Galeria - na każdy temat i dla każdego
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Film to Fomapan 100. Naświetlony na 80 EI, co pewno nie ma znaczenia przy starych migawkach. Wywołany w Rodinalu, mieszałem 30 sekund na początku, potem 15 sekund każdej minuty, czyli 50% więcej niż zaleca Foma. To ostatnio mój ulubiony sposób wywoływania. Niemniej nie oczekiwałem aż takiego dramatyzmu. Nie, żeby mi się nie podobało, ale nie wiem czy umiałbym efekt powtórzyć.
Dziękuję za miłe słowa.
Dziękuję za miłe słowa.
Wszystko się zgadza: kontrastowy z natury film wywołałeś w dość intensywny sposób, tym bardziej podnosząc kontrast. Wespół z migawką (co do której masz podejrzenie że powodowała niedoświetlenie) poskutkowało to ładnym odwzorowaniem świateł, ale kosztem cieni.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Od siebie dodam, że gdybyś nie napisał, że coś nie wyszło, odbierałbym te fotki jako zamierzony efekt artystyczny.
I chwała mu za to, że miał odwagę to napisać, bo efekt powinien być zamierzony, a nie przypadkowy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Magisterka do oddania za miesiąc także nie focę na razie niczego nowego, ale mogę pokazać co wyszło z zeszłej jesieni. Dzięki J.A. za wywołanie i skany

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
-
- -#
Kolory prima sort, co to za materiał?
Provia 100, z tego co pamiętam to ponad dekadę po terminie. Minimalnie ściągałem magentę.
Swoją drogą, twoje fotki też podziwiam, bardzo smaczne kompozycje.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2025, 10:48 przez Imperitus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Zabytkowe europejskie oprawy pergaminowe ze zbiorów Książnicy Kopernikańskiej w Toruniu. Analiza technik barwienia
Ostatnio zmieniony 22 maja 2025, 21:16 przez Imperitus, łącznie zmieniany 1 raz.
Ciekawe co, jeśli w ogóle, można spotkać z tych technik we współczesnych technikach introligatorskich? Oczywiście tych rękodzielniczych. Powodzenia na obronie!
Wielkie dzięki

A co do technik, absolutnie nic, oprawa pergaminowa, w szczególności miękka to już zupełnie wymarła konstrukcja. Na świecie jest garstka introligatorów i konserwatorów którzy potrafią ją wykonać.
-
- -#
Dziś wywołałem trzy filmy. Światło w zeszłym tygodniu dopisywało.
Rolleiflex TLR, Fomapan 100 wywołany w Rodinalu 1+50.
Rolleiflex TLR, Fomapan 100 wywołany w Rodinalu 1+50.