Światłomierz dla amatora

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Światłomierz dla amatora

Post autor: Jerzy »

Mam Sverdlowska 4, kiedyś świetnie mi służył, ale przestał sensownie mierzyć... Więc jak trafi się sprawny, to super, ale trzeba go naprawdę z czymś sprawdzić. Miałem też Sekonica 358, poszedł w świat - nie błyskam. Zostawiłem sobie Lunasixa 3, choć wolałbym coś jeszcze mniejszego.
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Z_photo
-#

Światłomierz dla amatora

Post autor: Z_photo »

aka pisze: 21 lut 2025, 12:31 Nie wiem jak ten miniaturowy Sekonik, (...)
Taki: https://www.cyfrowe.pl/sekonic-l-208-tw ... gINTPD_BwE
ale wskazówkowe często mają bardzo małe cyfry na skali co sprawia kłopot użytkownikom ze słabym wzrokiem.
To niestety prawda. Ten mały Sekonik ma relatywnie duże cyfry - mogłem go jeszcze używać bez okularów, kiedy np. znazcnie większy Weimar Lux CdS (tylko go naprawiałem) z bardzo małymi oznaczeniami sprawiał mi już duże kłopoty.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Z_photo
-#

Światłomierz dla amatora

Post autor: Z_photo »

szable pisze: 21 lut 2025, 12:36 ... w dobie aplikacji na telefon typu Lightmeter, uważam że noszenie takiego prostego światłomierza to przerost formy nad treścią, dodatkowy grat o którym trzeba pamiętać. Apka bardzo dobrze mierzy, ...
Eeee..., to tak nie po bożemu. ;-)

A poważniej: rzeczywiście aplikacja w telefonie po kalibracji mierzy wystarczająco dokładnie - mam ją w moim telefonie jako narzędzie rezerwowe.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
aka
-#

Światłomierz dla amatora

Post autor: aka »

Z_photo pisze: 21 lut 2025, 13:31duże kłopoty
No właśnie. Ja sprzedałem Gossen Luna-Pro F bo ma małe cyfry i "gęstą" skalę wymagające super wzroku, a i jest stosunkowo duży i ciężki (ok. 250g). Mierzył "punkt" odbite, padające i błysk. Za niewiele większą kwotę kupiłem Sixtomata digital, który nie mierzy błysku, ale ma czytelny wyświetlacz i waży zaledwie 95g. Przy okazji - Gossen wysyła za darmo drobne elementy jak np. klapka pojemnika na baterie lub dyfuzor - sprawdzone.
ODPOWIEDZ