Galeria - na każdy temat i dla każdego
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Była paskudna pogoda, ale szybki spacer z pracy do domu być musiał.
Warszawski Służew, ulica Wilanowska.
-
- -# mod
- Kontakt:
No i tak pan trzymaj!PanSaczeczos pisze: ↑06 maja 2025, 20:59 Była paskudna pogoda, ale szybki spacer z pracy do domu być musiał.
IMG_5299.jpegIMG_5300.jpeg
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
-
- -#
Ostatnio fotografuję codziennie; nigdy jeszcze robienie zdjęć nie dawało mi tyle przyjemności co teraz.zladygin pisze: ↑07 maja 2025, 20:53No i tak pan trzymaj!PanSaczeczos pisze: ↑06 maja 2025, 20:59 Była paskudna pogoda, ale szybki spacer z pracy do domu być musiał.
IMG_5299.jpegIMG_5300.jpeg
Wiosna przyszła. Żyć się chce bardziej niż kiedykolwiek. Dobrze, że tak produktywnie wykorzystujesz ten czas. Zdjęcia fajne i widać, że z pasją i talentem robione.
-
- -#
Może to istotnie wiosna, choć wolałbym by mój poziom energetyczny nie zależał od kaprysów pogody i kąta nachylenia planety Ziemia do Słońca. Niemniej.
Poniżej zdjęcia ze świeżo kupionej Ercony. Wrzuciłem je do wątku zakupowego o tym aparacie, ale przepadły pośród dyskusji o transformacie Fouriera. Może i lepiej, bo tam nie wyglądały dobrze, te wersje poddałem podstawowej choć obróbce. Powiększalnika do takiego formatu nie mam.
Lubię budować geometryczne kształty w kadrze. Lubię formalizm w fotografii.
Poniżej zdjęcia ze świeżo kupionej Ercony. Wrzuciłem je do wątku zakupowego o tym aparacie, ale przepadły pośród dyskusji o transformacie Fouriera. Może i lepiej, bo tam nie wyglądały dobrze, te wersje poddałem podstawowej choć obróbce. Powiększalnika do takiego formatu nie mam.
Lubię budować geometryczne kształty w kadrze. Lubię formalizm w fotografii.
A jakie wrażenia mając na uwadze:
PanSaczeczos pisze: ↑05 maja 2025, 14:04 Plastyka to — dla mnie — sposób w jaki obiektyw przedstawia trójwymiarową rzeczywistość na dwuwymiarowym filmie. Wiąże się to z oddaniem kontrastu, przejść tonalnych, rejestrowaniem ostrości i nieostrości, różnicach w rysowaniu planów bliskich i dalszych.
Zapewne te stare obiektywy będą rysowały inaczej niż te nowocześniejsze, lepiej mi znane. Nazwijmy to powiewem świeżości, pewno z czasem mi się znudzi, ale na razie mam na to zajawkę.
To się da wyczuć podczas oglądaniaPanSaczeczos pisze: ↑08 maja 2025, 08:16 Lubię budować geometryczne kształty w kadrze. Lubię formalizm w fotografii.

- -#
Mam jedno ujęcie, na którym widać różnicę w oddaniu planów z narysowanym między nimi kontrastem. Obiektyw rysuje „nienachalnie ostro”, ale ponieważ zdjęcia były robione w porannym rozgorączkowaniu i bez wężyka!, to nie wiem, czy to jednak obiektyw czy też moja niefrasobliwość i poruszanie aparatem przy wciskaniu spustu. Jestem zachwycony wielkością negatywu.aka pisze: ↑08 maja 2025, 08:27A jakie wrażenia mając na uwadze:PanSaczeczos pisze: ↑05 maja 2025, 14:04 Plastyka to — dla mnie — sposób w jaki obiektyw przedstawia trójwymiarową rzeczywistość na dwuwymiarowym filmie. Wiąże się to z oddaniem kontrastu, przejść tonalnych, rejestrowaniem ostrości i nieostrości, różnicach w rysowaniu planów bliskich i dalszych.
Zapewne te stare obiektywy będą rysowały inaczej niż te nowocześniejsze, lepiej mi znane. Nazwijmy to powiewem świeżości, pewno z czasem mi się znudzi, ale na razie mam na to zajawkę.
Zdjęcie, o którym mówiłem:
A co powiesz o jeszcze większym formacie w mieszkowcu ze sprzężonym dalmierzem: viewtopic.php?p=169796#p169796 ?
-
- -#
Wielki format, choć kuszący mnogością oferowanych środków wyrazu, nie wpisuje się w mój sposób fotografowania: przemieszczam się rowerem z plecakiem i wpiętym do niego (lekkim) statywem, a po znalezieniu motywu wyciskam go do cna jak cytrynkę. Zazwyczaj podczas jednej sesji robię dwie czy trzy rolki 120, z czego wybieram około 10 kadrów, z których robię potem selekcję do cyklu. Zdjęcia staram się łączyć w cykl właśnie, pojedyncze kadry… moje zdjęcia nie bronią się same, w cyklu łatwiej.aka pisze: ↑08 maja 2025, 10:37A co powiesz o jeszcze większym formacie w mieszkowcu ze sprzężonym dalmierzem: viewtopic.php?p=169796#p169796 ?
-
- -#
No tak. Ale mam nadzieję, że nikt nie uważa, że to pójście na łatwiznę. To jednak wyzwanie zrobić zdjęcie, które będzie ładne w ogólnym kontekście oraz poprawne formalnie.miki11 pisze: ↑08 maja 2025, 08:44To się da wyczuć podczas oglądaniaPanSaczeczos pisze: ↑08 maja 2025, 08:16 Lubię budować geometryczne kształty w kadrze. Lubię formalizm w fotografii.![]()
No to tak z LF się raczej nie da. Szczególnie w bardzo LF np. 8X10. I organizacyjnie i finansowo inna bajka...PanSaczeczos pisze: ↑08 maja 2025, 11:00 Zazwyczaj podczas jednej sesji robię dwie czy trzy rolki 120, z czego wybieram około 10 kadrów, z których robię potem selekcję do cyklu.
Ja Cię pochwaliłem, nie zganiłemPanSaczeczos pisze: ↑08 maja 2025, 11:38 No tak. Ale mam nadzieję, że nikt nie uważa, że to pójście na łatwiznę. To jednak wyzwanie zrobić zdjęcie, które będzie ładne w ogólnym kontekście oraz poprawne formalnie.

- -#
Zrozumiałem. Moja wypowiedź miała kontekst ogólny.
Pozwalam sobie wrzucić ostatnią na jakiś czas serię zdjęć. Te zrobiłem wczoraj, w okolicy Alei Niepodległości w Warszawie.
Aparat Rolleiflex TLR, Opton Tessar. Film Fomapan 400 wywołany w LQN ze zwiększoną agitacją, by zwiększyć kontrast. Z efektów jestem bardzo zadowolony.
Pozwalam sobie wrzucić ostatnią na jakiś czas serię zdjęć. Te zrobiłem wczoraj, w okolicy Alei Niepodległości w Warszawie.
Aparat Rolleiflex TLR, Opton Tessar. Film Fomapan 400 wywołany w LQN ze zwiększoną agitacją, by zwiększyć kontrast. Z efektów jestem bardzo zadowolony.
Nic dziwnego, wybory idą, wszędzie agitują.