Suszarka do klisz
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
- 
				rysiek1996
- -# 

Suszarka do klisz
Ktoś z użytkowników Naszego forum ma może do czynienia z suszarką do klisz kupioną albo.... zrobioną sposobem ,,domowym"?

Suszarka do klisz
Suszarka to przeżytek, wirowanie 135 i 120 załatwia sprawę - filmy szybko schną i nie ma zacieków. Z 4X5 trochę większy kłopot. .rysiek1996 pisze: ↑24 wrz 2025, 11:58 Ktoś z użytkowników Naszego forum ma może do czynienia z suszarką do klisz kupioną albo.... zrobioną sposobem ,,domowym"?
Suszarka do klisz
Owszem. Było sporo na forum. Przykład: viewtopic.php?p=164541#p164541 Nawet dziś jeden film 135 odwirowałem, oczywiście po płukaniu w Adoflo, a suszenie trwało pół godziny.
- 
				rysiek1996
- -# 

Suszarka do klisz
Jaką Wwirówka kupić?

Suszarka do klisz
Wg potrzeb. Ja na przykład w XXI wieku tylko raz wywołałem dwa filmy 135 i dla moich potrzeb wystarczająca jest małą wirówka (do sałaty): viewtopic.php?p=157767#p157767 W linkowanym wątku, we wcześniejszych wpisach różne warianty są dyskutowane. Wybierz się na pobliski bazarek lub do sklepu z garami itp. i wybierz co Ci przypasuje. Tak ze dwie dychy trzeba przeznaczyć i ewentualnie wykazać się zdolnościami do majsterkowania.
Suszarka do klisz
Ja swoją trafiłem w Carefour na jakiejś promocji za ok. 10-15zł (już nie pamiętam), ale sprawdza mi się słabo, nawet z dwoma szpulkami Jobo. Przy wkręceniu na jakiekolwiek obroty, spada ten dekielek od wirówki. Być może kwestia plastiku i wykonania.

Łatwe nie cieszy
- 
				krzychu128
- -# 

Suszarka do klisz
Kupiłem niegdyś wirówkę do sałaty i okazała się niewypałem ponieważ przez tarcie ciągle gubiła opiłki plastiku które osiadały na filmie. Notabene współczuję tym którzy w takiej wirówce faktycznie sałatę suszyli.
Ale przed nabyciem rozsiewacza mikroplastiku nawlekałem szpulę na odcinek linki spadochronowej i wirowałem w powietrzu.
I nadal tak robię.

Ale przed nabyciem rozsiewacza mikroplastiku nawlekałem szpulę na odcinek linki spadochronowej i wirowałem w powietrzu.
I nadal tak robię.
Suszarka do klisz
W sensie, podczas skoku?krzychu128 pisze: ↑25 wrz 2025, 13:12 nawlekałem szpulę na odcinek linki spadochronowej i wirowałem w powietrzu
- 
				krzychu128
- -# 

Suszarka do klisz
Chcesz powiedzieć, że powietrze w pracowni masz wolne od kurzu?krzychu128 pisze: ↑25 wrz 2025, 13:12 Ale przed nabyciem rozsiewacza mikroplastiku nawlekałem szpulę na odcinek linki spadochronowej i wirowałem w powietrzu.
I nadal tak robię.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"

"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Suszarka do klisz
Kupiłem rurę kanalizacyjną, szeroką, długą 1m, z dwoma zaślepkami. Dolna weszła na uszczelkę, górną kładę odwrotnie deklem. Zostaje mała szparka "do oddychania" bo filmy 120 wiszą na patyczkach, które kładę na krawędzi, a na nich dekiel. Mieści się do 5 filmów na raz.
Filmy 135 wiruję bardzo starą wirówką do sałaty, którą pożyczam od żony i suszę już normalnie w ciemni.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko

- 
				krzychu128
- -# 

Suszarka do klisz
Na tyle czyste że nic się nie przykleja do filmu. Kręcę tym poziomo, pod sufitem i wtedy kurz się nie podnosi.
Przy czym pracownie mam w piwnicy, na posadzce są płytki, a domownicy na stałe przebywają piętro wyżej.

paracord dobry bo się nie wyciera.
 paracord dobry bo się nie wyciera.