[S] Sprzedam lub zamienię matówkę do Rolleiflex'a

Szukam, Kupię, Sprzedam, Zamienię ...
UWAGA! Przeczytaj regulamin bazaru zanim dodasz post!

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

aka
-#

Post autor: aka »

Tomasz. pisze: 28 paź 2024, 11:16
aka pisze: 28 paź 2024, 11:00 Trochę nie rozumiem co z tą ostrością?
Chodzi o to, że chcę mieć ostre zdjęcia na filmie, a to czy matówka będzie hiper jasna nie jest już dla mnie aż tak istotne. Ma się na niej dobrze ostrzyć.
No właśnie patrzę na ebayu i tam głównie chińskie produkty w granicach 200 zł i zastanawiam się na ile się nadają
Nadal nie rozumiem. Ostre zdjęcia będziesz miał jak ustawisz ostrość na punkt który Cię interesuje. Wydaje mi się, że na jasnej matówce ostrzy się precyzyjniej niż na ciemnej. Wygląda na to, że potrzebujesz matówkę z klinem lub microprism i lupę w kominku, ale to już zależy od upodobań fotografa i ewentualnej wady wzroku. Na ciemnej, standardowej matówce Rolleifleksa ostrzyłem "w punkt", oczywiście z lupą, ale obraz był ciemny i nieprzyjemnie się kadrowało.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

W moim Rolleiflexie T zainstalowałem kiedyś matówkę typu C od Mamiyi RZ, przyciętą do właściwego rozmiaru przez Pana Nagova.
Obraz był znacznie jaśniejszy niż na oryginalnej matówce, jednak wróciłem do rozwiązania poprzedniego, bo na nowej matówce ostrość dało się wygodnie ustawiać tylko w centrum kadru - w obszarach peryferyjnych przeszkadzały w tym wyraźnie widoczne kręgi soczewki Fresnela. Na oryginalnej matówce mogę wygodnie ustawiać ostrość także na obiekty odwzorowane blisko krawędzi kadru, mimo że obraz jest ciemniejszy.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
aka
-#

Z_photo pisze: 28 paź 2024, 12:22 wyraźnie widoczne kręgi soczewki Fresnela
Soczewka Fresnela to inna para kaloszy i nie słyszałem by w Rolleifleksie występowała. Ciekawe jak ta matówka w Mamiji się sprawdza? Chińska, którą kupiłem do SQ-A miała taką przypadłość o której piszesz. Oryginalne matówki do SQ-A miewają naciętego Fresnela i obraz jest równomiernie jasny.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

aka pisze: 28 paź 2024, 12:38 Soczewka Fresnela to inna para kaloszy i nie słyszałem by w Rolleifleksie występowała.
Mam na myśli kręgi wytłoczone w ształt soczewki Fresnela na matówce od Mamiyi.
Oryginalne matówki do SQ-A miewają naciętego Fresnela i obraz jest równomiernie jasny.
To mogę potwierdzić. I mimo nacięć można na nich wygodnie ustawiać ostrość w obszarach niecentralnych.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Z_photo pisze: 28 paź 2024, 13:35 Mam na myśli kręgi wytłoczone w ształt soczewki Fresnela na matówce od Mamiyi.
Stary temat, ale dokładnie to widzę w moim 3.5F - środek czysty, a gro matówki ma takie współśrodkowe okręgi, co może sugerować jakiś element a'la Fresnel. No i tym rejonie matówki ostrzy się bez sensu. Czy ktoś znalazł sensowną jakościowo i hmm... cenowo matówkę do tego modelu? Czy tylko to: https://bright-screen.com/products/ ?

miki11 pisze: 14 sie 2025, 00:45 matówki ma takie współśrodkowe okręgi
A niby chybi chiński produkt...
miki11 pisze: 14 sie 2025, 00:45 Czy ktoś znalazł sensowną jakościowo i hmm... cenowo matówkę do tego modelu?
No tak, u Olesona 100$ plus VAT i koszty odprawy - PP to 8.50 zł, ale FedEx to szkoda gadać.
Na Aliexpress są matówki do R-x zarówno z Fresnelem jak i "czyste" bez dodatków i z klinem. Ja bym zaryzykował taką czystą np. https://pl.aliexpress.com/item/10050083 ... cification
ProScope ma raczej niezłe produkty. Kupiłem lupę do LF i jest ok.
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Post autor: Tomasz. »

miki11 pisze: 14 sie 2025, 00:45 Stary temat, ale dokładnie to widzę w moim 3.5F - środek czysty, a gro matówki ma takie współśrodkowe okręgi, co może sugerować jakiś element a'la Fresnel. No i tym rejonie matówki ostrzy się bez sensu. Czy ktoś znalazł sensowną jakościowo i hmm... cenowo matówkę do tego modelu? Czy tylko to: https://bright-screen.com/products/ ?
No sensowne cenowo to chyba tylko na alliexpress. Z bezsensownych cenowo, ale podobno dobrych matówek bez bajerów masz jeszcze te https://magicflexcamera.com/screens. Sam wybrałem jednak bright-screen i jestem z niej zadowolony, ale chciałem matówkę z klinem. ;-)
Może wrzuć zdjęcie jak wygląda matówka w Twoim rollku ;-)
miki11
-#

Tomasz. pisze: 14 sie 2025, 08:17 Z bezsensownych cenowo, ale podobno dobrych matówek bez bajerów masz jeszcze te https://magicflexcamera.com/screens.
Tak, znam tą stronę, ceny tych najnowszych serii są ciekawe :-)
aka pisze: 14 sie 2025, 07:17 A niby chybi chiński produkt...
A o takiej możliwości nie pomyślałem...
aka pisze: 14 sie 2025, 07:17 Na Aliexpress są matówki do R-x zarówno z Fresnelem jak i "czyste" bez dodatków i z klinem. Ja bym zaryzykował taką czystą np. https://pl.aliexpress.com/item/10050083 ... cification
ProScope ma raczej niezłe produkty. Kupiłem lupę do LF i jest ok.
O, to może być rozwiązanie problemu. Budżetowo i sprawdzona jakość, to już jest coś.

miki11 pisze: 14 sie 2025, 10:12 to może być rozwiązanie problemu
Z nimi jest tak, że jak zgłosisz zwrot z powodu jakości/niezgodności to zwykle kończy się zwrotem kasy bez konieczności odsyłania. Trzeba uważnie wybrać (bez Fresnela (są takie) i właściwy wymiar), ryzyko żadne, a w 10 dni w paczkomacie lub kurier (Inpost, Pocztex48).
miki11
-#

Tomasz. pisze: 14 sie 2025, 08:17 Może wrzuć zdjęcie jak wygląda matówka w Twoim rollku ;-)
Oto moja matówka, nie znam jej historii. Co prawda robione telefonem, ale z grubsza można się zorientować.
Załączniki
IMG_20250814_102738322_HDR.jpg
IMG_20250814_102710683.jpg
IMG_20250814_102709380.jpg
IMG_20250814_102625138_HDR.jpg

miki11 pisze: 14 sie 2025, 10:39 Oto moja matówka
A to moja z R-x T. Niby widać jakieś coś na wzór kółek, ale moim zdaniem nie jest to Fresnel. Na Twojej jakby Fresnel, ale trudno to ocenić na zdjęciu. Jedno jest pewne - kiepski Fresnel to ciemne rogi. Zwróć uwagę na logo na mojej, niewątpliwie oryginalnej, matówce. Jeśli masz oryginalną to bym się takiego znaczka spodziewał.
Załączniki
matówka R-x.jpg
miki11
-#

No to mamy odpowiedź, żadnego logo producenta tutaj nie widzę. Naprowadziłeś mnie na właściwy trop. Trudno się dziwić, że obrazek mnie jakby defasonuje.
Załączniki
IMG_20250814_140136426_HDR.jpg
-#

Post autor: jac123 »

Panowie, a te są złe?:
https://www.ebay.pl/itm/185282798114?_s ... BMvsbgnJdm
Kiedyś jej używałem i wszystko grało.
miki11
-#

W tak zwanym międzyczasie dostałem informacje, że nie wszystkie oryginalne matówki do Rolleiflex'a miały znak logotypowy. To tak celem dołożenia kolejnego stopnia swobody do tego prostego równania :-)