[K] kiev 88 z pryzmatem.
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
[K] kiev 88 z pryzmatem.
To musi być gęsty filter aby malo przepuszczał
-
- -#
[K] kiev 88 z pryzmatem.
Co do Bronici. Mam dwie SQ+ S 50/4.5, S 80/2.8, PS 80/2.8, S 105/3.5. Kolega ma kilka dłuższych wraz z PS 180/4.5 który WYMIATA konkurencję. SPRZĘT SUPER.
Co do KIEVa 88. Jak się trafi na dobry egzemplarz to jest super. Obiektywy też są super. Ale niezawodność tego sprzętu jest wątpliwą a funkcjonalność ograniczona. Szczególnie widać to przy pracy z lampą błyskową, zakładaniu kliszy, pomiarze światła przez obiektyw (sztywny kominek z pomieram, polecam), matówce. Jeśli możesz kupić Bronicę to sprawdż jak wygląda tył aparatu na wysokości górnych zamków i przód kasety. To prawdę Ci powie o intensywności użytkowania sprzętu.
Co do KIEVa 88. Jak się trafi na dobry egzemplarz to jest super. Obiektywy też są super. Ale niezawodność tego sprzętu jest wątpliwą a funkcjonalność ograniczona. Szczególnie widać to przy pracy z lampą błyskową, zakładaniu kliszy, pomiarze światła przez obiektyw (sztywny kominek z pomieram, polecam), matówce. Jeśli możesz kupić Bronicę to sprawdż jak wygląda tył aparatu na wysokości górnych zamków i przód kasety. To prawdę Ci powie o intensywności użytkowania sprzętu.
[K] kiev 88 z pryzmatem.
A działają w Twoich blokady migawki przy założonej zasuwce (dark slide)?
[K] kiev 88 z pryzmatem.
Sprzęt wygląda na mało używany. To chyba wersja eksportowa na zachód. Nazwa napisana jest alfabetem łacińskim. Trzy kasety w tym jedna 6x4,5, której na razie nie umiem otworzyć (jest jakaś inna) w stanie idealnym. Nie wiedziałem, że są do niego kasety 6x4,5. Matówka ma co prawda siatkę. Można kadrować w prostokącie. Do wymiany jedynie amortyzacja lustra. Gąbka już się sypie. Lampy błyskowej nie będę używał, zresztą nie pamiętam kiedy ostatni raz użyłem. Z zakładaniem kliszy nie mam żadnego problemu. Do pomiaru światła przez pryzmat już przywykłem po doświadczeniach z Kievem 60. Zresztą mam światłomierz zewnętrzny. Trylionów zdjęć nie będę robił. Chyba dobrze będzie.rysiek1996 pisze: ↑06 paź 2025, 20:51
Edyta.
To jest dokładnie ta kaseta tylko 6x4,5. https://allegro.pl/oferta/kiev-88-kaset ... 8NFQ2lEz41
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
[K] kiev 88 z pryzmatem.
Plastikowa to ona nie jest. Kawał ciężkiego metalu. Plastik jest tylko z tyłu. Można tam wsunąć fragment opakowania filmu. Patentu z podwójną ekspozycją jeszcze nie ogarnąłem.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2025, 09:55 przez MinosKKM, łącznie zmieniany 1 raz.
St. fotograf, basista.
[K] kiev 88 z pryzmatem.
Podwójną ekspozycję opanowałem. Nie potrafię na razie otworzyć kasety 
Edyta.
Opanowałem otwieranie kasety

Edyta.
Opanowałem otwieranie kasety

Ostatnio zmieniony 07 paź 2025, 15:38 przez MinosKKM, łącznie zmieniany 1 raz.
St. fotograf, basista.
-
- -#
[K] kiev 88 z pryzmatem.
[K] kiev 88 z pryzmatem.
Jak pisał tak pisał, wiadomo anglicyzm. To moje albo kasety, albo slajdery, albo coś w korpusach bo trzeba kolanem dopychać, a w ETRSi bez kłopotu.rysiek1996 pisze: ↑07 paź 2025, 10:25 Po założeniu slaidera (tak to się pisze?) spust jest zablokowany.
-
- -#
[K] kiev 88 z pryzmatem.
Obejżyj kasetę i tył aparatu/korpusu i sprawdż jak działają poszczególne zabezpieczenia.
Wiadomo że po założeniu slidera nie zdejmiesz kasety. Podobnie ze zdjętej kasety nie wyciągniesz slidera. Sprawdż jak działają poszczególne zabezpieczenia w kasecie 1, 2, 3, ( 2 i 3 jest odpowiedzialna za blokadę slidera w kasecie) oraz z tyłu korpusu 4 i 5 ( czwórka pracuję w momencie zwolnienia migawki i udeża w 1 na kasecie lecz nie ma nic wspólnego z sliderem. 2 z kasety oddziaływuje na 5 na tyle korpusu i daje ,,sygmał" do aparatu czy slider jest wsunięty czy też wyjęty i blokuje lub odblokowuje migawkę.
Wiadomo że po założeniu slidera nie zdejmiesz kasety. Podobnie ze zdjętej kasety nie wyciągniesz slidera. Sprawdż jak działają poszczególne zabezpieczenia w kasecie 1, 2, 3, ( 2 i 3 jest odpowiedzialna za blokadę slidera w kasecie) oraz z tyłu korpusu 4 i 5 ( czwórka pracuję w momencie zwolnienia migawki i udeża w 1 na kasecie lecz nie ma nic wspólnego z sliderem. 2 z kasety oddziaływuje na 5 na tyle korpusu i daje ,,sygmał" do aparatu czy slider jest wsunięty czy też wyjęty i blokuje lub odblokowuje migawkę.
Ostatnio zmieniony 09 paź 2025, 16:13 przez rysiek1996, łącznie zmieniany 2 razy.
[K] kiev 88 z pryzmatem.
"Slayder" to by było chyba jakieś urządzenie rzeźnicze. To coś to jest pewnie "slider", od wślizgiwania się.
[K] kiev 88 z pryzmatem.
I po co sobie tak utrudniać życie?
To się szaberek nazywa. To też zapożyczenie obce, ale tak stare, że już uzyskało eleganckie polskie brzmienie.
To się szaberek nazywa. To też zapożyczenie obce, ale tak stare, że już uzyskało eleganckie polskie brzmienie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
[K] kiev 88 z pryzmatem.
A nie szyberek? W piecach kaflowych itp. bywał. Szaberek to mały szaber np. jak ruski zabrał rowerek dziecku w 1945.
Ostatnio zmieniony 09 paź 2025, 16:56 przez aka, łącznie zmieniany 1 raz.
[K] kiev 88 z pryzmatem.
rysiek1996 pisze: ↑09 paź 2025, 14:02 Obejżyj kasetę i tył aparatu/korpusu i sprawdż jak działają poszczególne zabezpieczenia.
Kłopot jest tylko z blokowaniem migawki. Jak się mocno dociśnie slajder (szyberek, zaślepkę, ciemne przezrocze (dark slide