Jak wybić perforację
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Jak wybić perforację
Tak sobie pomyślałem, że tu ludzie różniste rzeczy robią, to może ktoś ma pomysł. Czym wybić perforację w filmie? Dziurkacz do papieru za duży, a kiedyś bym w końcu spreparował format 126. Są jakieś takie narzędzia, ale o co pytać?
-
- -#
Jak wybić perforację
Nie ma. Trzeba nam było pilnować tego, co szło na złom po Fotonie.
Jak wybić perforację
Trzeba by pewnie na CNC zrobić jakiś wykrojnik
-
- -#
Jak wybić perforację
Jo, i dorobić do niego maszynę fulrotacyjną XD
Jak wybić perforację
Nie takie rzeczy na drukarkach 3d się robi :p ale nóż musi być ostry :)
https://www.printables.com/model/131942 ... on-machine
pierwszy projekt z brzegu
https://www.printables.com/model/131942 ... on-machine
pierwszy projekt z brzegu
Jak wybić perforację
Jak na moje potrzeby to wystarczy jakiś przebijak rymarski i chyba takie są, ale tak pytam, bo może ktoś miał jakieś przydatne doświadczenia i już wie.
-
- -#
Jak wybić perforację
acha, i na kopycie przy oknie będziesz je wybijał młoteczkiem :)
Równe rozłożenie perforacji to jest pieprzone wyzwanie, nawet na odcinku 1,8 metra.
Jak znajdziecie kogoś, kto robi różne sztance, dziurkacze i wycinaki, dajcie proszę znać - na poważnie mam potrzebę czegoś takiego do foto.
Równe rozłożenie perforacji to jest pieprzone wyzwanie, nawet na odcinku 1,8 metra.
Jak znajdziecie kogoś, kto robi różne sztance, dziurkacze i wycinaki, dajcie proszę znać - na poważnie mam potrzebę czegoś takiego do foto.
Jak wybić perforację
Wiadomo. Tylko zasłonię to okno.
Tak naprawdę, to perforacja w 126 jest jedna na trzy centymetry, a jak wyjdzie trochę nierówno też się nic wielkiego nie stanie, więc oczywiście przy jakimś wspomaganiu, ale da się to chyba zrobić wystarczająco dokładnie.
Tak naprawdę, to perforacja w 126 jest jedna na trzy centymetry, a jak wyjdzie trochę nierówno też się nic wielkiego nie stanie, więc oczywiście przy jakimś wspomaganiu, ale da się to chyba zrobić wystarczająco dokładnie.
Jak wybić perforację
Gdzieś, kiedyś mi się coś przewinęło, że jakiś Rosjanin używał do tego celu przerobionej maszyny do szycia. Ale dokładnie co i jak - tego nie wiem. No i w tym przypadku to było do perforowania 16mm dociętego z czegoś innego.
Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne

Fotografia i filmowanie tradycyjne