Skanowanie filmu 120 w Trójmieście
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
To tak z ciekawości technicznej jeszcze - ile jest i jakiej roboty żeby tak fachowo zeskanować te 6x6 w 5000 dpi?
Zadna to filozofia, jak się posiada odpowiedni skaner i oprogramowanie do niego, ale ja Tobie nie pomogę, posiadam mały obrazek, zarówno skaner jak i oprogramowanie Vuescan oraz Silverfast.
U mnie prawie 100 pln skanowanie jednej klatki
Kolega chyba by zawału dostał
a licząc na roboczo godziny to jak za darmo ta 100 jest.

Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Dopowiedz, że chodzi o skanowanie na bębnie, bo inaczej to ktoś pomyśli, że Ty nie skanowaniem a lichwiarstwem się trudnisz.

_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Cóż, po komentarzach i obserwacjach własnych mogę powiedzieć że Polska to kraj premium :)
Nigdy nie zapłaciłem więcej niż 70zł za skanowanie całego filmu w wysokiej jakości 8bit tiff na skanerze Noritsu (tak, 8bit może nie być dla każdego wysoką jakością, ale mi wystarczało). Ale to było w USA. Za wywołanie ze skanem płaciłem często 60zł + przesyłka w dwie strony, niezależnie czy E6 czy C41, lokalne wywoływanie + skan 100zł. Może w Polsce jakość usług jest tak wysoka, że należy się dwukrotnie więcej?
Lekcję ekonomii możecie sobie darować
Posiadałem kilka skanerów i dobrze wiem ile to zajmuje czasu i jakie są różnice w jakości, dlatego ich już nie posiadam.
Nigdy nie zapłaciłem więcej niż 70zł za skanowanie całego filmu w wysokiej jakości 8bit tiff na skanerze Noritsu (tak, 8bit może nie być dla każdego wysoką jakością, ale mi wystarczało). Ale to było w USA. Za wywołanie ze skanem płaciłem często 60zł + przesyłka w dwie strony, niezależnie czy E6 czy C41, lokalne wywoływanie + skan 100zł. Może w Polsce jakość usług jest tak wysoka, że należy się dwukrotnie więcej?

Lekcję ekonomii możecie sobie darować

Pozdrawiam.
Jak jest popyt to czemu nie, po prostu nie jestem grupą docelową :)
Pozdrawiam.
Takie ceny, a nawet niższe za film 135 to w Rossmanie były. Już nie ma.
Na Imaconie? Raczej nie w punkcie foto. Wywołanie ze skanowaniem filmów 135 świadczone w licznych punktach za niewielkie pieniądze to przeszłość. Bez skanowania też. Wywołanie ze skanowaniem filmów 120 nie było zbyt powszechne.
Tanio to masz tu: https://czarno-biale.pl/sklep/uslugi-fo ... 0tiff.html ale to nie jest 4800.
8 bit i skaner noritsu, to nie jest wysoka jakość.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -# mod
- Kontakt:
Czyli Twój czas i Twoje skanery w zderzeniu z ekonomią nie wytrzymały próby.
Ciekaw jestem jak rozwiążesz swój problem.
Osobiście rozwiązałem to przez fotografowanie. Wystarczy do moich celów. 12 tys pixeli po jednym boku - do czego ma służyć. Z ciekawości też pytam, bo może akurat tyle potrzebne.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Teraz to żeś mnie wk*rwił. Właśnie o to chodzi, żeby Polska przestała wreszcie być krajem dziadowskich oszczędności i wybierania wszystkiego, co najtańsze, bo po co to komu jakaś jakość, a my ze szwagrem potrafilibyśmy za kratę piwa. Żeby nie było tych tłumów ludzi, którzy ślepo wierzą, że w "tymkraju" nie ma sensu nic robić, bo zagraniczne lepsze, nie ma sensu robić dobrze, starannie i czysto, bo to przecież będzie więcej kosztowało, że jak ktoś chce zarobić pieniądze na usłudze czy produkcie, to mu się w d*pie poprzewracało, bo przecież jesteśmy biedni i co on na nas, małorolnych chce żerować, kułak jeden.
Sam sobie to dopowiedziales. A ja sie z Toba zgadzam. Moze sie nie zrozumielismy - moim zdaniem polskie ceny sa nieadekwatne do zarobkow. Nie wiem czy mieszkales i pracowales w roznych krajach, bo ja owszem i mam porownanie co do cen i jakosci. Nie znam zarobkow forumowiczow, byc moze sa znacznie wyzsze niz moje i mimowolnie wpadam w kategorie dziadowania. No ale to off topic i to moja opinia, a Ty masz prawo do swojej.PPaweł pisze: ↑10 lip 2025, 16:53Teraz to żeś mnie wk*rwił. Właśnie o to chodzi, żeby Polska przestała wreszcie być krajem dziadowskich oszczędności i wybierania wszystkiego, co najtańsze, bo po co to komu jakaś jakość, a my ze szwagrem potrafilibyśmy za kratę piwa. Żeby nie było tych tłumów ludzi, którzy ślepo wierzą, że w "tymkraju" nie ma sensu nic robić, bo zagraniczne lepsze, nie ma sensu robić dobrze, starannie i czysto, bo to przecież będzie więcej kosztowało, że jak ktoś chce zarobić pieniądze na usłudze czy produkcie, to mu się w d*pie poprzewracało, bo przecież jesteśmy biedni i co on na nas, małorolnych chce żerować, kułak jeden.
A swoj problem rozwiaze tak: zeskanuje tutaj gdziekolwiek i nastepnie w lepszej jakosci jesli cos mi sie spodoba. A moze kupie w koncu Imacona, bo w zeszlym roku prawie to zrobilem.
Dziekuje za aktualizacje dot. sytuacji rynkowej
Pozdrawiam.
No, no... Czyli jeśli średnie zarobki w PL są np. X niższe niż np. w DE (mniejsze o dokładny mnożnik, są mniejsze i to fakt) to każdy jeden model mercedesa powinien w PL kosztować X razy mniej?
Za cenę adekwatną do zarobków

Przestalibyście już hejtować gościa. Wyraził swoją opinie na temat ceny. Wytłumaczyliście mu skąd wynika jej wysokość. Teraz już cokolwiek by nie napisał to po nim jazda jak po łysej kobyle. Już druga strona wątku, a kto się nie zaloguje to musi mu dopieprzyć coś od siebie. Jest nas coraz mniej. Starzejemy się, a młodych mało interesuje kwestia fotografii analogowej od kuchni. Za chwilę wymrzemy albo szybciej się wybijemy. Zaprawdę, wielce przyjazne to forum...