Jeśli już, to konkretnego egzemplarza. Bo w Sonnarach znanych mi z autopsji takie zaświetlenia nie powstawały.
Dziwne zaświetlenia.
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Dziwne zaświetlenia.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Dziwne zaświetlenia.
Osłona przeciwsłoneczna, długa, głęboka, założona jest cały czas. Brakuje mi już pomysłów.PPaweł pisze: ↑30 sie 2025, 21:26 A jakby tak osłonę przeciwsłoneczną? No bo to wygląda jak zupełnie zwyczajne zaświetlenie od jakiegoś bocznego odblasku. W wizjerze tego możesz nie zobaczyć, bo oko sobie skoryguje. Spróbuj może na początek zrobić próbne pary zdjęć z takim bocznym ostrym światłem poza kadrem, jedno zdjęcie z obiektywem ocienionym choćby ręką, a drugie bez. I co się okaże.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60,TTL
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60,TTL
Dziwne zaświetlenia.
Moim zdaniem, to jednak trzeba szukać problemu wewnątrz obiektywu, jak sugerował wcześniej Z_photo. Wszystkie problematyczne ujęcia są "ze światłem" w kadrze. IMHO obiektyw jest do rozebrania i czyszczenia.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
Dziwne zaświetlenia.
Niekoniecznie, bo ciężko się połapać niekiedy i zaobserwować od czego zależy. Raz zaświetli bardziej raz mniej a raz wcale. Nie wiem dlaczego ale mi najwięcej wad migawki wychodziło właśnie z tym obiektywem - być może kwestia jasności, ogniskowej albo czegoś jeszcze.
Mam takiego pentacona gdzie aktualnie druga kurtyna zwalnia i właśnie na sonarze zawsze jest problem przy krótkich czasach, na biometarze czasem wyjdzie a przy szerokokątnym flektogonie ciężko się doszukać wad.
Można też zdjąć obiektyw, świecić latarką od strony bagnetu, otworzyć plecy i obserwować co się dzieje przy naciąganiu i zwalnianiu migawki.
Dziwne zaświetlenia.
Zdjąłem obiektyw, obserwowałem uważnie działanie migawki. Nic niepokojącego nie zauważyłem.
St. fotograf, basista.
-
- -#