Pytanie odnośnie FX37 i FX18
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Pytanie jak w tytule, czy czasy wołania filmów są takie same jak w modyfikacjach, np. FX37 to (podobno) ulepszony D76 oraz FX18 to modyfikacja D76. Czy można z tabeli D76 zastosować takie same czasy wołania?
Raczej nie. Tu spójrz: viewtopic.php?p=65059#p65059
Tak myślałem - dzięki.
Nawet jeśli jakiś wywoływacz jest ulepszoną czy zmodyfikowaną recepturą innego, to czasy raczej nie będą się przekładać 1:1 - zależy to od aktywności wywoływacza, a ta zależy od kilku czynników, w tym przede wszystkim od zastosowanych reduktorów i od pH roztworu. Także wystarczyłoby podmienić w D76 boraks na metaboran sodu (zmieniając pH) i otrzymamy zupełnie inne czasy wywoływania.
Ok, dzięki. A tak przy okazji, jeśli chodzi o D76 i jego skład:
woda <52 stopnie 750ml
siarczyn sodu bezw. 5g
metol 2g
siarczyn sodu bezw 95g
hydrochinon 5g
boraks krystal. 2g
woda do 1 litra
to najwięcej powtarzany skład, ale spotkałem się z dodatkowymi wpisami :
kwas borowy kryst. 8g lub innych 5g oraz bromek potasu 0,25g.
I pytanie: czy kolejność rozpuszczania jest poprawna i która wersja będzie najbardziej poprawna w użytkowaniu ?
To samo dotyczy D76d :
woda <52 stopnie 750ml
siarczyn sodu bezw. 5g
metol 2g - w innych 3g
siarczyn sodu bezw. 95g
hydrochinon 5g - i innych 7.5g
boraks kryst. 8g - innych 2g
kwas borowy 8g
woda do 1 litra
i też występuje bromek potasu 0,25g i pytania takie same ?
woda <52 stopnie 750ml
siarczyn sodu bezw. 5g
metol 2g
siarczyn sodu bezw 95g
hydrochinon 5g
boraks krystal. 2g
woda do 1 litra
to najwięcej powtarzany skład, ale spotkałem się z dodatkowymi wpisami :
kwas borowy kryst. 8g lub innych 5g oraz bromek potasu 0,25g.
I pytanie: czy kolejność rozpuszczania jest poprawna i która wersja będzie najbardziej poprawna w użytkowaniu ?
To samo dotyczy D76d :
woda <52 stopnie 750ml
siarczyn sodu bezw. 5g
metol 2g - w innych 3g
siarczyn sodu bezw. 95g
hydrochinon 5g - i innych 7.5g
boraks kryst. 8g - innych 2g
kwas borowy 8g
woda do 1 litra
i też występuje bromek potasu 0,25g i pytania takie same ?
-
- -# mod
- Kontakt:
Tak. Pierwsza porcja siarczynu zapobiega nadmiernemu utlenianiu metolu w czasie jego rozpuszczania.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Podzielenie siarczynu sam wykonałem, przyjmując w takiej proporcji, czytając któregoś posta i tak podpowiadał. Nigdzie takiego podziału nie spotkałem w przepisach.
-
- -# mod
- Kontakt:
I dobrze. Zazwyczaj wpierw rozpuszcza się "szczyptę"; sam tego zresztą nie robię. Co do innych pytań - każdy przepis jest dobry, ważne by zawsze przyrządzać w podanej w przepisie kolejności i stosując takie same ilości.
-
- -# mod
- Kontakt:
Zgadza się. Też wydawało mi się, że te 5 g może być za dużo. Inną kwestią jest ilość wody, w której się rozpuszcza. Miałem taką sytuację, że było jej zbyt mało i po rozpuszczeniu metolu od razu wrzuciłem całość siarczynu do około 350 ml i wytrąciły się kłaczki - zrobił się roztwór nasycony, do tego pewnie jakaś reakcja z metolem i poszło do zlewu
Dzięki - każda podpowiedź jest dobra - czyli z tych 5g całkowicie wystarczy np. 2g ? Jeszcze jedno, mam Ilford Pan 100 i 400 oraz HP5+ oraz FP4+, ale trudno znaleźć czasy wołania, czy ktoś je posiada ? posiadam, ale nie jestem pewny. Oczywiście bardziej mnie zależy na czasach do D76d.
A ja mam z tym zawsze problem. Znaczy nie mam problemu bo robię w takiej kolejności, ale mam dysonans poznawczy.
Przecież jak kupujemy wywoływacz, to jest on w 2 torebkach A i B i najpierw rozpuszczamy A, potem B. Przecież muszą tam być odczynniki pomieszane.
Mało tego, zawsze piszą by nie zaczynać rozpuszczania kolejnego jeżeli poprzedni się nie rozpuścił.
Jak to się ma do "przepisowej" kolejności rozpuszczania?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Naprawdę trzeba tłumaczyć szczyptę? Odmierzasz docelową ilość i bierzesz szczypte na koniec (lub początek) czegośtam. Np. mieszadła
Ostatnio zmieniony 03 mar 2025, 20:06 przez oKuba, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak to się ma, że nie wiemy jaki składnik producent dodaje jeszcze do przepisu aby mieszanka dała się rozpuścić. W przypadku składania samemu warto się trzymać kolejności, aby uniknąć wylewania jak w powyższym przykładzie