[S] Nikon Super Coolscan 8000 ED
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Sprzedam jak w tytule znakomity średnioformatowy skaner Nikona do MF i 35, w pełni sprawny, w bardzo dobrym stanie, bez ukrytych wad, ze wszystkimi ramkami w oryginalnych pudełkach, w tym ramka z szybką, oryginalne płyty z softem Nikona (choć programy już nie odpalają) - ja używałem VeuScana, który polecam. Zeskanowałem na nim ok. 80 filmów 120.
Dodaję pokrowiec uszy przez żonę :)
Cena 5000 tys. zł, wyłącznie odbiór osobisty w Warszawie.
Dodaję pokrowiec uszy przez żonę :)
Cena 5000 tys. zł, wyłącznie odbiór osobisty w Warszawie.
6x9
A samą ramkę z szybkami nie chcesz sprzedać?
To najważniejsza ramka, trudno też do kupienia, więc jej oddzielna sprzedaż tylko wtedy, gdy osoba kupująca skaner byłaby w stanie z niej zrezygnować, aby uzyskać jego niższą cenę .
Ostatnio zmieniony 27 sty 2025, 19:05 przez renes, łącznie zmieniany 1 raz.
6x9
Spoko :) rozumiem. Niezbędna mi niby nie jest ale tak chciejstwo się odpaliło
Dla mnie okazała się niezbędna, gdy zobaczyłem różnicę skanów w ramce bez szybek i z szybkami.
6x9
Spoko :) to zobaczymy w razie co namiar masz. Ja całe szczęście z płaskownik filmów problemu nie mam, ale wierzę że w pewnych sytuacjach może pomóc
Up
Skaner pracuje idealnie, gdy go kupiłem w Nikonie została wymieniona płyta zasilająca, wyregulowany system optyczny i cały wyczyszczony. U mnie zawsze był dobrze zakryty, gdy nie pracował - łącznie zeskanowałem nie więcej niż 80 filmów 120. W komplecie ramka z szybkami, która nowa kosztowała kiedyś 1000zł, dziś trudno do kupienia na wtórnym rynku, z nią poprawa skanów jest naprawdę spora, nie mówiąc o samym komforcie skanowania.
Skaner pracuje idealnie, gdy go kupiłem w Nikonie została wymieniona płyta zasilająca, wyregulowany system optyczny i cały wyczyszczony. U mnie zawsze był dobrze zakryty, gdy nie pracował - łącznie zeskanowałem nie więcej niż 80 filmów 120. W komplecie ramka z szybkami, która nowa kosztowała kiedyś 1000zł, dziś trudno do kupienia na wtórnym rynku, z nią poprawa skanów jest naprawdę spora, nie mówiąc o samym komforcie skanowania.
6x9
Poprawa jakości jest tylko wtedy gdy niemożliwe jest z pewnych względów utrzymanie płaszczyzny filmu :) inaczej nie poprawi nic. Ale cenne akcesorium
O tej przecież poprawie piszę i o inną nie może chodzić.
Szybka gwarantuje zawsze 100% utrzymanie filmu w tej samej płaszczyźnie, czego nie można powiedzieć o skanowaniu bez szybek. Wiem o tym - i nie tylko ja - po próbowałem skanować 6x9 wiele razy z i bez. Jeśli posiadasz taki talent, aby utrzymać idealną płaszczyznę filmów bez szybek, wtedy to "cenne" akcesorium jest Ci zupełnie niepotrzebne.
Szybka gwarantuje zawsze 100% utrzymanie filmu w tej samej płaszczyźnie, czego nie można powiedzieć o skanowaniu bez szybek. Wiem o tym - i nie tylko ja - po próbowałem skanować 6x9 wiele razy z i bez. Jeśli posiadasz taki talent, aby utrzymać idealną płaszczyznę filmów bez szybek, wtedy to "cenne" akcesorium jest Ci zupełnie niepotrzebne.
6x9
Na 6x8 i niższych bez problemu, całkiem dobrze można napiąć film w zwykłym holderze tylko trzeba odpowiedni margines zostawić i równo ucinać pasek. Generalnie nie czuję by mi było potrzebne ale lubię mieć komplety i tylko dlatego bym kupił :) Dalej trzymam kciuki. Wrzuć ten skaner na grupie aparaty analogowe na FB tam sporo osób pyta co jakiś czas
W zwykłej, tej dołączanej fabrycznie karetce nie da się włożyć całego paska 6x7, całego tj 3 klatek.
Dla mnie to był wystarczający powód by go nie używać i kupić FH 869G.
Dla mnie to był wystarczający powód by go nie używać i kupić FH 869G.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Zniżka do 4800zł, a za tydzień przechodzi na allegro za 5000zł.
6x9
Aktualne jeszcze czy sprzedał się?
Dwie osoby się zastanawiają, rezerwacji jednak nie było, więc aktualne.
6x9