TF-2 a materiały c-41 i e-6

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Fredrixxon
-#

Post autor: Fredrixxon »

Jak w tytule : czy TF-2 można stosować do takich emulsji, czy lepiej rozmieszać kwaśnego fomafiksa?
(proszę nie pytać, czemu nie utrwalacz z zestawu, bo nie mam zestawu, tylko odwalam taki ekspertyment ii chcę go utrwalić)
Spektrum
-#

Post autor: Spektrum »

TF-2 to utrwalacz alkaliczny i całkiem dobrze się nada do kolorów tylko wydłuż utrwalanie bo substancją czynną jest w nim tylko Tiosiarczan sodu, nie ma żadnego przyśpieszacza. Nie zapomnij dodać Siarczynu sodu do kąpieli płuczącej po utrwalaniu.
Kolega J.A pisał o 20g Siarczynu sodu na litr. Ja to tak używam. To pomoże szybciej wypłukać resztki Tiosiarczanu (a raczej chyba siarki) z emulsji.

W żadnym razie nie używaj kwaśnego utrwalacza. Barwniki w kolorowych filmach nie lubią kwasu.
Czytałem gdzieś, że ktoś z sukcesem dostosowywał pH Fomafix przy pomocy amoniaku.

Rozumiem, że dopiero zamierzasz mieszać chemię na utrwalacz TF-2.
Może zastanów się nad łatwiejszą formułą Ole Fixer OF-1, która nie wymaga kombinacji z Metaboranem sodu.

pH około 7,5 - 9,0

600 ml wody
220 g Tiosiarczanu sodu (pentahydrat)
30 g Siarczynu sodu (bezw.)
40 g Chlorku amonu
20 cl 10% roztworu Metaboranu sodu LUB 5 g Wodorowęglanu sodu
(ktoś gdzieś pisał, że można spokojnie zamiast Wodorowęglanu sodu lub Metaboranu sodu, użyć Boraksu)

Chlorek amonu jest przyśpieszaczem utrwalania, słabo się rozpuszcza w wodzie, najlepiej dodać na końcu, rozcieńczając go w 100 ml dobrze podgrzanej wody.

Generalnie Tiosiarczan sodu powinniśmy rozpuszczać także w dobrze podgrzanej wodzie bo przy rozpuszczaniu zacznie
mocno schładzać wodę.
Formuła zawiera 30g Siarczynu sodu jako przeciwutleniacza/ środka konserwującego / substancji alkalizującej
Ja bym proponował, żeby podzielić to na dwie porcje po 15g
Porcję 15g Siarczynu sodu rozpuszczamy jako pierwszą, przed Tiosiarczanem sodu.
Można też od razu, jako pierwszy składnik, rozpuścić całość czyli 30g Siarczynu - to nie ma wpływu na działanie utrwalacza.
Siarczyn sodu skonsumuje tlen zawarty w wodzie i zabezpieczy Tiosiarczan przed utlenianiem.

EDIT: Aha jeszcze zapomniałem dodać. Mieszając własny utrwalacz oparty na Tiosiarczanie sodu nie odstaw
go gdzieś na dłużej bo się lubi zepsuć (pleśń !) W miarę szybko po rozmieszaniu utrwal nim przynajmniej jeden film
aby ten utrwalacz "poczuł" trochę srebra. Później możesz go już całkiem spokojnie przechowywać dłużej.
Fredrixxon
-#

Dzięki, choć jestem trochę zmieszany : "nie wymaga kombinacji z meteboranem sodu" czy zawiela "20cl 10% roztworu metaboranu sodu"?
Spektrum
-#

Przepraszam, powinienem dopisać to co napisał Ole:
"10% metaboranu to 20 g metaboranu sodu rozpuszczonego w 200 ml (=20cl) wody."

Dalej napisał na temat swojej "syntezy metaboranu sodu" :
"Używam roztworu, ponieważ nie mam suchego metaboranu, więc muszę go zrobić z wodorotlenku sodu i boranu sodu. Naprawdę wolę wersję wodorowęglanową."

Nie przejmuj się metaboranem sodu. W recepturze masz słowo LUB
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Spektrum pisze: 26 cze 2025, 14:49 muszę go zrobić z wodorotlenku sodu i boranu sodu
Chodzi o czteroboran sodu (uwodniony, handlowa nazwa: boraks), była o nim mowa m.in. w wątku o Diafine.

czyli wymaga kombinacji z substytucją metaboranu, dokładnie tak jak to robię z TF-2 (wg usataleń z ww wątku)
Spektrum
-#

Ole w wątku o swoim utrwalaczu napisał wyraźnie, że metaboran sodu będzie potrzebny tylko wtedy jeśli zamierzamy używać kwaśnego przerywacza po wywołaniu, przed utrwalaniem. To się odnosiło do filmów cz-b. W procesie C-41 po wywoływaczu i kąpieli przerywającej mamy wybielanie, a dopiero później utrwalanie.
Zatem moje "nie musisz kombinować z metaboranem sodu" oznaczało, że zamiast metaboranu możesz użyć wodorowęglanu sodu lub zwykłego boraksu (czteroboranu sodu).
zladygin
-# mod
Kontakt:

Post autor: zladygin »

Posiadłem taką wiedzę ;-)

### **Utrwalacz TF-2 (Bill Troop) – wersja z boraksem zamiast metaboranu sodu**

#### **Skład na 1000 ml:**
- **Woda (40–50°C)** – **700 ml**
- **Tiosiarczan sodu (krystaliczny, Na₂S₂O₃·5H₂O)** – **250 g**
*(lub tiosiarczan bezwodny – 120 g)*
- **Siarczyn sodu (bezwodny, Na₂SO₃)** – **15 g** *(stabilizator)*
- **Boraks (Na₂B₄O₇·10H₂O)** – **20–25 g** *(2–2.5× więcej niż metaboran)*
- **Węglan sodu (bezwodny, Na₂CO₃, opcjonalnie)** – **2–5 g** *(dla stabilizacji pH, jeśli boraks działa zbyt słabo)*
- **Woda destylowana** – do **1000 ml**

---

### **Instrukcja przygotowania:**
1. W **700 ml ciepłej wody (40–50°C)** rozpuść kolejno:
- 15 g siarczynu sodu,
- 20–25 g boraksu,
- (opcjonalnie) 2–5 g węglanu sodu.
2. Dodaj **250 g krystalicznego tiosiarczanu sodu** (lub 120 g bezwodnego) i mieszaj do rozpuszczenia.
3. Uzupełnij wodą do **1000 ml**.
4. Przechowuj w szczelnym, ciemnym pojemniku (żywotność: ~1 miesiąc).

---

### **Dlaczego te proporcje?**
- **Boraks (20–25 g)**: Zastępuje 10 g metaboranu sodu, ale ma niższe pH (~9.2), więc potrzeba go więcej.
- **Węglan sodu (opcjonalny)**: Jeśli utrwalacz działa zbyt wolno, dodaj 2–5 g dla podniesienia pH (max 5 g, aby uniknąć przebarwień).
- **Siarczyn sodu**: Chroni tiosiarczan przed rozkładem – nie pomijaj!

---

### **Zalecany czas utrwalania:**
- **Film**: 5–10 minut (20°C).
- **Papier**: 3–5 minut (20°C).
- **Testuj na ścinkach**: Jeśli emulsja staje się przezroczysta po 3–4 minutach, czas jest odpowiedni.
Fredrixxon
-#

Ło panie! 25g boraksu to strasznie dużo!
zgodnie z obliczeniami forumowych mędrców zamiast 10g metaboranu sypię 7g+1,5g, czyli grubo mniej niż 1/3
zladygin
-# mod
Kontakt:

Ja tam nie wiem. Takie chodzą informacje...
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Fredrixxon pisze: 27 cze 2025, 14:58 zgodnie z obliczeniami forumowych mędrców zamiast 10g metaboranu sypię 7g+1,5g, czyli grubo mniej niż 1/3
Jednak prawdopodobnie receptura wywoływacza może mieć inne parametry brzegowe, niż receptura utrwalacza. W wątku o zamienniku Diafine przeliczona została realna ilość konkretnych jonów, tak aby roztwór końcowy zawierał takie same ich ilości. O pH i buforowaniu chyba tam nie było mowy. A być może jest to kolejny parametr, który posiada potencjalny wpływ na końcowy wynik. Chociaż z trzeciej strony, przy takiej samej ilości takich samych kationów i anionów w tej samej objętości wody pH i pojemność buforowa roztworu będą raczej stałe... To tak na gorąco.

zladygin pisze: 27 cze 2025, 13:43 Utrwalacz TF-2 (Bill Troop)
Może to jego "pseudonim artystyczny ;-)
Facet tak naprawdę nazywa się Ole Tjugen (jest Norwegiem)
Fredrixxon pisze: 27 cze 2025, 14:58 Ło panie! 25g boraksu to strasznie dużo!
Mnie tez się wydaje, że chyba za dużo. Nie mogę znaleźć tego wątku ale tam chyba było 3x tyle boraksu co wodorowęglanu sodu.
Czyli jakieś 15g
Fredrixxon
-#

skłaniam sie do tej trzeciej strony. No, może sypnę trochę więcej .
chociaż tutaj pan ma te same wartości:
https://roger-rossell.com/tf-2-alkaline-fixer/
zladygin
-# mod
Kontakt:

Żeby nie było, zdradzę źródło: sztuczna inteligencja DeepSeek. Pytanie brzmi: jak zweryfikować informacje IA , jak zweryfikować informacje Szanownych Kolegów?
Spektrum
-#

Domyśliłem się ze to AI po tych różnych gwiazdkach i krzyżykach, poza tym z uśmieszkiem napisałeś że posiadłeś taką wiedzę.
Niestety trzeba brać pod uwagę, że AI często kombinuje (halucynacja).
Zapytałem się AI o przepisz na utrwalacz Ron Mowrey's SUPERFIX to mi wypluł takie coś:

## Ron Mowrey's SUPERFIX – bez EDTA i bez metaboranu
### Roztwór roboczy – **1 litr**

| Składnik | Ilość | Uwagi |
|----------------------------------|-------------------|-------|
| **Tiosiarczan sodu (Na₂S₂O₃·5H₂O)** | 240 g | Główny utrwalacz |
| **Siarczyn sodu (Na₂SO₃, bezwodny)** | 20 g | Antyutleniacz, poprawia trwałość |
| **Wodorowęglan sodu (NaHCO₃)** | 10 g | Bufor pH: utrzymuje lekko zasadowe środowisko |
| **Woda demineralizowana** | do 1000 ml (1 L) | Dopełnienie do pełnej objętości |

**pH końcowe:** ok. **7.0–8.0** (idealne dla C-41)

**Czas utrwalania:**
- **Film C-41:** 4–6 min (38°C)
- **Film czarno-biały:** 5–10 min (20°C)

---

## Ron Mowrey's SUPERFIX – **koncentrat 1 L (rozcieńczany 1+3)**

| Składnik | Ilość | Uwagi |
|----------------------------------|-------------------|-------|
| **Tiosiarczan sodu (Na₂S₂O₃·5H₂O)** | 720–750 g | Trzeba dobrze rozpuścić w partiach |
| **Siarczyn sodu (Na₂SO₃, bezwodny)** | 60–75 g | Antyutleniacz |
| **Wodorowęglan sodu (NaHCO₃)** | 30 g | Bufor alkaliczny |
| **Woda demineralizowana** | do 1000 ml (1 L) | Dopełnić w końcowym etapie |

Rozcieńczaj **1:3** (1 część koncentratu + 3 części wody) → daje 4 litry kąpieli roboczej.

Wydawałoby się ze to fajny, prosty przepis, w zasadzie podobny do wielu, ale AI wypluło coś takiego
bo wcześniej wiedziało, że pytam o utrwalacze na bazie tiosiarczanu sodu. Więc dostałem to co chciałem,
a że kompletnie wymyślone to już szczegół.

Rzeczywisty przepis wygląda tak:

Tiosiarczan amonu 60% 200 ml
Siarczyn sodu 10 g
Tiocyjanian amonu 10 g
Tiokarbamid (tiomocznik) 10 g
woda ---> 1 l
pH ---> 6,5
ODPOWIEDZ