Naprawa / wymiana LCD

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Fredrixxon
-#

Naprawa / wymiana LCD

Post autor: Fredrixxon »

Mam taką poziomicę elektroniczną, którą przez kilka lat przetrzymałem w szufladzie nieużywaną. Pół roku temu, włączywszy ją, zauważyłem brak kilku patyczków na wyświetlaczu. Od tamtej pory zniknęły prawie wszystkie. No pouciekały. Czy da się wymienić / naprawiić taki wyświetlacz?
Poziomica traktowana jako sprzęt biurowy, nigdy nie spadła, nie była moczona, baterie świeże.
Załączniki
_MG_0054m.jpg
_MG_0054m.jpg (286.64 KiB) Przejrzano 168 razy
miki11
-#

Naprawa / wymiana LCD

Post autor: miki11 »

To jest podświetlany wyświetlacz LCD, a coś co Ci się nie zawsze wyświetla to segmenty, a nie "patyczki" :-) Budowa jest taka, że masz dwie szybki z kryształami wyświetlacza LCD w środku, a na zewnątrz tego zespołu są napylone styki, do których dochodzi guma przewodząca. I to tam dochodzi do zawilgocenia, zapylenia, jednym słowem do braku kontaktu. Dobry serwisant może spróbować rozebrać ten zespół (wymaga to, niestety, dość brutalnego odgięcia blaszek ściskających całość), przemyć alkoholem izopropylowym okolicę tych styków oraz drugą stronę przychodzącego sygnału (czyli zazwyczaj tą gumową listwę). Po tej operacji należy ponownie z wyczuciem ścisnąć taki zespół w całość pamiętając o równomiernym, niezbyt mocnym docisku. Jeżeli docisk z jednej strony będzie inny, niż z drugiej, pewne segmenty LCD nie będą się wyświetlały.
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2025, 13:18 przez miki11, łącznie zmieniany 1 raz.

Naprawa / wymiana LCD

Post autor: aka »

Fredrixxon pisze: 30 wrz 2025, 11:16 brak kilku patyczków na wyświetlaczu
To zemsta za:
Fredrixxon pisze: 30 wrz 2025, 11:16 kilka lat przetrzymałem w szufladzie nieużywaną
miki11
-#

Naprawa / wymiana LCD

aka pisze: 30 wrz 2025, 13:18To zemsta za:
Ewidentnie :-) Dodam tylko, że operację tą robi się ze świadomością ryzyka przez właściciela szuflady :-)

Naprawa / wymiana LCD

Zwykła nieróbstwo, a nie żadna zemsta. Chciałaby dalej leżakować pokątnie.
miki11
-#

Naprawa / wymiana LCD

To jest nieróbstwo, ale nie Twoje, tylko producenta. Taki przyrząd z założenia powinien mieć dobre uszczelnienia pogodowe z uwagi na charakter pracy. A ten egzemplarz tego nie ma. Ot, chciwość i chińskie wykonanie.
-#

Naprawa / wymiana LCD

Post autor: J.A. »

Pod warunkiem, że to w ogóle jest przyrząd a nie gadżet reklamowy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
miki11
-#

Naprawa / wymiana LCD

Tu jest podobny, raczej chyba nie gadżet:

https://www.sklepgeodety.pl/produkt/poz ... l-compact/

Naprawa / wymiana LCD

Nie, to nie gadżet. I pogody nigdy nie kosztował, więc ani wody, ani kurzu nie zna. Może mole coś nadgryzły :roll:
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Naprawa / wymiana LCD

Post autor: J.A. »

miki11 pisze: 30 wrz 2025, 15:39 Tu jest podobny, raczej chyba nie gadżet:
O w mordę. To hovno straszne zatem jest.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
miki11
-#

Naprawa / wymiana LCD

Fredrixxon pisze: 30 wrz 2025, 16:26 Może mole coś nadgryzły :roll:
99% takich problemów powoduje to złącze szybki z napylonymi ścieżkami węglowymi (kontaktami), z listwą z gumy przewodzącej (takie segmenty przewodzące i nieprzewodzące separatory na przemian). Przyczyną jest brud, pył, wilgoć, olej i niedokładne spasowanie i docisk tej listwy gumowej do powierzchni owej szybki. Ekrany LCD mają swoje zalety, głównie mikroskopijne zużycie prądu, ale mechanicznie są "miną" w wielu konstrukcjach. Szczególnie przenośnych i produkowanych w kraju środka. Większość ich elektroniki pada z winy... konstrukcji mechanicznej urządzeń. Coś się urwie, jakiś plasticzek pęknie i moduły są narażone na szeroką gamę bodźców zewnętrznych. Miałem dawno temu taką miniwiertarkę do płytek elektronicznych (wiertła od 0,6 do 3mm). W pewnym momencie zaczęła pokasływać, otworzyłem więc obudowę i wypadła mi w kilku kawałkach główna... płytka elektroniczna. Zrobiona była z jakiejs kartonowej odmiany goovnolitu i popękała sama w sobie. No to jak miała działać elektronika? Takie są najczęstsze przyczyny padania skądinąd niezłych czasami konstrukcji. Jednak sam pomysł na schemat i kod do mikrokontrolera to nie wszystko, najpierw trzeba wykonać solidną obudowę i odpowiednio zamocować potencjometry oraz przełączniki... No i ekran LCD :-)

Naprawa / wymiana LCD

Jak najdzie mnie ochota, to rołożę ją na stole i .... rozbiorę ;-)
ODPOWIEDZ