Stand w R09 - wyszła sraczka

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Fredrixxon
-#

Post autor: Fredrixxon »

Nie jestem częstym używaczem standów, jakoś nie trafiłem na materiał, na którym coś by mi ta technika pomogła, więc doświadczenie mam nikłe.
Wczoraj próbowałem ją zastosować na ćwiczonej ostatnio Agfie Recording IR : R09 1:100, 24C, mieszanie przez pierwszą minutę, potem 60 min w bezruchu. Testowy pasek wyszedł okrutnie zadymiony (lekko beżowy odcień), mało tego wygląda, jakby był z obu stron metalizowany. O co kaman? Czy jest sens zrobić jeszcze jadną próbę na 30 minut? Zwiększyć stężeniie do 1:50?
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

Nie wiem ile to zmieni, ale Rodinal/R09 ponoć lepiej pracuje w niskich temperaturach temperatura-wywolywacza-a-koncowy-efekt ... 38-15.html
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
aka
-#

Post autor: aka »

Fredrixxon pisze: 10 wrz 2025, 21:49 O co kaman?
Tego nie wie nikt pewnie. Nie sądzę by znalazł się ktoś kto wiarygodnie podpowie jak sobie poradzić z R09 (który to?) w zestawie z tym filmem. Wieki temu, czyli w czasach narodzin Rodinala nie wywoływano filmów w temperaturze >18C, a i stand pewnie nie był praktykowany. Temperatura, ilość koncentratu w roztworze (ile ml dałeś na jaką powierzchnię filmu?) i czas wywołania filmu przeznaczonego do zupełnie innej obróbki... Zbyt wiele czynników mających wpływ na efekt.
Fredrixxon
-#

- nie mam szansy utrzymać temperaturę na poziomie 18°C
- dałem 5ml na 500ml
- filmu ścinek długości 8 klatek
- emulsja w innych wywoływaczach zachowuje zupełnie normalnie, jak każda srebrowa, nie jest przeznaczona do jakigoś dziwnego procesu
- kidyś podobny efekt miałem na starym polskim mikrofilmie, więc zaniechałem standów w R09
- R09 Compard KG, mejd in Dżermany
_MG_9979m.jpg
aka
-#

Post autor: aka »

Fredrixxon pisze: 11 wrz 2025, 14:42 emulsja w innych wywoływaczach zachowuje zupełnie normalnie, jak każda srebrowa, nie jest przeznaczona do jakigoś dziwnego procesu
To, że nie każda para film/wywoływacz działa dobrze to wiadomo. Jeśli chodzi o ten film to producent przewidział wywołanie w jednym z dedykowanych wywoływaczy (ACD/ASD, G101c) w temperaturze 35C (pewnie dla krótkich czasów wywołania - 20 do 40 sekund). Wygląda na to, że R09 w standzie nie pasuje do tego filmu. Być może długi kontakt z wywoływaczem wpływa negatywnie na emulsję. Dodatkowo te 24C są nie najszczęśliwsze dla Rodinala. Swoją drogą, wywoływałem ostatnio Kodaka Double-x w Pyrocacie HD w temperaturze 23.5C z intensywnym mieszaniem i efekt jest zdecydowanie mniej zadowalający niż w temperaturze 20C w pół standzie. Trzeba próbować, nie ma innej drogi.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Fredrixxon pisze: 11 wrz 2025, 14:42 nie mam szansy utrzymać temperaturę na poziomie 18°C
Potrzebne dwie lniane ścierki miska z wodą i przeciąg. Moczysz ścierkę, owijasz nią koreks i stawiasz w przeciągu, zmieniasz ścierkę co kilka min. Tą metodą w upalne lata, lata temu wywoływałem w rozcieńczeniu 1:100 w Orłowskim R09 utrzymując temperaturę poniżej 20°C.
BTW w 1:100 to nie stand, za duże stężenie. trzeba mieszać co kilka minut, bo powstają zacieki od perforacji.
aka pisze: 11 wrz 2025, 15:14 Wygląda na to, że R09 w standzie nie pasuje do tego filmu
Dokładnie o tym pomyślałem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Fredrixxon
-#

No to już jasne, R09 nie, POTA nie. Na razie najlepsze efekty mam w HC-110 400+6,5, niezłe w D76.
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Post autor: Tomasz. »

Jak wychodzi w innych rozcieńczeniach z rodinalem, próbowałeś może?
Jak D76 daje ok efekty, to może warto próbować tego typu wywoływacze?
Fredrixxon
-#

Rozwiń, proszę, myśl "tego typu". Że metolowo-hydrochinonowe?
Będę próbował skracać wywołanie w HC-110, zobaczę, czy mocniejsze naświetlenie da niższy kontrast.
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Post autor: Tomasz. »

Fredrixxon, chodziło mi o to, że D76 ma trochę odmian i rozwinięć (D76D, D76H, H76, id68pq), może któryś z tych wywoływaczy da optymalne dla Ciebie efekty.
Fredrixxon
-#

Aha. To może spróbuje jeszcze rozcieńczeń, bo nie kumam tych odmian.
Albo może dwukąpielowe?
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Zacytuję fragment książki:

"Najpowszechniej stosowany na świecie wywoływacz Kodak D-76 należy do kategorii wywoływaczy ogólnego przeznaczenia. D-76 został opracowany w 1927 roku przez J. G. Capstaffa z firmy Kodak jako wywoływacz do czarno-białych filmów kinematograficznych. Niedługo później wprowadzono jednak lepsze formuły wywoływania filmów kinematograficznych i D-76 znalazł zastosowanie jako wywoływacz do filmów. W końcu stał się on standardem, według którego oceniano wszystkie inne wywoływacze. Nie chodziło o to, że D-76 był najlepszym wywoływaczem, jaki kiedykolwiek opracowano. Chodziło raczej o to, że potrzebny był standard, a D-76 zapewniał najlepszy kompromis między ostrością, a ziarnistością oraz pełny zakres tonalny od czerni do bieli.

Niedługo po opracowaniu przez firmę Capstaff preparatu D-76 odkryto, że pH wywoływacza wzrasta w miarę przechowywania. Nie jest to dobry znak dla normy! W ciągu następnych 30 lat zaproponowano wiele rozwiązań, ale najprostsze i najbardziej eleganckie zaproponował Grant Haist, również z firmy Kodak. Haist zaproponował usunięcie hydrochinonu z receptury i zwiększenie zawartości metolu do 2,5 grama. Otrzymany w ten sposób wywoływacz, D-76H, jest nie do odróżnienia od D-76 bez tendencji do zmiany pH. Co więcej, bez hydrochinonu jest tańszy w produkcji i bardziej przyjazny dla środowiska."

i dalej receptura:

D-76H Dzielony wywoływacz
(David Vestal)

ROZTWÓR A

Woda o temperaturze 43°C - 750,0 ml
Metol - 3,0 g
Siarczyn sodu - 50,0 g
Woda do uzyskania objętości 1,0 litra

ROZTWÓR B

Woda o temperaturze 43°C - 750,0 ml
Boraks - 5,0 g
Siarczyn sodu - 50,0 g
Woda do uzupełnienia 1,0 litra

Zalecane czasy wywoływania: Roztwór A - 3 minuty Roztwór B - 3 do 5 minut.

Przez pierwsze 60 sekund stale mieszać w roztworze A, a następnie co 30 sekund przez 5 sekund. Mieszać bez przerwy w roztworze B. Można też mieszać bez przerwy w obu roztworach. Po wywołaniu film należy utrwalić i umyć w zwykły sposób.

---

D-76H
(Grant Haist)

Ta formuła jest nie do odróżnienia od Kodak D-76 i może być używana dokładnie w ten sam sposób, z zachowaniem tych samych czasów wywoływania. Jej zaletą jest niższy koszt produkcji, jest bardziej "przyjazna dla środowiska" i bardziej stabilna niż D-76.

Woda o temperaturze 52°C - 750,0 ml
Metol - 2,5 g
Siarczyn sodu - 100,0 g
Boraks - 2,0 g
Woda do uzyskania 1,0 litra

Stosować jak w przypadku D-76.
Kontakt:

Post autor: zladygin »

miki11 pisze: 12 wrz 2025, 15:27 Zacytuję fragment książki:
Podaj proszę źródło cytowania.
PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

Stawiam na Chat GPT.
miki11
-#

Post autor: miki11 »

zladygin pisze: 12 wrz 2025, 16:35 Podaj proszę źródło cytowania.
"The Darkroom Cookbook"

---

Uzupełniając, jeszcze jeden z tej serii zestaw:

RECEPTURA #20
E-76 - (Chris Patton) "Przyjazny dla środowiska" wywoływacz podobny do Kodak D-76.

Woda o temperaturze 52°C - 750,0 ml
Fenidon - 0,2 g
Siarczyn sodu - 100,0 g
Kwas askorbinowy - 8,0 g
Boraks - 10,0 g
Zimna woda do uzyskania objętości 1,0 litra

Stosować tak jak w przypadku D-76.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2025, 20:16 przez miki11, łącznie zmieniany 1 raz.