Canon EOS 33 nie działa
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Canon EOS 33 nie działa
Przewertuj tą księgę serwisową, ja już oczu nie mam dzisiaj 

Tak to wygląda. Żadnego kółka zębatego do perforacji nie ma. Są tylko: rolka odbiorcza, rolki dociskowe i miejsce na kasetę.
Canon EOS 33 nie działa
Jeszcze raz dopytam: czy masz na wyświetlaczu jakiś komunikat? W tym modelu znany jest migający "BC" na przykład.
Tak. Jest ikonka, która generalnie oznacza błędnie włożony film. No i licznik zdjęć, który pomimo gotowości filmu pozostaje pusty. Nie klatka zerową, lecz kompletnie pusty.
Canon EOS 33 nie działa
A może to nie czujnik tylko błąd komunikacji w zliczaniu klatek. Stąd błąd w założeniu filmu. Aparat widzi kasetę, ciągnie film do pozycji startowej i przekazuje informacje dalej. Tu albo ta informacja nie zostaje przekazana albo nie zostaje odebrana.
Canon EOS 33 nie działa
Nie wiem, jak w tym przypadku, ale w dobrych serwisówkach jest rozdział rozwiązywania problemów. Czyli objaw i diagram kolejnych czynności diagnostycznych mających na celu namierzenie i rozwiązanie problemu. Miałeś czas zapoznać się z tą grubą literaturą?
Sprawdź z innym filmem, innej marki. Canony czasem mają problem z transportem niektórych filmów np. Vision3 albo Orwo NC400/NC500. Potwierdzone z różnych źródeł.
Canon EOS 33 nie działa
Sprawdzałem na Fomie i Ilfordzie. Bez różnicy.
Tylko, że nie jest to problem filmu bo drugi korpus (dokładnie ten sam model) działa bez zarzutu.
Tylko, że nie jest to problem filmu bo drugi korpus (dokładnie ten sam model) działa bez zarzutu.