Czym zmiękczyć stwardniałe smary ?

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Ciekawa wersja, bo z "szybką" migawką. Mam ten sam model/szkło i tylko 1/300. Podstawowy średniak mój :)
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
MorganG
-#

Post autor: MorganG »

Ta "szybka" to aktualnie jest tylko z nazwy ;) Pomierzyłem i wyszło że 1/500 to naprawdę 1/210, natomiast sprzęt ma swoje lata i szkoda mi męczyć wiekowe sprężyny tym "najszybszym" czasem. Kolejny 1/250 to aktualnie 1/108, wolniejsze czasy mają mniejsze odchyłki. Zrobiłem sobie tabelę "poprawek" dla każdego czasu, i z ciekawości przepuszczę przez aparat jeden film tak jak jest, po czym wyśle na CLA migawki. Nie wiem czy mogę oczekiwać powrotu do "czasów nominalnych", bo nastawiam się że jednak czas zrobił swoje w kwestii siły sprężyn, ale może.. na pewno nie zaszkodzi przeczyścić i przesmarować.

Z życia nowicjusza w średnim obrazku - ładując do agfy pierwszy w życiu film (Ilford) średnioobrazkowy wzorowałem się jednym z filmów Pana Chorążego (to akurat był film o Druhu). Jest duża kreska w poprzek, zamykam aparat, przewijam, i czekam aż w okienku pojawią się kropki i "wielka i gruba cyfra 1". Ale się nie pojawia, no co jest, kręcę dalej. Są jakieś drobne symbole, ale to nie jest wielkie i grube 1.. jadę dalej. Kolejne małe symbole.... no gdzie kurde ta jedynka. Przy kolejnych spojrzałem dokładniej ..to są dwie małe "3".. o żesz ty...czyli z 12 klatek dwie nawinęły się już puste na drugą szpulkę, a Agfa nie ma zwijania powrotnego. Początkujący frycowe musi zapłacić :P
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

MorganG pisze: 13 kwie 2025, 19:10 ... Agfa nie ma zwijania powrotnego.
Nie tylko Agfa.
Aparaty średniego formatu generalnie nie dają możliwości przewijania wspak.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

MorganG, no tak, te aktualnie produkowane filmy "120" mają tak mało widoczne oznaczenia klatek, że w niektórych aparatach (tych bez liczników) nie da się ich dostrzec w tym czerwonym okienku. Ja zabieram ze sobą małą lupę co w pewnym stopniu pomaga.
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

MorganG pisze: 13 kwie 2025, 19:10 bo nastawiam się że jednak czas zrobił swoje w kwestii siły sprężyn, ale może.. na pewno nie zaszkodzi przeczyścić i przesmarować.
Między innymi dlatego w instrukcji Mamiya RB67 jest zalecenie aby w nieużywanych, odpiętych od korpusu obiektywach wyzwalać migawkę, a przed założeniem na korpus, naciągnąć ręcznie.
Gdzie tam Mamiyii RB67 do leciwej Isolette ale Japończycy w ub wieku już pomyśleli o roku 2060. W sumie niedługo (-:
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

MorganG pisze: 13 kwie 2025, 19:10 Są jakieś drobne symbole, ale to nie jest wielkie i grube 1.. jadę dalej. Kolejne małe symbole.... no gdzie kurde ta jedynka. Przy kolejnych spojrzałem dokładniej ..to są dwie małe "3".. o żesz ty...czyli z 12 klatek dwie nawinęły się już puste na drugą szpulkę, a Agfa nie ma zwijania powrotnego.
Wiesz, można wleźć pod kołdrę, otworzyć aparat, zwinąć film z powrotem i zakładać od nowa. Ale fakt, to jest denerwujące, jak cyferki nie trafiają wyraźnie w okienko.
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

W Isolette warto nabrać zwyczaju że przewijasz dopiero przed zrobieniem zdjęcia, bo tak się naciąga migawkę. Ile miałem pustych klatek zanim weszło w krew...

aka
-#

Post autor: aka »

Jerzy pisze: 13 kwie 2025, 23:01 przewijasz dopiero przed zrobieniem zdjęcia, bo tak się naciąga migawkę
Możesz rozwinąć?
PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

Jak rozwinie, to mu się przecież zaświetli.
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

U mnie jest tak, że migawka naciąga się pokrętłem, które przewija film. A jak już masz naciągnięta migawkę, to w Isolette lepiej nie zmieniać czasu. Gdzieś czytałem taką radę u fachowca od mieszków. Zatem ustawiam czas i naciągam migawkę - przesuwając film - przed zrobieniem zdjęcia.

Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

Jerzy pisze: 14 kwie 2025, 21:43 U mnie jest tak, że migawka naciąga się pokrętłem, które przewija film.
W której odmianie Agfy Isolette przesuw błony jest sprzężony z naciągiem migawki?
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
aka
-#

Z_photo pisze: 14 kwie 2025, 23:55
Jerzy pisze: 14 kwie 2025, 21:43 U mnie jest tak, że migawka naciąga się pokrętłem, które przewija film.
W której odmianie Agfy Isolette przesuw błony jest sprzężony z naciągiem migawki?
Były w ogóle takie "średniaki" mieszkowce w latach '50, '60 ?
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Mam Isolette III. Hmm znów namieszałem, tu chodzi nie o sam naciąg migawki co naciąg mechanizmu zwalniającego spust. Tak to jest jak się pisze z głowy, a nie z aparatem w ręce :)

aka
-#

Jerzy pisze: 15 kwie 2025, 12:08 naciąg mechanizmu zwalniającego spust
I wszystko jasne.
ODPOWIEDZ