[S] Zegar ciemniowy, f-stop clock

Szukam, Kupię, Sprzedam, Zamienię ...
UWAGA! Przeczytaj regulamin bazaru zanim dodasz post!

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

aka
-#

Post autor: aka »

J.A. pisze: 14 wrz 2025, 17:17 To ja się pochwalę moją wersją.
Ach ten druk 3D... Nie ma wpływu na działanie zegara i w ciemni nie widać, ale...
Awatar użytkownika
costa
-#
Kontakt:

Post autor: costa »

J.A. pisze: 14 wrz 2025, 17:17 To ja się pochwalę moją wersją.
Elegancko! Nie mów, że masz też podświetlane przyciski... :)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Gdybym się na tym znał, to bym miał. :-) Przyciski są z przeźroczystego plastiku a z wierzchu pokryte czarnym.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

Logika zegara jest przyjazna dla użytkownika. Używam od lat w ciemno. Tak z 80% funkcji.
Jedyna modyfikacja, jaką zrobiłem to na klawisz START przykleiłem mały odbojnik gumowy żeby mieć pewność bez patrzenia, że przyciskam ten przycisk, a nie FOCUS.
Do jednego tylko nie mogę się od lat przyzwyczaić, że funkcja zmiany F-stop, górnym klawiszem (UP) wykonuje jak dla mnie odwrotną operację. Zawsze lecę do Fine, gdy chcę dać np 1/3. Ale to moje 3 grosze (gorsze?) (-;
Każdemu polecam w ciemno ten zegar.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

aka pisze: 14 wrz 2025, 18:54 Ach ten druk 3D...
Jest rozwiązaniem wielu problemów. Wiesz w czym był ten zegar wcześniej? Od costa, otrzymałem płytki, bo uznałem, że bez problemu dobiorę odpowiednią obudowę. Srogo się pomyliłem. Kombinacje alpejskie by do czegoś to włożyć, tym bardziej, że chciałem mieć całość podzieloną na dwa moduły. Zasilanie i gniazda w jednej obudowie, a "terminal", sterowanie w drugiej (by na desce powiększalnika zajmował mało miejsca.
Dzięki drukowi mam dokładnie to co chciałem. Zasilacz wisi na ścianie, do niego podpięty powiększalnik i dwie lampy ciemniowe. Każda uruchamiana osobno, bez możliwości włączenia jednocześnie. Bo jedna to normalna Mira do cz-b, a druga, to niestety nie zakończona miała być do koloru. Niestety pierwsze testy wyszły bardzo nieakceptowalne, a kolejnych z wiadomych względów już nie było.
Tak wygląda moduł zasilający - wysokonapięciowy.
Po lewej biała wtyczka zasilanie 230V i wyłącznik całości, potem czarna wtyczka do powiększalnika i dalej trzy gniazda do podłączenia lampy ciemniowej. Dwa zajęte jedno rezerwowe. Widać też przełącznik. Z zegara sygnał wychodzi na jedną parę zacisków, ja to podłączyłem do tego przełącznika, który ma trzy stany. Dzięki można zasilić trzy różne lampy.
Załączniki
IMG_5993-kopia.jpg
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
darekdp1
-#

Post autor: darekdp1 »

Moja może tak nie wygląda, ale działa znakomicie. Polecam.
ODPOWIEDZ