Naprawa/regeneracja elektromagnesów w Canon T90

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

miki11
-#

Post autor: miki11 »

To znana wada flagowca Canon'a. Podobno gdzieś w odmętach internetu są sposoby na ożywienie takich "zastanych" (być może rozmagnesowanych, a może sklejonych) elektromagnesów. Ktoś z Szanownych Kolegów badał może ten temat?

Post autor: Z_photo »

Ja próbowałem ale bez powodzenia. Próba polegała na wsunięciu namagnesowanej końcówki wkrętaka w okolice elektromagnesu i wyzwoleniu migawki. Jeśli migawka "zaskoczy", to należy wykonać kilkadziesiąt wyzwoleń, co ma w jakiś sposób zregenerować elektromagnes. Gdzieś w sieci był filmik temu poświęcony - jak odnajdę to wstawię link.
Operacja wymaga zdjęcia frontowej części obudowy, ale w tym Canonie to banalnie proste.
Canon T90 musi być regularnie uruchamiany aby zachować sprawność. Problemy z elektromagnesami pojawiają się w nim, kiedy stoi bezczynnie przez długi czas.

A tak w ogóle to bardzo ciekawy aparat - także przez osobę pomysłodawcy tej rewolucyjnej konstrukcji https://en.wikipedia.org/wiki/Luigi_Colani

PS. O, jest filmik: https://www.youtube.com/watch?v=NS_pda3JXPs
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Z_photo pisze: 22 sie 2025, 20:27 Ja próbowałem ale bez powodzenia
Ok, przeczytałem całość. Wyjaśnisz mi jak się może zepsuć elektromagnes o ile nie zostanie uszkodzone uzwojenie? Pytam bo chciałbym poznać przyczynę tej ogólnie znanej dolegliwości.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

J.A. pisze: 22 sie 2025, 22:32 Wyjaśnisz mi jak się może zepsuć elektromagnes o ile nie zostanie uszkodzone uzwojenie? Pytam bo chciałbym poznać przyczynę tej ogólnie znanej dolegliwości.
Mogę tylko przytoczyć to, na co sam się natknąłem - bo sam na prądzie się nie znam.
Otóż w tym (i nie tylko) aparacie mają funkcjonować jakieś hybrydowe elektromagnesy, w którym jeden z elementów jest namagnesowany, zaś przez fakt długotrwałego nieużywania aparatu ten element się rozmagnesowuje.
Czy tak faktycznie jest to nie wiem, natomiast faktem jest że niekiedy udaje się pobudzić aparat przez wetknięcie w odpowiednie miejsce namagnesowanej końcówki wkrętaka, po czym wykonać kilka serii zdjęć, czego finalnym skutkiem jest odzyskanie sprawności przez aparat. W innych przypadkach - być może przez fakt głębokiego rozmagnesowania - ta operacja nie przynosi oczekiwanego rezultatu.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
oKuba
-#

Post autor: oKuba »

Tutaj długi wątek austriackiego dłubacza, skutecznie działający na mnie jak lek nasenny:

https://www.digicamclub.de/showthread.php?t=26645

Co ciekawe najskuteczniejszym okazał się trick z gumowym młotkiem - patrz strona 5 na dole - zaczerpnięty podobno od jakiegoś innego włoskiego dłubacza
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Najpierw jak napisałeś o gumowym młotku, to sobie pomyślałem, że żarty stroisz. Idę na piątą stronę rzeczonego wątku - miki11, dla Ciebie chyba lektura obowiązkowa - i co? Ano koleś realnie pisze po pizdnięciu młotkiem w spód aparatu. Mechanika precyzyjna w stylu naprawy telewizora z lat 70-tych :-D Ale skoro działa...
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

Bo trzeba pizdnąć precyzyjnie.
aka
-#

Post autor: aka »

miki11 pisze: 22 sie 2025, 18:58 To znana wada flagowca Canon'a. Podobno gdzieś w odmętach internetu są sposoby na ożywienie takich "zastanych" (być może rozmagnesowanych, a może sklejonych) elektromagnesów.
Przypadłość lepsza niż obłażąca okleina w Contaksa i Yashikach oraz klejące się gumy w Nikonach. Większe wyzwanie;-)
ODPOWIEDZ