VS nie korzysta z ICE. Ma własną technologię.
Redukcja rocznej prenumeraty Lightroom/ Photoshopa o 50 Euro
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Nie wiem, kto i skąd wytrzasnął to "mikroprogramowany", bo brzmi jak coś z lat 80, góra 90 u jakiegoś dziadka profesora niewyrzucalnego z politechniki, ale to jest firmware. A mikrokod naprawdę siedzi w jądrach procesorów i, na ile to rozumiem, bo to nie do końca moja specjalizacja, jest takim głębszym kodem maszynowym jeszcze pod tym kodem maszynowym, który widzimy na zewnątrz. No ale to są ciekawostki w gruncie rzeczy

Można ustawiać “siłę” ICE.J.A. pisze: ↑26 lis 2024, 18:33No i gdzie widzisz sprzeczność z tym co napisałem? Przecież dokładnie to napisałem i stwierdziłem, że najlepiej na tym samym skanerze radził sobie soft nikona, a najgorzej SFaka pisze: ↑26 lis 2024, 15:08 Efekt końcowy skanowania zależy nie tylko od oprogramowania dla którego wejściem jest to co wyprodukuje skaner. Jakość implementacji ICE w sprzęcie jest kluczowa. Oczywiście kiepski program nie wyprodukuje dobrze wyczyszczonego skanu mimo najlepszej implementacji ICE w skanerze.Firmware. W ten sposób skaner startuje, uruchamia własną wewnętrzną kalibrację, mierzy światło etc. To w Nikonach, w Minoltach nawet wewnętrznej kalibracji nie robi, bo robi to soft na komputerze. Na pewno nie wpływa na działanie ICE w sposób taki by niezależnie od oprogramowania wynik jego pracy był identyczny. Nie jest, bo to testowałem. Mało tego w oprogramowaniu Nikon Scan nie ma możliwości ustawienia "siły" jego działania, w VS są trzy poziomy. Nie pamiętam jak w tym SF z ubiegłego wieku, ale raczej też było tylko włączy/wyłącz ICE.
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Does VueScan contain Digital ICE?
VueScan has a feature called Infrared Clean that solves the same problem as Digital ICE. But it does not use the same patent/trademark encumbered issues that Digital ICE has that requires licensing the technology. We think our implementation is faster and performs better than Digital ICE. We use the same infrared scanning as the other scanner vendor’s software does, but process it in a different way to get great results.
"
Więcej tu: https://www.hamrick.com/blog/digital-ice.html
Litości powiadasz?
aka, używa tej technologii, jak skaner nie ma ICE, to VS nie usunie żadnych rys czy kurzu.
Litości
Mieszasz soft ze sprzętem.
Tylko inaczej je przetwarzamy co daje lepsze rezultaty - a to już soft na komputerze.
Co zresztą potwierdza moją opinię o działaniu tej funkcji w VS.
Litości
Mieszasz soft ze sprzętem.
Używamy tego samego skanowania w podczerwieni - to jest część sprzętowa
Tylko inaczej je przetwarzamy co daje lepsze rezultaty - a to już soft na komputerze.
Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem.J.A. pisze: ↑26 lis 2024, 22:13 aka, używa tej technologii, jak skaner nie ma ICE, to VS nie usunie żadnych rys czy kurzu.
Litości
Mieszasz soft ze sprzętem.Używamy tego samego skanowania w podczerwieni - to jest część sprzętowa
Jeszcze raz:
"...VueScan ma funkcję o nazwie Infrared Clean, która rozwiązuje ten sam problem co Digital ICE. .."
i "...Uważamy, że nasza implementacja jest szybsza i działa lepiej niż Digital ICE. .."
No ma własną technologię czy korzysta z ICE?
Jedyne co łączy obie technologie to:
"...Używamy tego samego skanowania w podczerwieni, co oprogramowanie innego dostawcy skanera, ale przetwarzamy je w inny sposób, aby uzyskać świetne rezultaty..."
Czego nie rozumiesz? Bez przesady, po co wołasz o litość? Jestem wyrozumiały, obejdzie się bez pręgierza

ICE to nazwa handlowa Kodaka. Po prostu Hamrick nie płaci Kodakowi za używanie tej nazwy, co jest napisane.
Nikon jako sprzęt używa ICE, a VS używa tego sprzętu.
To tak jakbyś napisał, że jakiś samochód nie używa ABS, tylko hamowania pulsacyjnego.
Nikon jako sprzęt używa ICE, a VS używa tego sprzętu.
To tak jakbyś napisał, że jakiś samochód nie używa ABS, tylko hamowania pulsacyjnego.
Czyli wg Ciebie Infrared Clean to, poza nazwą, to samo, a przy okazji działa lepiej? Gratuluję logicznego myślenia. Brnij dalej, upór godny Kłapouchego

Tu sobie poczytaj o tej "nazwie": https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_ICE
aka, Ostatni raz
1. Digital ICE to technologia sprzętowa możliwa do uzyskania tylko drogą sprzętową. Skaner musi posiadać możliwość skanowanie w podczerwieni.
2. Reszta to soft na komputerze. jeżeli oprogramowanie nie umie wykorzystać informacji zawartych w skanie "w podczerwieni", nie usunie żadnych uszkodzeń.
To wszystko jest w artykule który linkujesz, którego zwyczajnie nie rozumiesz, bo nie rozumiesz jak to działa.
Infrared Clean, to to samo co Digital ICE, bo dotyczy strony softwerowej, której kodak nie patentował.
Tak może działać lepiej, tak jak różne sterowniki mogą lepiej wykorzystać możliwości różnego sprzętu.
Fragment z linkowanego artykułu odnośnie technologii
The ICE technology works from within the scanner, - Technologia ICE działa w skanerze
Nie ma tam nic na temat tego, że ICE jest elementem oprogramowania.
Dlatego oprogramowanie może lepiej lub gorzej wykorzystać tę technologię.
uczepiłeś się nazewnictwa, a nie mechanizmu działania.
Mechanizm jest identyczny bo jest w skanerze i program skanujący nie ma wpływu na jego działanie
Ale ma wpływ na interpretację tego co skaner zrobi.
Tu masz skaner który nie używa technologii Digital ICE, tylko własnej. Digital Fare, czy jakoś tak.
https://www.canon.pl/support/consumer/p ... pe=manuals
1. Digital ICE to technologia sprzętowa możliwa do uzyskania tylko drogą sprzętową. Skaner musi posiadać możliwość skanowanie w podczerwieni.
2. Reszta to soft na komputerze. jeżeli oprogramowanie nie umie wykorzystać informacji zawartych w skanie "w podczerwieni", nie usunie żadnych uszkodzeń.
To wszystko jest w artykule który linkujesz, którego zwyczajnie nie rozumiesz, bo nie rozumiesz jak to działa.
Infrared Clean, to to samo co Digital ICE, bo dotyczy strony softwerowej, której kodak nie patentował.
Tak może działać lepiej, tak jak różne sterowniki mogą lepiej wykorzystać możliwości różnego sprzętu.
Fragment z linkowanego artykułu odnośnie technologii
The ICE technology works from within the scanner, - Technologia ICE działa w skanerze
Nie ma tam nic na temat tego, że ICE jest elementem oprogramowania.
Dlatego oprogramowanie może lepiej lub gorzej wykorzystać tę technologię.
uczepiłeś się nazewnictwa, a nie mechanizmu działania.
Mechanizm jest identyczny bo jest w skanerze i program skanujący nie ma wpływu na jego działanie
Ale ma wpływ na interpretację tego co skaner zrobi.
Tu masz skaner który nie używa technologii Digital ICE, tylko własnej. Digital Fare, czy jakoś tak.
https://www.canon.pl/support/consumer/p ... pe=manuals
No i co z tego? ICE potrzebuje kanału podczerwieni, a to tylko sprzęt może zapewnić.
Tak też jest z Digital Fare, korzysta z kanału podczerwieni i nie korzysta z technologii ICE. Pewnie nie tylko Canon nie licencjonuje ICE, a ma w swoich skanerach kanał podczerwieni. VS obsługuje linkowany skaner i czyszczenie w podczerwieni działa.
Jedno jest pewne - ICE potrzebuje kanału podczerwieni i tyle, a czy działa w skanerze bo jest składnikiem firmware czy jest modułem zlinkowanym np. z Nikon Scan czy ładowalnym do pamięci skanera przez program skanujący to jest bez znaczenia i nie wiemy jak jest. Logo ICE na skanerze oznacza, że skanuje on w podczerwieni co VueScan wykorzystuje, tak samo jak kanał podczerwieni we wzmiankowanym Canonie i pewnie w skanerach innych producentów też.
Ja już, kurde, kompletnie nie wiem, o czym oni do siebie rozmawiają.
ja już, kurde, kompletnie nie wiem, o czym oni do siebie rozmawiają.
Jak to o czym? O tanim abonamencie na Lightroom'a
Jak to o czym? O tanim abonamencie na Lightroom'a