasety, to przyklejka do końcówki wystającej z tej nieszczęsnej nowej kasety. W niektórych aparatach starszej produkcji i podobno w tych z automatycznym transportem film stawia za duży opór. Albo klatki się nakładają, albo aparat dedukuje koniec filmu przedwcześnie.
Fomapan 100 w FX55
Bo to bardzo dobry wywoływacz jest.
Ma wiele wspólnego z Xtolem ale jest wielokrotnie tańszy, a wersji dwukoncentratowej jest wygodny w użyciu i bardzo trwały.
Doskonale sprawdza się jako pierwszoetapowy wywoływacz w dwukąpielowej obróbce, gwarantując doskonałe wyniki (duża zdolność wyrównywania kontrastów, świetna ostrość konturów, a jako bonus ziarno jeszcze drobniejsze niż w normalnej obróbce).
_________________________________________________________________________________

Fomapan 100 w FX55
Przekonaliście mnie  tylko TEA mi brakuje, żeby móc zrobić tę zmodyfikowaną wersję, ale muszę to ogarnąć
 tylko TEA mi brakuje, żeby móc zrobić tę zmodyfikowaną wersję, ale muszę to ogarnąć

Fomapan 100 w FX55

Fomapan 100 w FX55
Tomasz, kupujesz "ćwiartkę" TEA, to Ci jeszcze pięćdziesiątka zostanie na jutro rano  To taki off-topic do FX-55, gdzie część A u mnie to litr, a część B - 200 ml. I to mi wystarcza na 33 koreksy Jobo 1510 lub 20 Jobo 1520.
 To taki off-topic do FX-55, gdzie część A u mnie to litr, a część B - 200 ml. I to mi wystarcza na 33 koreksy Jobo 1510 lub 20 Jobo 1520. 
W związku z tą miarą przypomniała mi się taka przedpołudniowa scenka ze sklepu ze stoiskiem mięsnym. Same babeczki w różnym wieku, ta pół kilo schabu, tamta kilogram karkówki, a jako piąty chyba stał taki mocno wczorajszy koleś, w ogóle nie przystający do tej mięsno-realistycznej scenerii. I kiedy przyszła jego kolej, a herszt-sprzedawczyni zapytała stanowczym głosem: "Czego?" człowiek delikatnym głosem odparł (wskazując na tacki z kurczakiem): "Dwie ćwiartki" I to było spójne z jego anturażem ogólnym
 I to było spójne z jego anturażem ogólnym  Krótko i uczciwie.
 Krótko i uczciwie.

To taki off-topic do FX-55, gdzie część A u mnie to litr, a część B - 200 ml. I to mi wystarcza na 33 koreksy Jobo 1510 lub 20 Jobo 1520.
 To taki off-topic do FX-55, gdzie część A u mnie to litr, a część B - 200 ml. I to mi wystarcza na 33 koreksy Jobo 1510 lub 20 Jobo 1520. W związku z tą miarą przypomniała mi się taka przedpołudniowa scenka ze sklepu ze stoiskiem mięsnym. Same babeczki w różnym wieku, ta pół kilo schabu, tamta kilogram karkówki, a jako piąty chyba stał taki mocno wczorajszy koleś, w ogóle nie przystający do tej mięsno-realistycznej scenerii. I kiedy przyszła jego kolej, a herszt-sprzedawczyni zapytała stanowczym głosem: "Czego?" człowiek delikatnym głosem odparł (wskazując na tacki z kurczakiem): "Dwie ćwiartki"
 I to było spójne z jego anturażem ogólnym
 I to było spójne z jego anturażem ogólnym  Krótko i uczciwie.
 Krótko i uczciwie._________________
Łatwe nie cieszy

Łatwe nie cieszy
Fomapan 100 w FX55
Namieszanie litra MyTola, czyli niby XTola, to kilka złotych. Niby bo nie wiemy czy aby na pewno, ale w ślepych testach negatyw wywoływany w kodaku i mieszanym samodzielnie nie wykazuje różnic. Co do FX, to pełna zgoda, bardzo dobry wywoływacz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"

"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Fomapan 100 w FX55
Mytol i FX55 różnią się sposobem przygotowania i trwałością: 

- Mytol przygotowuje się od razu jako roztwór roboczy i w takiej formie jego trwałość jest krótka (przynajmniej takie informacje znalazłem),
- FX55 może być zestawiony w postaci dwukoncentratowej, gdzie reduktory rozpuszczone są w glikolu i trietanoloaminie, co powoduje że nadają się do bardzo długiego przechowywania.