Galeria - na każdy temat i dla każdego

Jak pokazac fotografie? Albumy, Passe partout, podklejanie zdjęc, prezentacje i strony www

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

PanSaczeczos
-#

Post autor: PanSaczeczos »

Spróbuję opcji z załącznikiem.

Z piątku. Aparat Rolleiflex z obiektywem Opton Tessar, film Foma Ortho 400.

IMG_5176.jpeg
krzychu128
-#

Post autor: krzychu128 »

… I las nagły po drodze, a w tym nagłym lesie - Zły jar!
Załączniki
DSC_0311.jpeg
DSC_0312.jpeg
PanSaczeczos
-#

Dzień dobry / dobry wieczór. Moje wariacje na temat schodów przy Moście Gdańskim w Warszawie.

Zdjęcia robione Rolleifleksem TLR, obiektyw Opton 75/3.5, film Foma Ortho. Wywoływacz to Rodinal 1 plus 50.

IMG_5214.jpeg
IMG_5215.jpeg
IMG_5216.jpeg
IMG_5217.jpeg
IMG_5218.jpeg
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Ten most to jakaś mekka warszawskich fotografów :-) Tomaszewski też recenzował kiedyś ujęcia z "Gdańskiego".
-#
Kontakt:

Post autor: Tomasz. »

Czy mekka to nie wiem, ale rzeczywiście dużo ludzi robi na moście gdańskim zdjęcia... Też mam :lol:
aka
-#

Post autor: aka »

Tomasz. pisze: 28 kwie 2025, 08:38 dużo ludzi robi na moście gdańskim zdjęcia...
W Warszawie w ogóle mało co jest ciekawego do fotografowania. Oczywiście w porównaniu do np. Wrocławia lub Gdańska. Poza Gdańskim jest jeszcze Poniatowszczak, obstawiony samochodami na Powiślu, ale to i owo można "zdjąć".
miki11
-#

aka pisze: 28 kwie 2025, 10:16 W Warszawie w ogóle mało co jest ciekawego do fotografowania.
Ciekawe dlaczego? Być może z powodu "remontu generalnego", jaki niemiaszki zrobiły pod koniec wojny. Zrobili remont do połowy, teraz trudnowato o ciekawe kadry w starych, klimatycznych uliczkach. Wszakże wiadomo, fotografia kocha stare kamienie, mury, leciwe drewno oraz mocno skorodowane tematy... Poza mocno skorodowanymi modelkami, rzecz jasna.

miki11 pisze: 28 kwie 2025, 11:16 Ciekawe dlaczego?
Dlatego? Napisałeś dlaczego. Ciekawe to są miasta z zaborów austriackiego i pruskiego z przyczyn oczywistych. Dzicz p..... ze wschodu, jak mawiał mój znajomy, o to zadbała.
PanSaczeczos
-#

aka pisze: 28 kwie 2025, 10:16
Tomasz. pisze: 28 kwie 2025, 08:38 dużo ludzi robi na moście gdańskim zdjęcia...
W Warszawie w ogóle mało co jest ciekawego do fotografowania. Oczywiście w porównaniu do np. Wrocławia lub Gdańska. Poza Gdańskim jest jeszcze Poniatowszczak, obstawiony samochodami na Powiślu, ale to i owo można "zdjąć".
To jest nieprawda. W Warszawie jest mnóstwo tematów do fotografowania. U mnie problem jest z czasem jedynie, jest mocno ograniczony, ale samo miasto oferuje mnóstwo miejsc.

Żeby nie było, że gołosłownym: Zatrasie, Szwoleżerów, Muranów, MDM, estakady Mostu Siekierkowskiego, Wiktorska i okolice, Królikarnia, Ogród Krasińskich, Nowe Miasto, Sady Żoliborskie, Plac Konfederacji, Park Arkadia.

Starych kamienic i strzelistych katedr nie ma, ale są inne rzeczy. Nie ma co się obrażać na rzeczywistość.
aka
-#

PanSaczeczos pisze: 28 kwie 2025, 12:20 Sady Żoliborskie
A cóż tam jest ciekawego? Mieszkałem parę lat i jakoś nie zauważyłem ;-)
Po pierwsze napisałem co wyżej w kontekście mostów i po drugie w porównaniu do Wrocławia, Gdańska. Jeszcze parę miast bym dorzucił, niekoniecznie dużych. No chyba, że ktoś podziwia warszawski "manhattan" ;-)
miki11
-#

Też mi się odruchowo skojarzyły kadry z mordoru :-) Problem jest z tym, że "nowe stare" to jednak nie to samo, co po prostu naturalnie stare. I film to świetnie wychwytuje. Co prawda nie mieszkam w W-wie, ale też mam tam kłopot ze znalezieniem ciekawego tematu.

aka pisze: 28 kwie 2025, 12:38
PanSaczeczos pisze: 28 kwie 2025, 12:20 Sady Żoliborskie
A cóż tam jest ciekawego? Mieszkałem parę lat i jakoś nie zauważyłem ;-)
Po pierwsze napisałem co wyżej w kontekście mostów i po drugie w porównaniu do Wrocławia, Gdańska. Jeszcze parę miast bym dorzucił, niekoniecznie dużych. No chyba, że ktoś podziwia warszawski "manhattan" ;-)
Ach, mosty. Fakt, z Wrocławiem ciężko w tym zakresie konkurować.

A Sady Żoliborskie to prostu dobrze zaprojektowane osiedle z ciekawą historią. Ja tam nie mieszkałem, ale jeździłem tamtędy do pracy. Wiosną wygląda ładnie. Myślę, że mieszkając tam i twórczo podchodząc do tematu, można pokusić się o fotoesej nawet w potencjalnie tak „nieciekawym” miejscu. Architektura osiedla jest nadal wdzięcznym obiektem fotografii. Moje zdanie, ofc.
miki11
-#

PanSaczeczos pisze: 28 kwie 2025, 13:03 Ach, mosty. Fakt, z Wrocławiem ciężko w tym zakresie konkurować.
Z tego, co mówią, tylko Amsterdam i Petersburg. Ten drugi obecnie nie w modzie :-)

PanSaczeczos pisze: 28 kwie 2025, 13:03 Architektura osiedla jest nadal wdzięcznym obiektem fotografii.
Pewnie tak, ale Żoliborz ma ciekawsze, moim zdaniem, "wnętrza". Zarówno urbanistycznie jak i fotograficznie. Plac Wilsona, Inwalidów, Cytadela i Żoliborz Oficerski, Plac Henkla i parę innych. Fotografowanie architektury czy też po prostu miasta to trudna dyscyplina bo moim zdaniem łatwo popaść w "pocztówkowość". No ale to już co kto lubi.
miki11
-#

Osobiście mam zajawkę na fotografowanie kocich łbów (na drugiem miejscu są mury kamienne i ceglane). I najbardziej spektakularnie wychodzą te stare uliczki, z fatalnym stanem nawierzchni, gdzie poszczególne kamienie mają własne pomysły na siebie i oczywiście mają unikalne kształty, narodowość i wyznanie :-) A już taki poremontowy bruk, nawet ten na Grodzkiej w Krakowie, jest IMHO zbytnio ugrzeczniony, za bardzo powtarzalny i przewidywalny. Oczywiście, nocą, po deszczu, albo w porannej mgle, można z tego coś wycisnąć, jednak te naturalnie nienormatywne i nadszarpnięte czasem kamienie gadają same. I tego w W-wie jest mało, przynajmniej na tyle zdołałem poznać to miasto w w/w aspekcie.