Karetki 4x5 oraz 6x6 do LPL/Saunders 7450 druk 3d lub gotowe?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Czy ktos z szanownych moze drukowal 3D lub ma jakies inne zrodlo gdzie moge kupic w rozsadnej cenie karetki bezszybowe do powiekszalnika wielkoformatowego LPL / Saunders 7450?
Dziekuje!
Dziekuje!
https://www.instagram.com/zone_lll/
lity bromoleje czarne białe i takie inne ...
lity bromoleje czarne białe i takie inne ...
Dziekuje za ten link. Probuje wlasnie cos z tym zrobic.
A tak przy okazji, troche na temat i rozwijajac watek dalej..:
1. Czy taka karetka powinna byc wydrukowana z jakiegos specjalnego materialu aby zachowac sztywnosc i ksztalt zarowno na zimno jak i i po lekkim podgrzaniu w powiekszalniki? Jaki material jest zalecany?
2. Czy probowal ktos tez robic “lens holder / plate” w 3d? To tez chyba teoretycznie mozlowe, choc musi byc idealnie proste..
Dziekuje
K
A tak przy okazji, troche na temat i rozwijajac watek dalej..:
1. Czy taka karetka powinna byc wydrukowana z jakiegos specjalnego materialu aby zachowac sztywnosc i ksztalt zarowno na zimno jak i i po lekkim podgrzaniu w powiekszalniki? Jaki material jest zalecany?
2. Czy probowal ktos tez robic “lens holder / plate” w 3d? To tez chyba teoretycznie mozlowe, choc musi byc idealnie proste..
Dziekuje
K
1. Ja do swojego Dursta ramki wydrukowałem z filamentu impact PLA firmy Fiberlogy https://fiberlogy.com/pl/filamenty/impact-pla/ i jest ok. W karetce nie ma tak wysokich temperatur, aby zaczęło się odkształcać, zwłaszcza jak wydrukujesz z wypełnieniem 100%.
2. Czy masz na myśli miseczkę pod obiektyw do powiększalnika?
2. Czy masz na myśli miseczkę pod obiektyw do powiększalnika?
Instagram
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system
Dzieki za odpowiedz.
Tak, mialem na mysli ‘miseczke pod obiektyw’
Tak, mialem na mysli ‘miseczke pod obiektyw’
Myślę, że druk prostej płytki obiektywowej byłby do zrobienia, ale rzeczywiście trzeba byłoby tam mocno pilnować tego by obiektyw równo się wkręcał i nie przechylał się w którąś stronę. Badałem temat, ale w końcu zamówiłem płytkę obiektywową do fujimoto od tego gościa https://customphototools.com/lpl-enlarger-lensboards/ i powiem Ci, że jej jakość jest taka sama jak oryginału. Także jakbyś chciał mieć porządną metalową płytkę/miskę obiektywową to polecam 

Ostatnio zmieniony 10 paź 2024, 07:59 przez Tomasz., łącznie zmieniany 1 raz.
Jedyny problem z tego co wiem, to jest z dużymi wypukłościami - np do magnifaxa 4 robi płytki obiektywowe, a nie klasyczne miski. W przypadku fujimoto problemu nie ma, bo tam oryginalnie są płytki, a nie miski sensu stricto.
A przy okazji, myśmy na kursie do LPL 4500 używali pierścienia mocującego i misek od krokusa 69s
bo oryginalną mieliśmy tylko do 150 na gwint m50. Nie wiem tylko czy instruktor jakoś dostosowywał mocowanie, ale wydaje mi się, że było raczej oryginalne.
A przy okazji, myśmy na kursie do LPL 4500 używali pierścienia mocującego i misek od krokusa 69s

Mam ramki do Dursta 138 wycięte laserem z czarnego pleksi. Od tych na mały obrazek, po te do 5x7 zachowują się poprawnie. Kosztowały tyle co nic i w dodatku są czarne, nie trzeba czernić.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
To prawda, też wycinałem elementy usztywniające płytki obiektywowe wydrukowane. Druk załatwił złożony kształt, pleksi dało sztywność. Ale to tylko płaskie elementy i dla złożonych kształtów trzeba mieć projekt w postaci akceptowalnej przez wycinającego.
To znacznie lepiej wyciąć laserem z blachy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Miseczki też drukowałem i były bardzo ok. Wszystko kwestia dobrej kalibracji wymiarów. Regularnie robię gwinty i wychodzą fajnie. Kolejna kwestia to jak jest wypukłość i muszą iść podpory to można użyć innego materiału na podpory, powierzchnie wtedy są dużo ładniejsze :)
brzmi ciekawie. Czy mozesz podeslac tu lub na priv zdjecie takiej ramki prosze? Chcialem cos takiego zaprojektowac z oraz bez szkla wlasnie.
To później. Jak zejdę do ciemni.
Przypominam tylko, że górna ramka ma okienko ciut większe od dolnej, żeby zapobiec winiecie.
Przypominam tylko, że górna ramka ma okienko ciut większe od dolnej, żeby zapobiec winiecie.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko