Vue Scan

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Vue Scan

Post autor: J.A. »

PPaweł pisze: 19 lut 2025, 19:09 trzeba ją będzie sprzedać Deutsche Post,
Bo PP przespała swój czas. Gdy przesyłki kurierskie były drogie i zwykły obywatel nie chciał z nich korzystać, nie potrafiła wprowadzić konkurencyjnych usług. Z tego co pamiętam, to Brzoska robił jakieś podchody w PP by z nimi działać.
DHL jest marką Deutsche Post
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
miki11
-#

Vue Scan

Post autor: miki11 »

W Poczcie Polskiej nic się nie dzieje z przypadku. Wystarczy wyświetlić sobie składy zarządów z ostatnich 25 lat i wszystko staje się jasne. Podobnie jak z Ruch'em, milionem spółek kolejowych, klubami sportowymi (i rozmaitymi OSiR'ami oraz wieloma, wieloma przedsiębiorstwami, które obsiadła stara, sprawdzona ekipa z logiem BMW na plecach (bierny, mierny, ale wierny).

Vue Scan

Post autor: PPaweł »

J.A. pisze: 19 lut 2025, 20:29 Bo PP przespała swój czas. Gdy przesyłki kurierskie były drogie i zwykły obywatel nie chciał z nich korzystać, nie potrafiła wprowadzić konkurencyjnych usług.
I to jest właśnie ten ideologiczny mit wbijany ludziom do głowy. Po pierwsze - poczta ma przesyłki, nie różniące się specjalnie od "kurierskich". Pocztex był już w latach 90. Po drugie - poczta to także listy i inne tego typu przesyłki. I nie może się tego pozbyć, w odróżnieniu od kurierów, którzy jakimś dziwnym przypadkiem nie garną się do wożenia takich drobiazgów. Inpost kiedyś spróbował i szybko mu przeszło, a o ponurym epizodzie z - także Inpostem - wożącym przesyłki polecone lepiej nawet nie wspominać. Po trzecie - poczta to ciągle wpłaty rachunków, masa ludzi to robi mimo internetowych banków. Po czwarte - poczta ma gęstą, kosztowną sieć placówek koniecznych od obsłużenia tego wszystkiego, dzięki czemu klient wie, gdzie ma pójść załatwić swoją sprawę, podczas gdy firmy kurierskie pasożytują na jakichś sklepikach z "pickup pointami".
Nie zamierzam twierdzić, że zarządzanie Pocztą jest wzorcowe, ale porównywanie na poziomie czysto biznesowym Poczty obrabiającej wszystko, co nam jest potrzebne i kurierów, którzy zjadają sobie mięsko a zostawiają ziemniaczki i warzywka, to takie... mało kompletne podejście.
Nawiasem mówiąc, istotnym i, prawdopodobnie, podtrzymywanym zewnętrznie elementem tego podejścia jest utrzymywanie w ludziach "spontanicznego" przekonania, że Poczta jest beznadziejna. Pod każdym artykułem o Poczcie na pewno pojawią się komentarze o rutynowo gubionych przesyłkach i gigantycznych kolejkach, plus jakieś jeszcze sezonowe. Przy czym równocześnie opisywacz przyznaje, że z usług Poczty nie korzysta. Ale jak jest źle korzystać - to wie. Taka sprzecznostka. W podobnym stylu "obsługiwane" są zbiorkomy i koleje - "wszyscy wiedzą", że są tam menele, brud i śmierdzi, problem jest tylko z rzeczywistością, która nie chce współpracować z tym, co "wszyscy wiedzą".
krzychu128
-#

Vue Scan

Post autor: krzychu128 »

Bardzo chciałbym dobrze myśleć o PP, ale przechodzi mi za każdym razem gdy zamiast paczki wyciągam ze skrzynki awizo.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Vue Scan

PPaweł, DHL to marka Deutsche Post. Umknęło Ci to?
To właśnie jest przespanie czasu.
Można w jednej firmie robić i to i to. Tym bardziej gdy ma się za sobą państwowy kapitał.
Ale nie. Poczta Polska wolała sprzedawać szwarc mydło i powidło zamiast zajmować się tym, do czego została powołana.
O jakości obsługi klienta nawet nie chcę mówić, bo to woła o pomstę do komitetu centralnego.
O godzinach zmarnowanych na odbiór przesyłek, o kolejkach, tak o kolejkach na poczcie do jednego okienka, gdy w pięciu pozostałych siedzą zapracowane panie i przekładają karteczki.
To znaczy przespała swój czas.
aka
-#

Vue Scan

Post autor: aka »

J.A. pisze: 20 lut 2025, 16:52 DHL to marka Deutsche Post
Pamiętam jak 1991 w Warszawie otworzyło się biuro DHL w Alejach Jerozolimskich. To była franczyza, a właścicielka (Anna Podniesińska) szybko zajęła wysokie miejsce w rankingu milionerów. Założyciele zaczynali skromnie, a Niemcy wiedzieli co kupić; https://pl.wikipedia.org/wiki/DHL
PPaweł
-#

Vue Scan

J.A. pisze: 20 lut 2025, 16:52 DHL to marka Deutsche Post. Umknęło Ci to?
To właśnie jest przespanie czasu.
Można w jednej firmie robić i to i to.
DHL należy do Deutsche Post, ale DHL to nie jest Deutsche Post. Nie wiem, jakie były powody tego wykupienia, ale wyglądają na takie same, dla których na polskich pocztach sprzedają "Przepisy siostry Apostazji" - czyli że mamy gospodarkę rynkową i państwowe instytucje muszą na siebie zarobić. Tylko że realizacja jest z niemiecką głową do interesów, a nie z polską. Jak odbierasz paczkę DHL w warzywniaku to tam sprzedają ziemniaki, zamiast robić to, do czego zostało powołane DHL. Byłem na poczcie dosłownie dzisiaj - w kolejce byłem chyba siódmy, wyszedłem z załatwioną sprawą po kwadransie. Awiza na paczkę od lat nie widziałem, na list polecony czasem się zdarza. A że w kolejce byłem aż siódmy? No trudno, żeby nie, skoro od roku Pocztę się zwija i zamiast godzin pracy od siódmej do dziewiętnastej, jest teraz od jedenastej do szesnastej, czy jakoś podobnie. Taką samą metodą likwidowało się (kto wie, czy to nie wróci lada chwila) połączenia zbiorkomu - zrobić taki rozkład, że ludziom nie pasuje i po miesiącu "monitorowania" zamknąć "nierentowne" połączenie.
aka
-#

Vue Scan

J.A. pisze: 20 lut 2025, 16:52 DHL to marka Deutsche Post.
To już historia. Teraz Deutsche Post to część DHL Group, a ta to ok. 10 mld Euro przychodów rocznie. Działająca globalnie DHL może realizować usługę powszechną tradycyjnej poczty niemieckiej. Operacyjnie to w DE to już chyba nikt nie rozróżnia DHL i DP. Tu więcej: https://group.dhl.com/en/media-relation ... group.html
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Vue Scan

PPaweł pisze: 20 lut 2025, 17:48 Byłem na poczcie dosłownie dzisiaj - w kolejce byłem chyba siódmy, wyszedłem z załatwioną sprawą po kwadransie.
Byłem dzisiaj odebrać paczkę w paczkomacie, w kolejce nie stałem w ogóle, sprawie załatwiłem w 2 min licząc parkowanie.
PPaweł pisze: 20 lut 2025, 17:48 A że w kolejce byłem aż siódmy? No trudno, żeby nie
Patrz wyżej. Zwyczajnie większość detalicznych i nie tylko klientów poczty zmieniło usługodawcę.
PPaweł pisze: 20 lut 2025, 17:48 Tylko że realizacja jest z niemiecką głową do interesów, a nie z polską.
Akurat. Cała sieć DHL w Polsce funkcjonuje dzięki przejęciu największego prywatnego polskiego przewoźnika "Servisco"
Polaka głowa do interesów w tym segmencie to inpost. A że PP się tym nie zajęła to nie wina polskiej głowy do interesów, tylko tępych miernych, ale wiernych prezesów PP. Nic nie stało na przeszkodzie by te paczkomaty nosiły logo PP.
aka
-#

Vue Scan

J.A. pisze: 21 lut 2025, 15:50 Nic nie stało na przeszkodzie by te paczkomaty nosiły logo PP.
Jest w RP parę rzeczy, które bez względu na opcję rządzącą nie są do załatwienia. PP, spółdzielnie mieszkaniowe i parę innych. Tolerowanie różnej maści lobby to najprawdopodobniej skutek zawierania zgniłych kompromisów. PP najwyraźniej zaczęła proces "znikania".
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Vue Scan

Post autor: Tomasz. »

Poczta miała przecież swoje "paczkomaty", tylko trochę na innej zasadzie to działało i nazywało się skrytki pocztowe... :lol:
PPaweł
-#

Vue Scan

Tomasz. pisze: 21 lut 2025, 17:01 Poczta miała przecież swoje "paczkomaty"
Poczta ogóle ma paczkomaty.
J.A. pisze: 21 lut 2025, 15:50 Byłem dzisiaj odebrać paczkę w paczkomacie
Jak się wysyła paczkomatem list za granicę? Albo polecony do ULC? A paczki listonosz z Pocztexu przynosi mi do domu, nigdzie nie muszę wędrować, żeby mi przyszły odczynniki na przykład.
Z_photo
-#

Vue Scan

Post autor: Z_photo »

Tomasz. pisze: 21 lut 2025, 17:01 Poczta miała przecież swoje "paczkomaty", tylko trochę na innej zasadzie to działało i nazywało się skrytki pocztowe... :lol:
Nazwa "paczkomat" jest zastrzeżona przez InPost: https://znakitowarowe-blog.pl/inpost-po ... -towarowy/ , choć określamy nią także automaty paczkowe innych firm - tak jak w przeszłości używaliśmy nawy "Walkman" do odtwarzaczy kasetowych także innych niż Sony.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Z_photo
-#

Vue Scan

Post autor: Z_photo »

Tomasz pisze: 21 lut 2025, 19:52 Poczta miała przecież swoje "paczkomaty"
W placówce PP z której korzystam były automaty paczkowe ale niedawno zniknęły.

To, że PP ma kłopoty wcale mnie nie dziwi - nie mogło być inaczej, kiedy zamiast oferować usługi odpowiadające współczesnym potrzebom placówki pocztowe przekształcono tak, że przez spektrum towarów tam eksponowanych i sprzedawanych wyglądają jak stragany na parafialnym odpuście.
Ja korzystam z usług PP bo wymieniam korespondencję z sądami, ale gdyby nie to, to nie miałbym na poczcie niczego do załatwienia.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Vue Scan

PPaweł pisze: 21 lut 2025, 19:52 nigdzie nie muszę wędrować
Pod warunkiem, że jesteś w domu. Jak Cię w domu nie ma, to dylasz na drugi koniec miasta.
PPaweł pisze: 21 lut 2025, 19:52 Jak się wysyła paczkomatem list za granicę?
Np. wybierając kraj docelowy Portugalia. Potem dalej jakieś miasto i jak na załączonym obrazku. Za 30 zł.
Załączniki
IMG_CEF5223AA735-1.jpeg
IMG_4AF11A97F767-1.jpeg
ODPOWIEDZ