HP5 400 @1600 - w czym moczyć najlepiej
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Witajcie. Przyszło mi fotografować koncert. Zakupiłem więc parę rolek HP5 400 z myślą o naświetlaniu @1600. Nie mam doświadczenia w forsowaniu i chciałbym zasięgnąć opinii w czym to później najlepiej moczyć tak z waszego doświadczenia, bo nie chce sobie później pluć w brodę, że zepsułem zamiast spytać fachowców :)
Osobistych przygód z HP5+ 400@1600ASA nie mam, jeżeli wierzyć Digitaltruth, Rodinal i Xtol...
https://www.digitaltruth.com/devchart.p ... imeUnits=D
Ale może niech się wypowiedzą ludzie, którzy zęby zjedli na tym materiale.
https://www.digitaltruth.com/devchart.p ... imeUnits=D
Ale może niech się wypowiedzą ludzie, którzy zęby zjedli na tym materiale.
Do forsowania zazwyczaj używałem xtola. Robiłem w tym hp5, tmaxa 400 i fomapana 400, najgorzej wypadł ten ostatni 
W każdym razie przynajmniej jedną rolkę trzeba by przeznaczyć na eksperyment.
Zgodnie z sugestią producenta zastosowałbym Microphen https://www.ilfordphoto.com/amfile/file ... oduct/691/
Ogólnie rzecz ujmując - najlepiej wyzyskują czułość wywoływacze oparte na fenidonie. Oprócz Microphenu jest to m.in. wspomniany przez kolegów Xtol.
PS. Jakiś czas temu skanowałem negatywy na których utrwalono zabrzański koncert Iron Maiden z ich pierwszej trasy koncertowej po Polsce w 1984 r. Zdjęcia zrobił mój kolega na małoobrazkowym Ilfordzie HP5 i Agfapanie 400 - nie wiem jak to naświetlał i w czym obrabiał, ale wyszło to rewelacyjnie. Większość z tych zdjęć została wykorzystana w wydanych mniej więcej rok temu gustownym albumie upamiętniającym tę serię koncertów. Niektóre osoby z publiki rozpoznały się na zdjęciach.
Oooo..., tu widać kilka z tych zdjęć które miałem przyjemność skanować: https://allegro.pl/oferta/ksiazka-iron- ... gle.com%2F

_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Rodinal byłby ostatnim z popularnych wywoływaczy po który bym sięgnął w przypadku obróbki w trybie "push". Byłby dobry gdyby komuś zależało na sporym i wyrazistym ziarnie ale mnie na takich walorach nie zależy.
_________________________________________________________________________________
Ja preferuję XTol, w następnej kolejności Microphem i DDX.
Rodinal nie jest wywoływaczem nadającym się do formowania. Jeden z wielu mitów na jego temat
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Dzięki za rady. Chyba spróbuję Microphen bo brzmi rozsądnie. Nie spodziewam się cudów po ciągnięciu do 1600 ISO….. zwłaszcza że ukochałem sobie delte 100 + FX-39 
-
- -#
Akurat w pstrykaniu koncertów i spektakli na forsowanych negatywach mam słabe wyniki. W zasadzie bez cieni, wypalone światła. Zostałem przy TMZ w wywojce T-max. Delta 3200 jakoś mi wtedy nie podeszła, ale może dla tego, że nie moczyłem jej w x-tolu ani ddx. Tak że ten, polecam jednak negatywy 3200 świecone na 1600 lub 3200.
No i kurde zrób chociaż jedną rolkę przy jakimś innym występie, bo szanse na spapranie są spore. Nie tylko wywołanie trzeba ogarnąć, aparat też - tryby af, pomiar światła. Masz punktowy?
No i kurde zrób chociaż jedną rolkę przy jakimś innym występie, bo szanse na spapranie są spore. Nie tylko wywołanie trzeba ogarnąć, aparat też - tryby af, pomiar światła. Masz punktowy?
-
- -#
No i tak jeszcze podrzucę do rozważenia : często łaziłem ze statywem (!), może chociaż monopod? Ale to też trzeba przećwiczyć, bo jak tańczą pogo i podłoga się trzęsie, to lepiej z ręki.
Jeżeli to nie koncert symfoniczny, to największym twoim wrogiem będą ... statywy od mikrofonów. Poważnie - zawsze to gówno w kadrze, a jak robisz zbliżenia, to autofokus widzi tylko je i tzreba po ciemku rzeźbić w manualu na twarze.
Jeżeli to nie koncert symfoniczny, to największym twoim wrogiem będą ... statywy od mikrofonów. Poważnie - zawsze to gówno w kadrze, a jak robisz zbliżenia, to autofokus widzi tylko je i tzreba po ciemku rzeźbić w manualu na twarze.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2025, 21:17 przez Fredrixxon, łącznie zmieniany 1 raz.
I pulpity

Na testy nie mam czasu już. Plus taki że robię czysto amatorsko bez spiny więc jak będzie kiepsko to tylko nauka. W koncerty umiem ogólnie bo robiłem…tyle że cyfrą. AF, pomiary światła itp mam opanowane i całkiem sprawdzony i pewny N F100.Fredrixxon pisze: ↑20 paź 2025, 20:02 …
Co do utrudniaczy typu pulpity, statywy mam świadomość co mnie czeka
Toż napisałem: