Vito II i Vito B

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Awatar użytkownika
janykiel
-#
Kontakt:

Vito II i Vito B

Post autor: janykiel »

Przyjechały do mnie dwa maluchy Voigtlandera: Vito II i Vito B. Szczególnie Vito II, z Compur-Rapid ślimaczy krótsze czasy. 1/100, 1/250 trwają po dwie sekundy. Im wolniejsza migawka, tym lepiej to wygląda. 1/500 chyba działa, bo da się ustawić, da się odpalić i nie widzę ruchu listków (chyba dobrze).:P

No i teraz pytanie, czy znacie kogoś, kto może przeprowadzić regulację Vito II? Czy to ktoś robi i czy to ma ekonomiczny sens (czyli: ile może kosztować taka zabawa).

PS
Zastanawiam się, jak zmierzyć czasy, skoro muszę założyć film, żeby uruchomić spust migawki...
PPaweł
-#

Vito II i Vito B

Post autor: PPaweł »

Krótkie czasy się rozłażą, a dłuższe nie? To jakieś dziwne, przecież im krótszy czas, tym mniej mechanizm ma do czynienia z opóźniaczami, więc mniej okazji do spóźnienia się. Co do blokady spustu, jeżeli nie ma założonego filmu, to po prostu wciśnij czymś czujnik i tyle. Wtedy też będziesz sobie mógł zobaczyć przez obiektyw, czy ta 1/500 błyska, czy jednak nie otwiera wcale. Bo podejrzewałbym, że coś tam jest pokrzywione, albo bardzo wyrobione w tej migawce.
PPaweł
-#

Vito II i Vito B

Post autor: PPaweł »

Ja bym rozkręcił obiektyw i zaczął od delikatnego umycia listków migawki na przykład benzyną ekstrakcyjną. Bo takie powolne otwieranie sugerowałoby, że one się lepią. A potem to by się zobaczyło.
aka
-#

Vito II i Vito B

Post autor: aka »

janykiel pisze: 08 paź 2025, 15:35 czy znacie kogoś, kto może przeprowadzić regulację Vito II
Nie Vito II, ale migawkę Compur-Rapid. Normalna przypadłość migawki centralnej latami nieużywanej. Regulacja/konserwacja do zrobienia przez każdy serwis aparatów analogowych. Ja serwisowałem migawki centralne w BT Foto, ale pewnie w pobliżu BB coś namierzysz. No chyba, że masz talent i szczęście ;-)
Awatar użytkownika
janykiel
-#
Kontakt:

Vito II i Vito B

Post autor: janykiel »

Talentu do techniki precyzyjnej chyba specjalnego nie mam, ze szczęściem bywa różnie.;) Dziękuję za podpowiedzi, poszukam serwisu.
Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

Vito II i Vito B

Post autor: MinosKKM »

Wielkiej roboty to z tą migawką nie będzie. Prosta sprawa dla serwisu.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
ODPOWIEDZ